keresés

2020. október 16., péntek

Okostelefon - az elfogadott drog


Az okostelefonok korát éljük, és ha nem is ismerjük be, ezek a készülékek komoly függőséget okoznak.  A technológiai addikció korunk betegsége, a függőség olyan formája, mely nem kelt visszatetszést, a társadalom elfogadja, szinte természetesnek veszi.  Erről a problémáról kérdezi cikkében Nagy Nikoletta Körmendi Attilát, és Dávid Balázst, a Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinikájának munkatársait. 

"A folyamatos online jelenlét zavarja meg az embereket" 

Körmendi Attila elemzése szerint a mai kor embere nem tud mit kezdeni azzal, hogy folyamatosan elérhető mások számára. Nem tudjuk különválasztani a magánéletet a munkától, nem tudunk kikapcsolni, nem tudjuk félretenni az okostelefont és mással foglalkozni - kényszeresen ellenőrizzük üzeneteinket, pörgetjük a híroldalakat. Nehezíti a helyzetet, hogy észre sem vesszük, mennyit használjuk ténylegesen a telefont - tévénézés, munka, háztartási tevékenység közben is rá-ránézünk, elolvassuk az üzeneteket. 

Egyértelműen kimutatható függőség, melyre fel sem figyelünk 

A kutató szerint egyértelműen kimutatható a függőség: annak tárgya folyamatosan jelen van az életünkben, a vele kapcsolatos toleranciánk egyre nő (mind többet kell használnunk, hogy ugyanazt a hatást érje le), a készülékkel végzett tevékenység pozitív hangulatváltozást okoz (egyedüllétet, illetve az ezzel kapcsolatos szorongást old). 
Mindemellett a telefonok annyira "hozzánőttek" a ma emberéhez, hogy természetes a folyamatos használat. Főként a fiatalok körében el sem képzelhető az élet telefon nélkül: "A fiatalabb generációk az okostelefonra elhagyhatatlan létszükségletként tekintenek". A londoni King's College kutatóinak tanulmánya szerint, mely korábbi 41 kutatás elemzése volt, a fiatalok komoly pánikkal és stresszel, sőt akár depresszióval reagálnak arra, ha megfosztják őket telefonjuktól (forrás: 24.hu).
A Debreceni Egyetem témával kapcsolatos kutatása szerint a megkérdezett fiatalok átlagos telefonhasználati ideje csaknem 7 óra naponta, és szinte minden kérdésben a lányok járnak élen. 
Dávid Balázs a közösségi média függőséget okozó hatására illetve az ezzel kapcsolatos kutatásokra hívja fel a figyelmet – valamint azt is jelzi, mennyire nem képesek a kutatások követni az ezzel kapcsolatos villámgyors változásokat. 

A technológiai addikció kifejezés egyébként nem csak az okostelefonokat érinti, ide sorolható az internet, a közösségi média, a párkereső és online szerencsejáték oldalak. Nem is lehet ezeket különválasztani: a telefon használata összefonódik az internet, a közösségi média használatával. A jelen és a közeljövő sürgető feladata ennek a függőségnek a vizsgálata és valamilyen megoldása. 


Forrás: 

24.hu: Ugyanolyan függőség, mint az alkoholizmus, a társadalom mégis elfogadja

24.hu: Pánikolnak a tinik, ha nincs náluk a telefonjuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése