keresés

2020. október 16., péntek

A kínai adatipar - kémkedés, kiberháború, kontroll, kripto

Szeptemberben bomba robbant: egy kínai cégtől kiszivárgott adatbázis ismét megmutatta, hogy a kínai kommunista párt világhatalmi státuszra törekszik, és ehhez a belföldön már kipróbált adatfeldolgozási módszereket sem rest alkalmazni.


Az elemzők szerint hírszerzési és befolyásolási céllal létrehozott, világszerte 2,4 millió emberről és 650 ezer szervezetről épített adatbázis befolyásos közéleti szereplőről, politikusokról, döntéshozókról és véleményformálókról is tartalmaz olyan érzékeny információkat, mint politikai és családi kapcsolatok, büntetett előéletre és katonai előmenetelre vonatkozó információk, valamint pénzügyi adatok. Magyarországról 710 személy szerepel az adatbázisban. A begyűjtött adatok mintegy 80 százaléka származik a nyílt internetről, bárki által hozzáférhető cikkekből és közösségimédia-profilokból, így mutatva rá az adatkezelésről való gondolkozásunk hiányosságaira, többek között azon felismerés hiányára, hogy a nyilvános adatokkal is vissza lehet élni, többek között hibrid háborús célokra is.

E-renminbi: 

A kínai adatalapú innováció belföldön is dübörög; a kínai jegybank által fejlesztett saját digitális deviza, az e-renminbi éles tesztje, immáron fél éve zajlik négy nagyobb városban, Sencsenben, Szucsouban, Csengduban és a Pekingtől délre fekvő Hszinganban. A digitális pénzről eddig kevés biztosat tudni, azon túl, hogy 2022-re tervezik a teljes bevezetését, és hogy a koronavírus-járvány  a bevezetéséhez a költséghatékonyságon túl is szolgáltatott indokot (hiszen a készpénzkészleteket fertőtleníteni és karanténozni kell, míg a digitális fizetőeszközt nem). Az elemzők számára viszont a kínai digitális devizával kapcsolatos aggodalmak már most körvonalazódnak, ugyanis a kínai digitális pénznem  módot adhat arra, hogy szinte teljesen ellenőrizhetővé váljon a pénzforgalom, ami szintlépést jelenthet a kínai állam megfigyelési rendszerében, és a társadalmi kreditrendszerkel együtt soha nem látott állami kontroll eszközévé válhat.

Cikkek:

A jelen háborúit a közösségi médiában vívják, de a jövő a génfegyvereké

A diktatúra elmélyítéséhez használhatják a világ első állami szuperpénzét

Világszerte milliók adatait gyűjtötte be egy kínai cég

Kína az egész világot megfigyeli, magyarokat is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése