keresés

2022. március 18., péntek

Internet of Things: egy összekapcsolt, okos világ kulcsa


Az IoT (Internet of Things: "a dolgok Internete") egy gyűjtőfogalom, mely magába foglalja a manapság használt összes Internet kapcsolódású eszközt. 
Az IoT az Internethez kapcsolódó, információ gyűjtésre és megosztásra használatos fizikai objektumok világszerte hatalmas választékára utal. Az IoT-hálózatok lehetővé teszik a digitális jelenlétet és a másokkal való kommunikálást.



A fejlődés következményei


A forradalmi átalakulás sok ember életét érinti, sok területen hozott változásokat. A legjelentősebb fejlesztések közé tartoznak az okos viselhető eszközök (smart wearable devices), az okos városok (smart cities), az okos otthonok ( smart homes), az integrált ellátási láncok és a parkolásérzékelők, de persze sok egyéb innovatív ötlet kapcsolódhat még. Az IoT gyorsan nő, és a befogadása és alkalmazása is jelentős, más fejlődő technológiákkal együtt tör utat magának, ilyenek például a vezeték nélküli protokollok, a nagy mennyiségű adat, az alacsony kőltségű mikroprocesszorok a felhőalapú webes alkalmazások és a csatlakoztatott eszközök.

Az okos világ kulcsa az elemeire szedve


A felépítés érzékelők, fizikai adat, felhőszolgáltatások, kommunikációs rétegek, üzleti rétegek, fejlesztők, működtetők, felhasználók, valamint IoT protokollok együttese. Szabványos felépítés nincs, az Interneten elérhető objektumok tartománya ugyanis széleskörű. Több felépítési mód is létezik, de az építkezési folyamat alapjai mindig az elsődleges rétegek, más néven az 5 fázisú IoT-Architektúra.


Sensing Layer (Érzékelő réteg)

Ez a réteg felel a csatlakoztatott tárgyak fizikai állapotú változásának valós idejű azonosításáért.
Az érzékelők a fő elemei.
Ezek segítségével intelligens objektumok azonosítása, adatgyűjtés és adatküldés, valamint fizikai környezet mérése is lehetséges.

Communication Layer (Kommunikációs réteg)

Ez a réteg kezeli az IoT eszközök egymás közötti üzenetküldését, felel a kapcsolat fenntartásáért, valamint a felhő és az eszközök közötti utat biztosítja.
Az érzékelőkből gyűjtött adatok is közvetlenül ennek a rétegnek az alkalmazási rétegébe és a felhőbe vannak továbbítva.
Ehhez a réteghez tartozó protokollok a Message Queuing Telemetry Transportation (MQTT), Constrained Application Protocol (CoAP), és Lightweight Machine to Machine (LwM2M).

Cloud Layer (Felhő réteg)

Ez a réteg rendelkezik az érzékelők és eszközök által gyűjtött összes adattal.
Az adatok tárolása, feldolgozása és elemzése a feladata.
Továbbá egy adatközpontot használ központi szerverként a generált adatok feldolgozásához.

Management Layer (Menedzsment réteg)

Ez a réteg az, ahol működtetni és figyelni lehet a többi réteget a cloud management (felhő menedzsment) eszközökkel.

Application Layer (Alkalmazási réteg)

Ez a réteg sok szolgáltatást és alkalmazást kínál, amelyeket adatgyűjtés, elemzés, vizualizáció és adatbiztonság épít fel, a függési viszonya a felhasználó igényeihez jelentős.

A struktúra alapjai


A protokollok képezik az alapokat.
Nélkülözhetetlenek az értelmes és strukturált kommunikációhoz.
IoT eszköz IoT protokoll nélkül hasznát veszti.

Protokollok

  • Constrained Application Protocol (CoAP)
  • Data-Distribution Service (DDS)
  • Message Queuing Telemetry Transport (MQTT)
  • Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP)
  • Advanced Message Queuing Protocol (AMQP)
  • Lightweight M2M (LwM2M)
  • Transmission Control Protocol (TCP)
  • User Datagram Protocol (UDP)
  • IP
  • 6LoWPAN
  • Zigbee

A piac élén


A jelenlegi legsikeresebb szolgáltatók listája

  • AWS IoT Core
  • Oracle IoT Cloud
  • Microsoft Azure IoT
  • IBM Watson IoT
  • SAP Leonardo IoT
  • Siemens Mindsphere

A több kényelem több veszéllyel is jár


A IoT sok területen képes megkönnyíteni a mindennapokat. Ám a minél jobb és alaposabb működéshez egyre több adat kell. Sok adat egy helyen tárolása pedig megkönnyíti és ösztönzi a tolvajok és bűnözők tevékenykedéseit. De egy kevésbé veszélyes és visszafordíthatóbb kockázat is felmerül, az emberek túlzott elkényelmesedése. Meg kell húzni a határt a mindennapok eszközök és technológia általi megkönnyítése és a legegyszerűbb feladatok állandó átpasszolása és a már szinte teljes függési viszony között. Szerencsére egyre többen látják már a kockázatokat, és próbálnak megoldásokat találni rá. A szükséges biztonság elérésével pedig az IoT tényleg elvezethet az összetett és okos világ eléréséhez.

Források

IoT: A Connected and Smart World, ReadWrite - The Blog of Things, Mahipal Nehra