keresés

2014. november 24., hétfő

Felmérik és digitalizálják II. Erzsébet királynő magángyűjteményét


A brit királyi ház feje, II. Erzsébet angol királynő 7564 festmény tulajdonosa. Idén nyáron kezdtek el egy projektet, melynek célja, hogy ezek a művek digitálisan is elérhetőek legyenek a nagyközönség számára.

 Művek felmérése

 Egy szakemberekből (művészettörténészek, restaurátorok, képkeretezők) álló kisebb csapatot bíztak meg ennek a munkának a kivitelezésével. A projekt keretében a királyi család birtokain lévő rezidenciákban felmérik minden egyes mű állapotát, ha szükséges, restaurálják őket, lefényképezik, leírást készítenek róluk. Ez nem könnyű feladat, hiszen a királyi család birtokában lévő 13 kastélyban az összes művet leltárba kell venniük a munkacsoport tagjainak.  A művek a felmérés végeztével felkerülnek a királyi gyűjtemény honlapjára.

Eddigi eredmények

Ha rákattintunk az oldalra, a keresésnél látható, hogy már 5000-nél több festményt vittek fel digitálisan. Azonban sokukról egyelőre csak fekete-fehér képet találunk – vagy még egyáltalán nincs róla kép, csak a mű szerzője, címe és adatai szerepelnek. Ezek persze a projekt befejezésekor szintén színesben lesznek láthatók. A gyűjteményben már most is lehet az alkotóra és a címre is keresni. Ha kiválasztottuk  a keresendő képet és rákattintunk, akkor nemcsak a művész nevét és a kép címét tudhatjuk meg, hanem többek között az adott mű méretéről, származási helyéről is információkat kapunk egy rövid leírás mellett. Ez mindenképpen nagyon hasznos, hiszen a művészettörténetben kevésbé jártas használó is pontos adatokat kap a műről, a szakembereknek pedig minden eddiginél teljesebb kutatási kiindulópontot biztosít.

Eddig nem látott művek

A több, mint 7000 képből álló gyűjteményből körülbelül 750 mű a királyi család más tagjainak  magánygyűjteményében található, melyek eddig nem nagyon kerültek a nyilvánosság elé. Ezért is egyedülálló ez a projekt, hiszen olyan műalkotásokat is megismer a nagyközönség, amelyeket eddig nem láthatott. A brit királyi gyűjtemény a világ egyik legnagyobb magángyűjteménye, és egyes közgyűjtemények jelentőségével is vetekszik, mint például a párizsi Louvre és a londoni Tate Gallery.

Forrás 1
Forrás 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése