keresés

2020. október 13., kedd

Digitális gyűjtemények Magyarországon

A digitalizálás, mint tevékenység szerves részét képezi a digitális gyűjtemények kialakításának. 

A digitalizálás egy olyan folyamat, amelyben az anyagokat a nyomtatott példányokból elektronikus másolatokká alakítják át, ez magában foglalja a dokumentumok és műalkotások digitális képekké történő átalakítását. A digitális képek ilyen esetben az anyagok elektronikus másolatait jelentik. Ennek a tevékenységnek legfőbb célja a bemásolt dokumentumok hozzáférhetőségének és megőrzésének javítása.

Előzmények Magyarországon

Magyarország meglehetősen korán csatlakozott az internetközösséghez: még javában állt a „vasfüggöny”, és érvényben volt a korszerű technológia kelet-európai terjedését tiltó COCOM lista, amikor sok magyar felsőoktatási, könyvtári és más szakember már javában használta munkaeszközként a számítógépet.

Az első könyvtári adatbázist a szegedi egyetemi könyvtárban kezdték építeni 1975-ben. A Magyar Nemzeti Bibliográfia 1976 óta készül számítógéppel az Országos Széchényi Könyvtárban. Ez alatt a negyedszázad alatt több száz magyar könyvtár tért át a manuális katalógusról a számítógépes adatbázis-építésre.

Az Országgyűlési Könyvtár 1993-ban kezdte a PRESSDOK sajtófigyelő adatbázis publikálását. Az Országos Széchényi Könyvtár 1993-tól folyamatosan jelenteti meg a Nemzeti Periodika Adatbázist, majd 1994-től a Magyar Nemzeti Bibliográfiát. 

 

Digitális gyűjtemények ma

A felhasználók gyorsabb tájékoztatása érdekében a katalógusépítés automatizálása – mondhatni – mára kötelező feladattá vált. A kulturális örökség digitalizálása azonban ennél is nagyobb feladatot jelent, ebből adódóan több korszerű és a felhasználókat igényesen segítő projektel lehet találkozni. Lehetnek ezek akár dokumentumtárak, e-könyvtárak, virtuális kiállítások, webarchívumok vagy periodikaarchívumok is. 

        Fontosabb gyűjtemények Magyarországon

Arcanum 

Az Arcanum Adatbázis Kiadó 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagytömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik. Honlapja szerint "Magyarország vezető tartalomszolgáltatója".

 

2006-tól az Arcanum alaptevékenysége fokozatosan, a hazai közgyűjteményekkel együttműködve, a nyomtatott dokumentumok, újságok, folyóiratok, könyvek, lexikonok, térképek, levéltári anyagok digitalizálása irányába tolódott el. A digitalizálási tevékenység 16. századi ősnyomtatványoktól, vármegyei jegyzőkönyvektől a mai sajtótermékekig és friss kiadványokig szinte mindenre kiterjedt. Az Arcanum digitalizált és adott ki elsőként Magyarországon történelmi térképeket és fejlesztett hozzájuk modern geoinformatikai szolgáltatásokat, de közreműködött a világon is úttörőnek számító középkori oklevél adatbázis létrehozásában is.

A cég Magyarországon úttörőként sorban kezdte el használni a legújabb digitalizáshoz kapcsolódó technológiákat. Elsőként kezdték el publikáláshoz használni a kétrétegű PDF formátumot, Magyarország első tömeges digitalizálásra alkalmas robot könyvszkennerét is az Arcanum helyezte üzembe először.

Néhány az Arcanum saját fenntartású adatbázisából:

Arcanum Digitális Tudománytár: A teljesség igényével teszi hozzáférhetővé és kereshetővé múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, legyen szó újságokról, tudományos folyóiratokról, lexikonokról vagy éppen könyvekről. 2020-as adatok szerint közel 27 millió oldaltartalommal rendelkezik

Arcanum Kézikönyvtár: A kiadó korábbi lemezes kiadványait szerepelteti, mely tartalmakban bárki szabadon böngészhet vagy kereshet.

MAPIRE – Történelmi térképek online: A történelmi térképsorozatokat ebbe a mindenki számára szabadon elérhető portálba szervezték be. A szolgáltatás tartalmát a hazai közgyűjteményekben fellelhető térképsorozatok mellett elsősorban az Osztrák Állami Levéltár térképtárának egyedülállóan gazdag gyűjteménye adja. 

Hungaricana Közgyűjteményi Portál: A Nemzeti Kulturális Alap által megrendelt és az Országgyűlési Könyvtár által fenntartott portál 2018-as adatok szerint majdnem 200 intézmény közel 30 millió digitális tartalmát szolgáltatja ingyenes módon. A Hungaricana a szöveges tartalmak mellett jelentős mennyiségű képi, térképi és levéltári dokumentummal rendelkezik, és szolgáltatásai magukba olvasztják az Arcanum szinte összes eddigi fejlesztését

Arcanum a vírushelyzetben

2020. márciusában a járványhelyzetre tekintettel egy hónapra teljesen ingyenessé tette az Arcanum Digitális Tudománytár használatát. Felismerték, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben a digitális periodikaarchívum nehezen nélkülözhető a felsőoktatásban résztvevőknek. mivel a levéltárak és a könyvtárak is zárva tartanak.

OSZK - Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár, mint Magyarország nemzeti könyvtára feladatának tudja a magyar és magyar vonatkozású írott kultúrális örökség gyűjtését, megőrzését és hozzáférhető tételét. Ezekhez a feladatok megfelelő ellátása érdekében természetesen több digitális gyűjteményt is üzemeltet.

Országos Széchényi Könyvtár néhány fontosabb gyűjteményei:

MEK - Magyar Elektronikus könyvtár: A Magyar Elektronikus Könyvtár az ország legrégebbi digitális könyvtára. Magát a koncepciót 1994 tavaszán találta ki néhány lelkes könyvtáros, majd a tervezési és kutatási folyamatok után a web felület kifejlesztése 1996-ban megtörtént a web felület kifejlesztése. A felületen csak magyar nyelvű vagy magyar ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet

EPA - Elektronikus Periodika Archívum: Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis a Magyar Elektronikus Könyvtár kezdeményezése, mely a magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványok könyvtári igényű nyilvántartására, illetve egyes folyóiratok archiválására irányul.

Digitális Képarchívum: A Digitális Képarchívum anyaga többféle forrásból származik. Egyrészt feldolgozzákk benne a MEK és az EPA egyes kiadványaiban található képeknek egy válogatott halmazát. Másrészt pedig gyűjtiük, katalogizálják és hosszú távon megőrzik az Interneten (pl. képmegosztó oldalakon), továbbá a CD illetve DVD kiadványokon megjelenő digitális képeket, amennyiben a gyűjtőkörnek megfelelnek.

Az Országos Széchényi Könyvtár digitális gyűjteményei a vírushelyzetben:

Országos Széchényi Könyvtár is hozzájárul a digitális oktatáshoz, a nemzeti bibliotéka a kötelező irodalmi olvasmányokból készült 358 hangoskönyvével, az ország egyik legnagyobb digitális folyóirat-adatbázisával és tematikus oldalakkal is segíti az új koronavírus-járvány miatt bevezetett internetes oktatást Fontos még megemlíteni, hogy a Könyvtári Figyelő, a Könyv, Könyvtár és Könyvtáros folyóiratokhoz az OSZK és a Könyvtári Intézet a járvány ideje alatt teljes körű elektronikus hozzáférést biztosít. A könyvtárak pontos szolgáltatásairól pedig interaktív térkép segítségével lehet tájékozódni.

Egyéb digitális gyűjtemények Magyarországon

Az említetteken kívül rengeteg különböző digitális gyűjtemény található hazánkban. Jó példák erre a Petőfi Irodalmi Műzeum által működtetett Digitális Irodalmi Akadémia (DIA), ahol az akadémia tagjainak műveihez lehet ingyenesen hozzáférni, ez a József Attila összes művét tartalmazó oldal vagy a sok egyetemi könyvtár online weboldalainak valamelyike. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezek az oldalak nem csak diverzek és sok van belőlük, hanem időről-időre frissülnek, így érdemes a számunkra érdekesebbeket újra megnézni. Jó péda erre a Néprajzi Múzeum, ahol ezen év februárjában 35 ezer fénykép és rajz számítógépes rögzítését végezték el. 

Források:  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése