keresés

2020. október 22., csütörtök

Magyarországon is eljárás indult a TikTok ellen



A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a TikTok videomegosztó közösségi oldal üzemeltetőjével szemben a felhasználók hiányos és megkésett tájékoztatása miatt.  - Áll a versenyhivatal közleményében.

A TikTok videomegosztó közösségi hálózati szolgáltatásnak Magyarországon is jelentős számú – gyermekeket is magában foglaló – felhasználói köre van. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH)  azért indított vizsgálatot az Egyesült Államokban bejegyzett, kínai tulajdonú szolgáltatóval szemben, mert azt valószínűsíti, hogy a vállalkozás nem a jóhiszeműség és tisztesség alapelvének megfelelően elvárható szakmai gondossággal tájékoztatja a fogyasztókat az online platform működésére vonatkozó lényeges információkról – így például a szolgáltatás igénybevétele során kezelt adatok köréről és azok felhasználásáról.


Magyarország is beáll a sorba

Az Amerikai botrányok után, nálunk is a kezelt adatok köre és azok felhasználása miatt "robbant a bomba", bár nem olyan súlyos mértékben, mint náluk. 
Jogsértés gyanúját veti fel az is, hogy az eljárás alá vont nem tette magyar nyelven hozzáférhetővé a magyarországi, egyébként magyar nyelvű kereskedelmi kommunikációival megcélzott fogyasztók számára a platform működésének és a TikTok szolgáltatásai igénybevételének legfontosabb feltételeire vonatkozó tájékoztatásokat.
A GVH azt valószínűsíti továbbá, hogy az eljárás alá vont nem az elvárható szakmai gondossággal jár el annak érdekében, hogy a gyermek- és fiatalkorúak reklámoknak való kitettségét moderálja a TikTok platform és szolgáltatás igénybevétele során.


Az eljárás a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. 

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Forrás:  itcafe.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése