keresés

2020. október 16., péntek

Mostantól e-sport meccsekre is fogadhatunk

Korszerű újítással lépett elő Magyarországon a Szerencsejáték Zrt. A világszerte növekvő, és egyre inkább kompetitív számítógépes játékok ipara elhozta a játékokra való fogadás lehetőségének korszakát. Hazánkban eddig hivatalosan nem volt lehetőség a világ nagy online meccseire való fogadásra, de a Szerencsejáték Zrt. befoltozta ezt az űrt.

Robbanásszerű növekedés
A számítógépes játékok majdnem egyidősek a számítógépekkel. Már az első 3D-s lövöldék idején a 90-es évek közepétől lehetőség volt több számítógépet összekötni, és úgy játszani – de ez akkor még nem volt több, mint a szabadidő eltöltésének egy lehetősége. A technológia fejlődésével és az internet térnyerésével a számítógép előtt ülő játékosok ma már a világ bármely pontján valós időben versenyezhetnek egymással. A rendelkezésre álló játékok száma óriási, és műfajilag is igen változatos. A belső nézetes lövöldözős (FPS – First Person Shooter), a különféle sportszimulátorok (melyek a focitól a Forma-1-ig a sportvilág szinte minden területét lefedik), és a valós idejű stratégiai játékok (RTS – Real Time Strategy) nézők százezreit vonzzák a különböző streaming platformokon.

A 2020 elején kirobbant koronavírus-járvány a sportot nagyon nehéz helyzetbe hozta, hiszen ellehetetlenítette a közös edzést és a közös szurkolást is. Az e-sportra a válság egyáltalán nem hatott, sőt az online tér lehetővé tette a játékosok fizikai szeparációját, így az elmúlt hónapokban robbanásszerűen nőtt az iránta érdeklődők száma. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy a legnagyobb online játékplatformon, a Steamen az utóbbi időben több ízben is megdőlt az egyszerre játékban levő felhasználók számának rekordja.

Piaci igény
A világszerte látványos jelenség Magyarországon is érezhető, elsősorban a fiatalabb lakosság körében növekedett meg érezhetően az e-sport iránti érdeklődés. A Szerencsejáték Zrt. ezt felismerve tette lehetővé a legnépszerűbb számítógépes játékokból rendezett eseményekre való fogadást, „amivel legális, vonzó és modern alternatívát kínálnak a hazai fogadók számára ebben a váratlan helyzetben” – írja az IGN.

A repertoárban szereplő címek a világ legismertebb játékai, találhatók köztük sportszimulátorok, mint a FIFA, NHL vagy NBA, FPS-ek, például a CS:GO és a Call of Duty, akadnak RTS-ek, amilyen a Starcraft 2, sőt a Hearthstone személyében kártyajátékra is lehet fogadni. A Szerencsejáték Zrt. rendszere modern, és jól beleillik az eddig kialakult rendszerbe, hiszen személyesen és online is lehet fogadni, „az e-sport fogadási szempontból legnépszerűbbnek számító League of Legends, Dota 2, CS:GO, FIFA 20, NBA2K és NHL2K mérkőzésekre pedig akár élőben is” tippelhetünk. Ezek mellett a Tippmixpro oldalon streameket, közvetítéseket is lehet követni.

Az újonnan bevezetett szolgáltatás valószínűleg sikeres lesz, hiszen hazánkban a felnőtt lakosság 61%-a, kb. 3,8 millió fő játszik valamilyen videojátékkal. Valószínűleg az is segíteni fog, hogy a Tippmixben egy szelvényen lehet fogadni hagyományos és e-sport mérkőzésekre is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése