keresés

2022. március 28., hétfő

Y2K22 BUG

A 2022-es év eljövetelével óriási hibát fedeztek fel a Microsoft levelezési rendszerében, az Exchange-ben. A leveleket hiába küldték el, azok nem kerültek kézbesítésre. Hamar megtalálták a problémát és így szinte azonnal meg is oldották azt, de vajon meddig?

 

Y2K

Sokan már arra sem emlékeznek mi volt az ezredforduló legnagyobb számítógépes hibája, az Y2K. Az Y2K hiba, más néven a 2000. év bug-ja avagy a Millennium Bug, a számítógépes rendszerek kódolásának problémája, amely 2000 elején világszerte pusztítást okozott a számítógépekben és a számítógépes hálózatokban. Az 1960 és 80-as években, a számítógépes mérnökök kétjegyű kódot használtak az évre. A "19"-es kimaradt. Tehát például az 1970-es dátum helyett 70-et írt. A számítógépes programozók rájöttek, hogy a számítógépek nem 2000-ként, hanem 1900-ként fogják értelmezni a 00-at. A programozott tevékenységek kárt szenvednének vagy hibásak lennének.

Több mint egy év nemzetközi riasztás és programozási korrekciók után szerencsére kevés nagyobb hiba történt az 1999. december 31- től 2000. január 1-jéig tartó átmenet során. 


Y2K22

A Microsoft súlyos hibával, az Exchange meghibásodásával kezdte a 2022-es évet. Az Exchange a Microsoft vállalati levelezésért felelős rendszere. A rendszer-kiszolgálók nem tudták megfelelően feldolgozni az új dátumot, és ezért nem tudták feldolgozni a leveleket, ez pedig ahhoz vezetett, hogy az elküldött levelek nem lettek kézbesítve csak lebegtek a virtuális térben. Az Exchange rendszergazdái már elsején világszerte felfedezték, hogy az e-mailek nem kézbesülnek. 

A hiba az Exchange FIP-FS kártevővédelmi rendszerében rejlik, ami a 2022-es vagy az utáni dátumokat nem tudja helyesen kezelni. Ugyanis a motor megpróbál egy, az évszám utolsó két jegye, valamint a hónap és a nap, illetve négy további jegy összefűzéséből keletkezett számsort úgynevezett integer számmá alakítani - ez a számtípus ábrázolási tartománya legfeljebb csak a 21-gyel kezdődő jegyek tárolására alkalmas, a 22-esekére már nem.

A gyors megoldást a kártevővédelem deaktiválása jelentette, ami kétségtelenül kockázatos lépés, de a Microsoft is kiadott egy soron kívüli javítást a szoftverhez. A Microsoft azóta előállt egy végleges megoldással, ami működőképessé teszi a céges levelezést, azonban ehhez szükség van a rendszergazda beavatkozására. Ez az érintett vállalatok méretétől függően több időt is igénybe vehet, mert minden szervert egyenként kell helyreállítani.

A Microsoft jelenleg 2043-ig oldotta meg a problémát, ez azonban hosszú távon nem jelent megoldást, ugyanis 2038-ban újra jelentkezhet hasonló probléma, ami a Unix típusú operációs rendszereket és a C-ben, illetve C++-ban fejlesztett programokat érintheti majd. Addig persze van még 16 év arra, hogy a szakértők megoldják a problémát.

Forrás: 

Rejtélyesen eltűnő céges e-mailek 

Leálltak az e-mailek az Exchange hibái miatt

Y2K22 kép 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése