keresés

2020. október 16., péntek

A Cambridge-i Egyetem könyvtárának kincseit mostantól saját fotelünkből is megcsodálhatjuk

Sokunkban felmerült már a kívánság, hogy a világ híres múzeumainak, könyvtárainak és levéltárainak féltve őrzött dokumentumait, történelmi különlegességeit megtekintsük, azonban sokunknak nincs lehetősége ilyen célból külföldre utazni. A Cambridge Egyetem könyvtára most lehetővé teszi, hogy otthonról, az internet segítségével, ingyenesen megismerhessük és tanulmányozhassuk gyűjteményének legbecsesebb darabjait. 

A kultúra.hu elnevezésű kulturális portál híradása szerint a világ egyik legrégebbi egyetemi könyvtára több mint 140 fényképet töltött fel gyűjteményének különleges darabjairól a Google kulturális platformjára, az Arts and Culture-re. A szolgáltatáson keresztül több mint hatmillió műtárgyat érhetünk el, és lehetőség nyílik a világ múzeumainak virtuális bejárására is. Többek között a Fehér Ház és a londoni British Library különleges történelmi dokumentumai is hozzáférhetők. A továbbiakban a Cambridge-i Egyetemhez kötődő Fitzwilliam Múzeum is csatlakozik a kezdeményezéshez. 
Az angliai Cambridge-ben található egyetemi könyvtárat a 15. század elején alapították, és mára már nagyjából tízmilliós állománnyal rendelkezik. Itt őrzik Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagász egyik jegyzetfüzetét, valamint egy négyezer éves agyagtáblát is, mely a gyűjtemény legrégebbi írott műtárgyának számít. Mostantól mindkét kuriózum, további nagy történelmi jelentőségű dokumentumok kíséretében, megtekinthető a Google szolgáltatásán keresztül elérhető Treasures of Cambridge University Library nevű online galériában. Az érdeklődők kinagyíthatják a fényképeket, ráközelíthetnek a részletekre és a kísérőszöveg által megismerhetik azok történetét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése