keresés

2020. október 13., kedd

Digitális gyűjtemények/nemzetközi példák


A digitalizálás az a folyamat,amikor egy fizikai mennyiséget valamilyen módon számítógéppel feldolgozhatóvá teszünk. A digitalizálás szó a digitális szóból ered "átalakítás digitális formátumúra" jelentéssel. A digitalizálás egyik legfontosabb feldatai közé tartozik az állományvédelem, a kulturális örökségek megőrzése, gyarapítás, gyűjteménykezelés. A digitalizálás lehetővé teszi a könnyű, gyors elérést. Ilyen gyűjtemények megtalálhatóak például múzeumokban, levéltárakban illetve könyvtárakban is.


Digiális gyűjtemények Magyarországon

  • Magyar Elektronikus Könyvtár – Több mint 14 ezer csak magyar nyelvű vagy magyar ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentum. Elsősorban szöveges művek, kisebb részben pedig térképek és kották. Elektronikus újságok és folyóiratok, valamint egyéb, könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címei is bekerülnek a gyűjteménybe.

  • HUNGARICANA: Közgyűjteményi portál –  Az Országgyűlési Könyvtár, Budapest Főváros Levéltára és az Arcanum Adatbázis Kft. összefogásával létrejött portál jelenleg mintegy 150 közgyűjtemény digitális tartalmait fogja össze. Célja elsősorban az NKA által kiírt digitalizálási pályázatok keretében létrejött tartalmak közös elhelyezése és közreadása. A folyamatosan bővülő, teljesszövegű hozzáférést biztosító ingyenes adatbázisban a kultúrkincseink több adatbázisba rendszerezve érhetőek el: Képcsarnok; Könyv- és Dokumentumtár; MAPIRE; Térképgyűjtemény; Levéltár.

  • Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) – A köz- és magángyűjtemények, intézmények kulturális javainak digitalizálásával folyamatosan épülő adatbázisban már több mint 520 ezer rekord található.

  • Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) –  Folyamatosan bővülő, teljes szövegű digitális periodika- és könyvadatbázis, a 19–20. századi hungarikumok egyik legnagyobb online tára. A több millió oldalas szövegállomány kétrétegű PDF-fájlokban érhető el, a találatok közül egyszerre 50 oldal tölthető le. Az EISZ Nemzeti Program keretében az egyetem (EKE) hálózatáról elérhető.

  • Arcanum Kézikönyvtár – Az Arcanum a legértékesebb CD és DVD kiadványait tette ingyenesen elérhetővé. A menük: Verstár, Bibliatéka, Lexikonok. 

  • Filmintézet – A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet az ország egyetlen filmes közgyűjteménye. Működésének fő célja, hogy a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, megőrzésével, felújításával és archiválásával, valamint kutatási tevékenységgel hozzájáruljon a magyar filmkultúra fejlődéséhez.

  • Elektronikus Periodika Archívum (EPA) a MEK egyik különgyűjteményéből fejlődött külön szolgáltatássá 2004-ben, azzal a céllal, hogy a magyar és a magyar vonatkozású elektronikus kiadványokat egy pontról áttekinthetővé tegye.


Nemzetközi példák

  • Internet Archive - San Franciscoban található a székhelye, Brewster Kahle programozó hozta létre 1996-ban. Tartalmaz tematikus gyűjteményeket, szöveges és audioanyagokat,mozgóképeket,szoftvereket. Nem profitorientált internetkönyvtár. Kutatóknak,történészeknek,tudósoknak biztosít hozzáférést a digitális gyűjteményekhez.

  • International Childrens Digital  Library (ICDL) - 2002-ben jött létre az University of Maryland és az Internet Archive közös programjaként. Ez egy szűkebb tematikájú gyűjtemény,amely a gyermekirodalmat és a gyermekkultúrát hivatott terjeszteni. Ezt az oldal megjelenése is tükrözi: élénk színek, grafikus ikonok. Céljuk,hogy a gyermekkönyvek digitalizált változatait tegyék közzé a világhálón. 3-13 közötti korosztályokhoz szól, de pedagógusok, irodalomtörténészek, kutatók számára is lehetőséget biztosít például a gyermekirodalom tanulmányozását illetően. 


  • Google Books - Jelenleg több, mint 100 milliós gyűjteménnyel rendelkezik,habár Magyarországon kevésbé ismertek az általuk digitalizált művek, de van olyan könyvtár közöttük, amely nagy mennyiségű magyar állományt digitalizáltak például az Osztrák Nemzeti Könyvtár, New York Public Library, Harvard Egyetem Könyvtára, Bajor Állami Könyvtár. Hitvallása: „Könyvtárprojekt lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző nyelveken írott könyvek milliói között keressenek a Google-on, beleértve a ritka, már nem kapható vagy a könyvtári rendszeren kívül általánosságban elérhetetlen könyveket.” 


  • World Digital Library - 2005-ben az UNESCO és a Library og Congress együttműködésével jött létre  program. Tagjai között szerepelt az IFLA,valamint szakértők 40 országból. Célja, hogy a világ kulturális kincseihez biztosítson szabad, internet alapú hozzáférést és elősegítse az UNESCO stratégiai céljának megvalósulását, a kulturák közötti megértést. 


  • Europeana - 2008-ban jött létre, a rendszer a digitális dokumentumok leírását gyűjti be, maguk a digitális objektumok az intézményeknél maradnak. Az,hogy mi kerüljön a rendszerbe, a programban résztvevő intézmények döntik el. Jelenleg 40ország vesz részt a programban, 155 intézmény közvetíti a tartalmat 3521 intézményből. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése