keresés

2020. október 5., hétfő

A fájlmegosztás története (P2P, torrent)

Fájlmegosztás, mint fogalom és kialakulásának története

A kifejezés önmagában a digitális média megosztásának vagy elérésének gyakorlata. Erre különböző közvetítőkkel, mint a multimédia (kép, hang és videó), a számítógépes programok, dokumentumok és elektronikus könyvek módján is van lehetőség manapság. Közvetítőből is van számos opció. Manuális módszer valamilyen fizikailag mozgatható adattárolóval (floppy<cd<dvd<pendrive +many more), szerver által felépített hálózati protokollon keresztül vagy lehetnek virtuálisak és csak onnan elérhetőek.

Eredetileg a kutatók az információ-megosztásának céljával alakították ki, s ezáltal egyidős magával a web történetével. Először egy szimplább kapcsolat alapján épült fel a rendszer: szerverek, ahol az adatokat tárolták és kliensek, amik elérhették ezeket. A különböző oldalakat pedig maga az internetes hálózat köti össze. A kezdetekkor ez a még elég szűk körű opció a kilencvenes évek folyamán rohamosan szélesebbé vált, ahogy az átlagos háztartásba is bekerült az internet.
Szerver-kliens típusú hálózat
 








FTP (File Transfer Protocol)

Hálózatokon történő állományátvitelre szolgáló szabvány. Gyakorlatilag a célja, hogy különböző operációs rendszerű gépek között lehetőséget biztosítson az információcserére. A létrehozott kapcsolat hozzáférési joghoz köthetően biztosíthat elérést nyilvánosan (azaz bármilyen állományból bárhova), illetve korlátozottan (amikor azonosítóra van szükség).

A kapcsolat szerver-kliens típusú hálózatok közé tartozik, s pontosan emiatt manapság már kevésbé használt a központ nélküli (P2P) hálózatokhoz képest.

P2P (peer-to-peer)

A lényege az, hogy egy központi kitüntetett csomópont nélküli informatikai hálózat alakul ki, ahol a végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak. Ezáltal ahelyett, hogy az összes felhasználó egy szerverről töltené az adatokat, helyette egymás számítógépeiről megy a folyamat. Ez a kapcsolat egy másik elég egyértelmű, de mégis említésre méltó problémát is megold a sebesség kérdésén kívül, ami nem más mint az, hogy ezzel a módszerrel már nincsen aggodalom amiatt, ha egy szerver elérhetetlenné válik, mivel amíg van másik gép a hálózatban, ahol az adat megtalálható, akkor a letöltés szabadon folytatódhat.

(Bit)Torrent

Az egyik legelterjedtebb formája a P2P féle adatforgalomnak, s modern egyszerűsége miatt világszerte kedvelt. Használatához szükség van egy telepített kliensre, s egy Internet kapcsolattal rendelkező számítógépre. Az eredeti protokoll 2001 áprilisában lett megtervezve, s sok fejlesztés után 2020 szeptemberére kijött a BitTorrent v2 protokoll is.
Az egésznek az igazi szépsége a megosztott folyamat ami végbemegy egy-egy fájl letöltésekor. A felhasználó elindítja a folyamatot, majd a számítógép összekapcsolja a kliens használatával az elérhető feltöltőkkel, s ezáltal akárhány forrásból érkezhetnek meg a kívánt adatok, akár részletekben is és a letöltés befejeztével dönthet úgy, hogy becsatlakozik a feltöltők sorában, ezáltal gyorsítva a folyamatot a következő letöltő számára.

Ugyanakkor minden találmány lehet jó és rossz is a használótól függően. A protokoll nem rendelkezik semmilyen nyomon követési, illetve kategorizálási rendszerrel a torrent fájlokat illetően (habár számos weboldal és egyéb külső program pótolja ezt a problémát). Ezáltal a megosztás teljességgel irányíthatatlan és korlátlan, ami könnyedén szerzői jogok megsértéséhez vezethet, amikor engedély nélküli fájlok vannak megosztva.

(Kidolgozás alatt... Legfrissebb téma BitTorrent v2)

Források:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése