keresés

2020. október 16., péntek

Chipet mindenkinek (?)



Elen Musk korunk zsenije vagy örültje újabb és újabb technikai újításokkal rukkol elő így hát nem véletlenül nevezik a valóélet Tony Starkjaként, gyakorlatilag mindent megreformál, amit a fejébe vesz.
Az űripar mellett a környezet tudatosság jegyében elektromos autó, ami egyébként egy szintén  korának örült vagy zsenije nevével fémjelzett csoda jármű, napelemes tető cserepek és még sorolhatnánk számtalan zseniálisan örült ötleteit és amikor azt gondolnánk nincs tovább elő rukkol egy sci-fibe illő ötlettel: Ültessünk Chipet az emberek agyába! és megálmodta a Neurolinket.


Sci-fi vagy valóság

2020- augusztus 28-án bemutatta Elen Musk, hol is tart a fejlesztése, és kiderült nem is annyira sci-fibe illő ötlet az agyba ültethető chip. Ugyan ezen a bemutatón egyenlőre semmi olyat nem tudott mutatni a tudományos világnak amit már ne tudtak volna vagy ne foglalkoztak volna egyetemeken kutatóintézetekben. Ami még is rendkívülivé teszi a neurolinket többek között az, hogy piaci szereplő még nem hozakodott elő ilyesmivel. 

"A Neuralink chipje alapvetően úgy működik, hogy a beültetett eszközhöz rögzített vékony, elektródákkal teli szálak hozzákapcsolódnak az agy adott területeihez, itt pedig leolvassák az idegsejtek közötti elektromos aktivitást, később pedig, ha minden jól megy, stimulálni is tudják az idegrendszer ezen folyamatát. Az agyi jelek feldolgozásának egyébként többfajta, a teljesen biztonságostól a nagyon invazív módokig terjedő megoldása van" 



A biztonságos és már jól ismert EEG és az ECog mellett a Neurolink inkább mondható invazív megoldásnak az előbbiekhez viszonyítva. 

Az agyba ültetett mikrochipek egyébként nem olyan szintű újdonságok, amikkel ne találkoznánk akár már a kísérleti gyógyításban is. Kezelnek Parkinson-kóros, epilepsziás betegeket is agy-számítógép interfészek segítségével, ezek a betegségek azonban speciálisak, mivel többet tudunk arról, hogy az agy mely részében jelennek meg miattuk a változások. Ezeknél a betegségnél még könnyebb dolguk is van a kutatóorvosoknak, mert az agykéreghez közelebbi részt kell stimulálni a gyógyítás és kezelés érdekében. Ide könnyebb elektródákat bevezetni, ezért az epilepsziát kezelik már ilyen chipekkel egy ideje. A vakság és siketség gyógyítása viszont, amit Musk belengetett, nagyon kontextusfüggő: a látás- és hallászavaroknak is millió oka van, és nem minden formáját lehet agyba ültethető chippel gyógyítani, még elméletben sem.
 
Az alapvető problémák nem a programozással vagy magával a linkkel vannak, hanem azzal, hogy nem ismerjük a saját agyunkat annyira, hogy egy ilyen chippel csodákat tudjunk elérni.

Hogy a Neuralinkből mikor lehet (embereken) használható valóság, nehéz megtippelni: ha a tudomány olyan ütemben halad, ahogyan szükségszerű, és nem vezeti félre a publikáláskényszer vagy a támogatások egyenetlen eloszlása, akkor 50 éven belül akár még valóság is lehet.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése