keresés

2022. március 31., csütörtök

A kárpátaljai internet menekítése


A 2022. februárban kitört orosz-ukrán háború szörnyű pusztítással jár Ukrajna területén. Nem kivétel ez alól a nagyrészt magyarok lakta Kárpátalja sem. A rombolás azonban nem csak fizikai síkon okozhat veszteségeket: veszélybe kerülhetnek az internetes tartalmak is. Az Országos Széchényi Könyvtár ezeket az oldalakat igyekszik most archiválni a jövő számára.

Gyűjtőkör?


Nemzeti könyvtárként az Országos Széchényi Könyvtár feladatai közé tartozik a hungarikumok gyűjtése. Ezeket általában nyomtatott formában gyűjti. A háború azonban a digitális kultúra fennmaradását is veszélyezteti, többek között a magyar vonatkozású tartalmakat is. Ezért döntött a könyvtár az internetes oldalak archiválása mellett. Nem előzmény nélküli a vállalkozás: ma már számos weboldalról léteznek archivált változatok, melyeket bárki megtekinthet.
 

A gyűjtés módja


A gyűjtéshez magánemberektől, intézményektől és szervezetektől várnak segítséget. Az archiválni kívánt anyag kiválasztására leginkább a helyiek, a kárpátaljai honlapok fenntartói ás látogatói alkalmasak. A webhelyek neveit egy mindenki számára megtekinthető táblázatban vezetik, amihez bárki javasolhat újabbakat a megadott email címen. A már lementett oldalakat tematikus elrendezésben lehetséges megtekinteni: a csoportok között találhatunk oktatáshoz kapcsolódó honlapokat, közgyűjtemények webhelyeit vagy turizmushoz kapcsolódó címeket is.

Források: HVG, OSZK, kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése