keresés

2022. március 18., péntek

Ukrajna európai kripto nagyhatalommá válása


Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, két kripto tárcát nyitott a kormány amire az ország adományokat kaphat. Az emberek azt hitték, hogy álhír az információ de az ország twitter oldalán is megosztották így a hír valósnak bizonyult. Ukrajna ezekre a kriptotárcákra már 50 millió dollár adomány kriptovalutát kapott. Mivel a blokklánc decentralizált így az ukránok de ugyanígy az oroszok is nyerhetnek rajta, mivel nincsen állami ellenőrzés alatt.


Ukrajna európai kripto nagyhatalommá válása

A két Ukrajnának nyitott kriptotárca közül az egyikre ethert és tethert (dollárt helyettesítő kriptopénz) a másikra bitcoint lehetett küldeni. Mielőtt elkezdődött az orosz invázió, az ukrán parlament elfogadta hogy legalizálják a kriptovalutákat és a kriptotőzsdéket. Michael Chobanian 2014-ben elindította az egyik első kelet-európai kriptotőzsdét, a Kunát.

Pár év alatt Ukrajna egyik legértékesebb cége lett, mostanra nap mint nap több millió dollárnyi tranzakciót folytatnak le rajta. Chobanian és a Kuna a mostani  ukrán kriptogyűjtésből is kiveszik a részüket mert ide érkeznek az ukrajnának küldött adományok. A Polkadot és a Dogecoin alapítója is adakozott Ukrajna megsegítésére. A Hivatalos ukrán alap mellett van egy Kuna által létrehozott alap, mindkét alapot a Kuna kezeli. A kormány által létrehozott alap főként  banki funkciókat lát el (hadseregre költik, nem a kormány rendelkezik fölötte) A Kuna alapjából pedig drónokat, üzemanyagot vesznek,rászorulók étkeztetésére költik, az emberek evakuálására,a hadseregnek és a harcoló civileknek ellátmányra. A tranzakciók 90% nál nincs szükség átváltásra.A blokklánc technológia megkönnyíti a globális adakozást és a valuta elköltését.

 

A kriptovaluták szerepe az orosz ukrán konfliktusban

A teljes közösség megpróbált helyet találni a blokklánc technológiának a háborúban. A  legnagyobb hatása a vezető nélküli szervezetnek, az UkraineDAO-nak volt (Az orosz Pussy Riot arca, Nadja Tolokonnyikova közreműködésével létrehozott szervezet). Ez a szervezet néhány nap alatt több mint négymillió dollárt gyűjtött össze egy tízezres, ukrán zászlós NFT-kollekcióval. Az Ethereum blokklánc orosz származású atyja, Vitalik Buterin 500 ethert adományozott, ami nagyjából 1,5 millió dollár értékű. A tervek szerint a 2014 óta létező Come Back Alive nevű ukrán nonprofit szervezetnek adják majd a befolyt összeget. A vezető nélküli önműködő szervezet (decentralized autonomous organization, DAO) egy olyan, amely egy jellemzően tőkét közösséget takar igénylő közös cél érdekében jött létre, igazgatótanács helyett viszont a tagok hoznak döntéseket blokkláncon futó, ún. okosszerződések segítségével, amelyek a közösség pénzügyileg érdekelt tagjainak szavazatai alapján működnek. Ezek a szervezetek lényegében egyszerre működnek tőkealapként és szélsőségesen demokratikus önszabályozó szervként, ahol a közösség tagjai mind részt vesznek a döntések meghozatalában. A háború hozománya hogy a DAO-k rászorulóknak gyűjtenek amire még nem volt eddig példa. Pillanatok alatt létrehozható ilyen szervezet és az adományok küldése is gyors. A blokklánc technológia gyakorlati hasznára jó példa Ukrajna. A befagyaszthatatlan, cenzúrázhatatlan, iratok nélkül működő bitcoin fontos humanitárius eszköz, pár percig tart egy tranzakció. Bár kriptotárcát létrehozni nem olyan könnyű mert a bankrendszernek is működnie kell hozzá.


Kriptovaluták és Oroszország

Kriptovaluták árnyoldalait jól bemutatja Oroszország. Az orosz kiberbűnözők állnak a legtöbb zsarolóvírusos támadások mögött. A  kriptovalutákon alapuló pénzmosásban is élen jár az ország. Várható hogy az oroszok megpróbálnak a kriptovaluták felé menekülni a gazdasági szankciók elől. Amíg jogilag nem kötelező addig nem korlátozzák az orosz felhasználókat. Az oroszok nem tudják megkerülni a korlátozásokat mert nem tudják elkölteni a kriptovagyonukat. A kripto tényleg valódi tényezővé vált a világgazdaságban mert lehetőséget nyújt mindenkinek hogy kikerülje a hagyományos pénzrendszereket.

Forrás:

https://telex.hu/gazdasag/2022/03/06/orosz-ukran-haboru-kriptovaluta-blokklanc-ukrajna-oroszorszag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése