keresés

2014. november 22., szombat

Biztonságos lett az Android!


Előzmény:
     A Lollipop névre hallgató Android 5.0 esetében is hangsúlyozták a fejlesztők, hogy most nagyon figyeltek arra, hogy a rendszer biztonságát megerősítésék. A Google a már meglévő biztonsági megoldásait igyekezett hatékonyabbá tenni,  például kizárta a felhasználókat a folyamatból.


Újítás:

      Az Android 5.0 egyik biztonsági újdonsága az automatikus, alapértelmezetten bekapcsolt, teljes készülékre kiterjedő titkosítás. A titkosítási eljárások eddig is részei voltak. A folyamatból a felhasználó semmit sem vesz észre, ám a háttérben minden titkosítottá válik, az adatok csak megfelelő jelszó vagy PIN kód megadásával érhetők el.

Felhasználói szempont:

     A megoldás a felhasználók szempontjából előnyös és kényelmes, a bűnüldöző szervek (köztük az FBI is) aggódik , mivel a lefoglalt készülékekről a bűncselekményekkel vagy adott esetben a terrorcselekményekkel kapcsolatos adatokat, bizonyítékokat nem vagy csak nehezen tudják kinyerni. A Google-lel pedig nem lesz könnyű dűlőre jutniuk, hiszen a cég azért is tette le a voksát a készülékeken tárolt kulcsokra épülő titkosítás mellett, hogy akkor se tudjon kiadni adatokat, ha erre a hatóságok kötelezik.

Újítások:

     A Google szerint a képernyőzárolást sem kell a felhasználóra bízni. Az Android fejlesztőcsapata szerint a felhasználók sokszor azért nem kapcsolták be a képernyőzárat, mert utána körülményesebben tudtak hozzáférni az alkalmazásokhoz.
A Lollipopban  megjelenik a Smart Lock. Ez automatikusan feloldja a zárolást, ha a készüléknek például Bluetooth kapcsolatot kell fogadnia. Úgy tűnik, a Google-nek tetszik ez az irány, ezért az Android 5.0 minden korábbinál nagyobb mértékben épít a SELinuxra, hogy javítsa a Lollipop auditálási és monitorozási képességeit.


Összegzés:

    Biztonsági szakértők többnyire egyetértenek abban, hogy ezek a fejlesztések valóban biztonságosabbá teszik az Androidot. Pozitívumként értékelik, hogy a magasabb fokú védelem alapértelmezett lesz a készülékekben.
Forrás
Forrás 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése