keresés

2020. október 31., szombat

Az okosvárosok szociotechnikai fejlődése

Valóban fejlődést jelent a technológiai újítások bevezetése? 



Susan J. Winter, a Marylandi Egyetem professzora azt tanulmányozza, hogy egyeztnek-e a lakossággal egy új technológia bevezetése esetén. A kutatásából kiderül, hogy nem szempont az emberek véleménye újítás kapcsán. 
A cikk egy Nyugat-Baltimore-i példán keresztül szemlélteti, hogy bizony nem mindig jó döntés ráerőltetni az új technológiát a lakosságra. Főleg a megkérdezésük nélkül. 
Az itt közlekedő önvezető buszok üzembe helyezésekor a forgalom hatékonysága és a költségcsökkentés meghatározó szerepet játszottak. 

A helyiek ellenzik az autonóm buszokat. A sztereotípiákkal ellentétben, nem a technikaellenességük miatt, hanem azért, mert a buszsofőr egy régi, megbecsült szakma. Sokan munkahelyüket féltik. Illetve úgy érzik, ha nincs hivatalos személy a járművön, akkor elszaporodhatnak a bűnestek. A vezető nélküli buszok helyett, inkább ingyenes-WLAN szolgáltatást szeretnének a járatokon a hosszú utazással eltöltött idő hasznosabb, kényelmesebb eltöltéséhez. 

A másik oldalon ott vannak a gyártók, a vállalatok, akik inkább a gazdasági szempontokat, a részvényeseiket helyezik előtérbe a lakosok igényei helyett. Ezért, ha egy város egy technológiát megvásárol, előtte meg kell kérdezni a lakosságot, beleértve, a krónikus betegeket, mozgáskorlátozottakat, kisgyerekeseket is. Szélesebb körű kommunikációval az elfogadás is javulhat. 

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a technológia csak egy eszköz a cél eléréséhez. 


Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése