keresés

2014. november 4., kedd

A bitcoin története és használata I.

A bitcoin mint fogalom egy átlagember számára nagyrészt fekete folt, kevés ember hallott róla a mindennapokban, mégkevesebb használja is. Ami nem csoda, hisz egy átlagember számára nem is olyan könnyű megérteni ennek a teljesen független, mesterségesen, bankoktól független valutának a működését.

A bitcoin története

2008-ban született meg az ötlet egy bizonyos Satoshi Nakamoto nevű embertől, bár a mai napig nem tudja senki, hogy ő maga egy létező ember, vagy egy csoport áll-e a bitcoin létrehozása mögött, hiszen az átlag japánoktól eltérő módon Nakamoto tökéletesen használja az angol nyelvet, és jártas az amerikai szlengben, ezért vetődött fel, hogy egy csoport áll e név mögött.


2008 januárjában szórólapokon közvetítették az online pénz forradalmát, ami előrevetíti, hogy az emberek ezt az online pénzt a banki díjak felszámolása, valutaváltás nélkül küldhetik majd egymásnak szerte a világon. Állítólag Nakamoto már 2007-ben elkezdett dolgozni a koncepción.

A szórólap azt hirdeti, hogy ez a fizetési módszer peer-to-peer módszer alapján működik (akár a torrent). Nakamoto állítása szerint a szoftver efajta kódolása biztonságossá teszi a fizetést és a pénzfogadást is.
Több teória is világot látott, hogy Nakamoto miért hozta létre a bitcoint. A hivatalos verzió szerint a brit bankmentés állt Nakamoto szándékai mögött, ezért akart a bankoktól független valutát létrehozni. 201ö februárjától lehet fizetni vele, és az első bitcoin alapú fizetés egy pizzarendelés során történt a históriák szerint és az illetőnek 10000 bitcointjába került.
2011-től pedig a hackerek is felfedezték ezt a terepet, és gyakran loptak bitcointot a felhasználóktól, sőt van, aki adományokat is bitcoinokban gyűjtött, ezáltal a rendszernek meg kellett erősíteni a biztonságot. 
2012-re már hatalmasat nőtt a bitcoin felhasználók száma, viszont nem az átlagfelhasználók miatt. A bitcoint felfedezte magának a feketepiac, ami tökéletes fizetési mód amiatt, mert két ember között megy végre az átutalás- és ez a két ember között is marad, senki más nem láthatja, ezáltal a "sötét internet" fizetőeszköze lett.

2013-ban hatalmasat nőtt a valuta piaci értéke: egy bitcoin 13 dollárról 266 dollárra növekedett 2012 áprilisában. Ez az ugrás médiaszenzációt váltott ki, egyre többen fedezték fel és ismerték meg a bitcoint, és pont emiatt egyre aggasztóbbá vált az illegalitásban való elterjedtsége. Több csoport és kampány is indult azért, hogy az átlagfelhasználóval megismertessék a bitcoint, és a használatára bírják.
Ebben az évben tűntek fel a bitcoin-mogulok, történetesen a Winklevoss-ikrek, akik az elmondásuk szerint 11 millió dollárnyit érő bitcoinjuk van. Ebben  az évben hozták létre a Szilikonvölgyben az Opencion nevű csoportot is.
2013 októberében bezárták az online feketepiac egyik legnagyobb áruházát, a Silk Road-ot, melyen csak bitcoinnal lehetett fizetni. Pontos adatok nincsenek, de a Silk Road bezárása után jelentősen visszaesett a bitcoin-forgalom. 
2013 óta viszont már a befektetők is látnak a bitcoinban fantáziát, hiszen a Twitter és a Facebook is tart lekötéseket bitcoinban- ami nem csoda, hiszen 2013 novemberében már 700 dollár fölé ugrott a bitcoin árfolyama.                                                                                                                                    
Forrás:
The New York Times 
The Guardian 
Business Insider                                                                                                                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése