keresés

2014. november 24., hétfő

Párkapcsolat az internet árnyékában

   A mai fiatalok néha úgy érzi, hogy internet nélkül élni sem tudnának, míg a húszas, harmincas korosztály nem szentel annyi figyelmet ennek.


   Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy "az amerikai párok többsége, 72 százaléka szerint egyáltalán nincs hatással a kapcsolatukra az internet". Az angol és spanyol válaszadók 10 százaléka ellenben, úgy vélekedik, hogy az internet befolyásolja a párkapcsolatukat. Viszont 74 százalékuk pozitívnak ítéli ezt a hatást. 


  Több házaspár közelebb érezte magához a párját, tekintve, hogy bármikor tudott vele üzenetet váltani. Habár emiatt több vita is születik, mert a felek nem mindig tudnak megegyezni, hogy mennyi netezés ideális, illetve, hogy az együtt töltött időben mennyi időt szánjanak a mobilukra. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a partnerek megosztják-e egymással a közösségi, e-mail fiókok jelszavait. A válasz pozitív volt, mivel a résztvevők 67 százaléka nem rejti el őket. Kis százalékuk (11 százalék) még közös profilt is létre hozott valamelyik közösségi portálon. 

  Mit a Metropol írja: "Kifejezetten a párkapcsolatban élők internetezési szokásait firtató vizsgálat eddig nem készült Magyarországon, akad azonban több kutatás, amely érinti a kérdést. Fehér Katalin újmédia-kutató egyik projektjében az elmúlt egy évben arról is kérdeztek felsőoktatásban tanuló diákokat, valamint vállalatvezetőket, döntéshozókat, hogyan használják a közösségi oldalakat, hogyan mutatják be azon partnerüket, családjukat."


  Kiderült, hogy az Y-generáció sokkal nyitottabb az internetes közösségekben. Szívesebben posztolnak, szerkesztik a profiljukat, megosztják ismerőseikkel a nap történéseit. Ellenben az idősebb generáció óvatosabban, némi gyanakvással használja az online lehetőségeket. Sokan szeretik megbeszélni házastársukkal, hogy mi kerülhet fel a netre. A gyerekeiket is próbálják tudatos felhasználóvá nevelni és persze őket is megkérdezik, hogy mit rakhatnak fel róluk az online világba.

A cikk végén egy interjú található Csókay Ákos szociológussal, amit itt olvashatnak el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése