keresés

2020. október 16., péntek

Földabrosz: megterített az Országos Széchényi Könyvtár

Érdekli az ókor és középkori földrajzi leképezése? Szeretne otthonról régi térképeket nézegetni? 
Az Országos Széchényi Könyvtárnak köszönhetően most megteheti! 

A hvg.hu tudósítása szerint az Országos Széchényi Könyvtár 2020. augusztusától új ingyenesen elérhető, online adatbázissal bővítette szolgáltatásait: a Földabrosz a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár folyamatosan bővülő digitális tartalomszolgáltatása, amely az intézmény által őrzött különleges térképekhez biztosít szabad hozzáférést. Az intézmény közleményében megfogalmazta: „Célunk sokrétű gyűjteményünk közkinccsé tétele a lehető legszélesebb körben, kiemelt figyelemmel a középiskolai és a felsőfokú oktatásban résztvevők, valamint a kutatók igényeire. Nemzeti könyvtári küldetésünket szem előtt tartva kultúrkincseinket jó minőségben és szabad licenc alatt publikáljuk, azaz a forrás megjelölésével szabadon hozzáférhetővé, letölthetővé és felhasználhatóvá tesszük.” 

Kisalföld általános térkép, 1670.
Kisalföld általános térkép, 1670.
Az adatbázis csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térképet tartalmaz. A nyomtatványok jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is megtalálható közöttük. A térképek a könyvtár alapítója, gróf Széchényi Ferenc (1754–1820) gyűjteményéből származnak. 
A válogatás egyik legkülönlegesebb darabja egy olyan Északnyugat-Magyarországot ábrázoló térkép, melyet 1670 és 1682 között készítettek, és a Bécset védő török kori végvárvonalat, valamint a mögötte húzúdó területet ábrázolja. A gyűjtemény legrégebbi dokumentuma egy 1614-ben készült, az ókori Görögországot megjelenítő történelmi térkép. További érdekességként megtalálhatjuk Francesco Piranesi Pompeji városáról készült ábrázolásának második, 1788. évi kiadását, valamint a portugálok által a 16. században alapított Olinda (Brazília) holland elfoglalását bemutató 1630-as újságtérképet.

Görögország történelmi térkép [1614]
Görögország történelmi térkép [1614]
A Földabrosz adatbázisában böngészhetünk tematika (történelmi, hadtörténelmi, város-, hajózási és általános térképek), illetve földrajzi elhelyezkedés (világ, Európa, Magyarország, távoli tájak) szerint. A tájékozódást a térképek részletes bibliográfiai adatainak és tartalmi elemeinek megadásával segítik. A könyvtár azonos nevű térképtörténeti blogja is megújult, és a későbbiekben az oldal szerves részét alkotja majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése