keresés

2020. október 16., péntek

Miért nem kérünk a Facebookból?

A mai világban szokatlannak számít, ha valaki nem használja a Facebookot és más közösségi oldalakat. Dömös Zsuzsa cikkében annak kívánt utánajárni, miért döntenek úgy mind többen, hogy törlik Facebook-profiljukat – vagy akár eleve nem is regisztrálnak a közösségi oldalon.

A távolmaradás oka különböző ugyan, de van néhány indok, amely sűrűn előfordul. 

A megkérdezettek többségénél az egyik fontos indok az értelmes tartalmak csökkenése, a butaságok, álhírek, értelmetlen posztok számának növekedése. Ez nyilvánvalóan elkerülhetetlen következménye a felhasználószám-növekedésnek ("2020 elején már 2,45 milliárd felhasználót számlált a Facebook, ami az emberiség nagyjából 32 százalékát jelenti"). Volt, aki megemlítette az ismerősök életének megfigyeléséből eredő mentális terhet, az állandóan boldognak látszó, pozitív emberek látványának feldolgozását, hiszen "Senki se szereti a problémákat megosztani, ezért csak a jót engedi látni, és így könnyű arra jutni, hogy mindenki másnak milyen felhőtlen az élete." 
A válaszadók nagy részét zavarják a Facebookkal kapcsolatos – annak üzletpolitikájából eredő - adatvédelmi problémák, a különböző böngészőkön, oldalakon átívelő követés, a helymeghatározás, a célzott reklámok. 
Szintén jelentős problémát jelent a közösségi oldal addiktivitása, a "céltalan görgetés", a felület értelmetlen használata, amely érdekesebb, fontosabb tevékenységektől - adott esetben a családtól, munkától - vonja el az időt. Ehhez kapcsolódóan megemlítették a munka és a magánélet összefonódását, amely a folyamatos elérhetőség miatt óhatatlanul kialakul – sokan hajlamosak arra, hogy ne tartsák tiszteletben mások magánéletét. 

Mindezek mellett csaknem valamennyi távol maradó megéli a "facebooktalanság" néhány hátrányát

Nehézséget okozhat a helyi csoportokból való kimaradás, az, hogy lemaradnak meghívásokról, eseményekről (osztálytalálkozókról, koncertekről) - hiszen az események szervezésének gyakran a FB az egyetlen platformja. 
Probléma lehet még a máshol el nem érhető ismerősöktől való elszakadás - ami talán nem is tekinthető problémának, hiszen akivel semmi más módon nem tartom a kapcsolatot, az mennyire lehet fontos az életemben? 

Összességében azonban valamennyi megkérdezett egyértelműen pozitív változásként érzékelte a Facebooktól való elszakadást. És gondoljunk bele, valóban szükségünk van a Facebookra? A barátokkal való kapcsolattartásra más platformokat is használhatunk, a híreket hírportálokról is be lehet - és érdemesebb is - beszerezni, az alig-ismerősökről szóló posztok valószínűleg úgysem érdekesek számunkra...


Forrás: 24.hu - Mi az, hogy nincs fenn a Facebookon?! Valami baja van?

Kép forrása: Theverge.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése