keresés

2020. október 16., péntek

Kibertámadás érte Magyarországot

Az eset, amelyben az OTP Bank, valamint a Magyar Telekom lakossági ügyfelei is érintettek lehetek, a nemzetközi sajtóban is visszhangra lelt. Különös tekintettel azokban a hazánkkal szomszédos országokban (Ausztria, Románia stb.), ahol a Telekom befektetői piaci részesedéssel bírnak, a helyi szolgáltatási tevékenységeik révén.
 
Az úgynevezett célzott túlterheléses támadásról (DDoS - Distributed Denial of Service) maga a Magyar Telekom számolt be a sajtónak eljuttatott közleményében. A sajtóban megjelent valamennyi hír példátlan mértékűnek és intenzitásúnak nevezte ezt a legutóbbi támadást, miután annak nagysága és komplexitása mintegy tízszerese volt az átlagos, hasonló módszerekkel elkövetett hackertámadásoknak.



Feltételezett elkövetők 

A támadás feltehetően orosz, kínai és vietnámi – vagy legalábbis ottani infrastruktúrát kihasználó – hackerek hajtották végre – számolnak be róla hírforrások. A Securelist forrásaira alapozva magyar összeállítások kiemelik, hogy 2020. második negyedévében a háromszorosára nőtt a túlterheléses támadások száma az előző év hasonló időszakához képest.

A Kaspersky DDoS Protection szoftvere által 2020. második negyedévében észlelt és blokkolt támadások száma 217%-kal volt magasabb, mint a 2019-es év azonos időszakában. Ráadásul a 2020. második negyedévi támadások mennyisége kicsivel meg is haladta az év első negyedévében regisztrált számot. 

Forrás: IT Café

Képforrás: techrepublic.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése