keresés

2014. november 25., kedd

A bitcoin története és használata III.

A bitcoin-birodalom rendkívül szerteágazó, használatának elsajátításához sok idő kell. Ez a cikk a bitcoin bányászatról szól, mely nélkül tulajdonképpen az egész bitcoin-birodalom összeomlana.

Mi is a bányászat? 
Azt az idealizált valutát, amit nem korlátoznak a bankok, nem sújtja az infláció és teljes diszkréciót nyújt az átutalásokkal kapcsolatban, nem lehet közösségi erőforrások nélkül létrehozni is fenntartani. Ahhoz, hogy a bitcoint birtokolhassuk és használhassuk, mi magunk is segíthetünk a tranzakciók lebonyolításában, és még némi bitcoint is kereshetünk. Ami végülis megéri, hiszen egyetlen bitcoin 91 ezer forintnyi összegbe kerül.
A bányászás tulajdonképpen az, hogy a számítógépünket beadjuk a közösbe- vagyis a rendszer felhasználhatja a mi számítógépünket, mint erőforrást, hogy tranzakciókat bonyolítson le, és az adatbázis egy-egy szeletét tárolja a számítógépünkön.


Ehhez alapfeltétel, hogy asztali számítógépünk legyen, erős GPU-val vagyis grafikai kártyával. Eleinte a bányászathoz a számítógép CPU-ját vagyis a számítógép processzorát használták fel, viszont rájöttek, hogy a grafikai kártya kapacitása sokkal jobban kihasználható, a számítógép könnyebben a bányászatnak a szolgálatába állítható. Manapság már a GPU-val történő bányászás is idejétmúltnak tekinthető, mivel már sok helyen az ASIC általi bányászás folyik költséghatékonysága miatt, mégsem tudnak sokan hozzáférni ezekhez a speciális integrált kártyákhoz.

Egyén vagy társas bányászás?  
(forrás: bitcoin.hu)
A bitcoin elterjedése előtt gyakori volt az egyéni bányászat, mikor nem alakultak társulások és mindenki egyénileg áldozta be az asztali számítógépét, viszont sokkal kevesebben bányásztak és így az ezzel megkereshető bitcoin is számottevő volt. Manapság már az emberek csapatokba, úgynevezett "pool"-okba verődnek, és közösen folyik a bányászás, ezáltal a több számítógép több bitcoint is tud kitermelni. A befolyt összeget pedig elosztják egymás között.
A pool-okhoz csatlakozni nem nehéz, csupán egy programra van szükségünk hozzá, miután eldöntöttük, hogy melyik poolhoz csatlakoznánk. Az egyszerűbb, GPU alapú bányászáshoz való program grafikus kezelőfelületet kapott, így felhasználóbarátabb és egyben csalogatóbb is. Az ASIC és egyéb alapú bányászáshoz viszont már jóval puritánabb programok állnak rendelkezésre, melyek már mélyebb programozói ismeretet igényelnek.
Mint említésre került, a megkeresett bitcoin mértéke erősen függ a számítógép specifikációitól és a GUI erősségétől. Egy erősebb grafikus kártyával egy nap körülbelül 4 dollárt lehet keresni.
Viszont laptopokat semmiképpen sem ajánlanak a bányászásra, mivel a grafikus kártya túlmelegszik a bányászás során, és a laptop hűtése nagyon kevés ahhoz, hogy lehűtse a kártyát.

Megéri..?
(forrás: bitcoinvox.com)
Manapság már nagyon sok alkalmazásspecifikus integrált áramkört gyártanak kifejezetten a bitcoin bányászáshoz, mely viszont nem olcsók. Szükséges a megfelelő háttértudás és a profi szintű számítógép ismeret ahhoz, hogy hosszabb távon a számítógépünk is túlélje a bányászást és profitáljunk is. Ez manapság már tényleg csak a pool-okhoz való csatlakozás által lehetséges, viszont pool-okból is rengeteg van, így nagyon óvatosan kell választani, hogy hova csatlakozunk, az időben fizet-e stb.
A másik módja a pénzszerzésnek a szerver-farmok építése, mely tulajdonképpen azt takarja, hogy több száz/ezer gép egy elkülönített épületben éjjel-nappal bekapcsolva áll, teljes kapacitását adva a bányászatnak. Pont nemrégiben égett le egy ilyen szerverfarm Vietnámban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése