keresés

2022. március 8., kedd

Kriptovalutával Ukrajnáért

Az ukrajnai orosz invázió a digitális tér közösségeit is megmozgatta. Már több példát láthattunk arra, hogy milyen tevékenységekkel lehet a rászorultakat segíteni a hálózaton keresztül, ennek egyik példája az adományozás, sok esetekben kriptovalutában. Ezek az interneten megvalósuló tranzakciók egyre fontosabb forrásai lettek Ukrajnának. A világ bármely pontjáról folyamatosan érkező kriptopénzes támogatások az ukrán honvédelem segítését szolgá
lják. Az alábbiakban ennek a jelenségnek a háború első két hetében megvalósult példái közül kerül néhány bemutatásra.


Ukrán bankrendszer korlátozásai


A háború hatására Ukrajna bankrendszere olyan intézkedések bevezetésére kényszerült, amik korlátozzák a készpénzfelvételt, az online pénzmozgást, betiltották a digitális pénztárcák feltöltését, illetve felfüggesztették a devizapiacot. A kialakult bankpánik hatására a kriptovalutákra terelődött a figyelem és az adománygyűjtések legfontosabb eszköze lett. A helyi kriptotőzsde adatai szerint a napokban megnőtt a kereslet a Tether kriptovalutára, amelynek az az előnye, hogy értéke a dollárhoz kötött. Az úgynevezett stablecoin ezért a háborús helyzet hatására sem veszített az értékéből, más kriptovalutákhoz képest. Több szervezet is jelezte, hogy az adományokat kriptopénzben küldjék a kialakult helyzetre való tekintettel, és úgy tűnik, ez a kérés sok esetben meg is valósult.


A kormány Twitter üzenetei

Március 4-én már több mint 52 millió dollárnyi adományt gyűjtött be az ukrán kormány és a különböző szervezetek kriptovalutában, amiből 14 milliót már fel is használtak. Ukrajna jelenleg Bitcoin, Ethereum, USDT pénznemekben fogad utalásokat.


Egyik ilyen adományról az ország hivatalos Twitter oldalán olvashattunk, ahol a kormány már többször is köszönetet mondott az adományokért.
A poszt szerint Ukrajna nem mástól, mint a PolkaDot kriptovaluta alapítójától, Gavin Woodtól kapott nagylelkű támogatást, ami 5.8 millió dollárnak felel meg.


Ukrajna egy ezt követő posztban jelezte, hogy úgynevezett airdropot ad azoknak, akik kritovalutát adományoznak. Azt azonban nem tették egyértelművé, hogy mi adja annak tárgyát és az sem, hogy ez miként kerül kibocsátásra. Ebből arra lehetett következtetni, hogy ez NFT (nem helyettesíthető token), vagy valamilyen kriptovaluta formájában fog megvalósulni.

Airdropra, azaz a kriptovaluta forgalmazójától kapott ajándék utalásokra, már több példát is láthattunk, ezeket egy adott kriptopénz népszerűsítésére alkalmazzák, és általában random módon kiválasztott felhasználókat jutalmaznak vele.

A sokakat meglepő és megmozgató airdrop bejelentés hatására többszörösére növekedtek a kormány pénztárcájába érkező kriptopénzes támogatások. Sokan ezt csak a kormány által ígért jutalom reményében tették, ám az ukrán kormány ajándékként szánt airdrop akcióját végül lefújták, így a jutalom is elmarad.

Március 4-én az ukrán miniszterelnök-helyettes, Mikhailo Fedorov Twitteren közzétette, hogy eltörölték az airdrop akciót, nem lesz saját kriptovalutájuk, helyette NFT-ket fognak meghirdetni, hogy a hadsereg finanszírozását támogassák a továbbiakban. Az addig elküldött adományok ettől függetlenül jó helyre érkeztek, de azok, akik ezt az airdrop ajándék reményében tették most pórul jártak.


Az ukrán zászló NFT-je

Az ország adományait gyarapította az urkán zászló NFT-jéből befolyt 6.75 millió dolláros (2,258 ETH) összeg is. Az non-fundible token aukcióját Nadja Tolokonnyikova, a Pussy Riot orosz feminista punk-rock zenekar egyik alapítótagja szervezte meg. A köztudottan Putyin ellenes énekesnő létrehozott egy saját blokklánc alapon futó DAO-t (decentralizált autonóm szervezet), amin keresztül piacra dobta a szóban forgó ukrán zászlót. 
Hozzá kell tenni, hogy a háború határásra a nem dollárhoz kötött kriptovaluták, mint a bitcoin és az ether (NFT kriptovalutája) árfolyama is esett, az árverés március 2-án zárult le, és két nappal később az ether gyengülése következtében az adomány értéke 6.4 millió dollárra esett vissza.
Az Ukrain Dao oldalán olvashatjuk, hogy a zászló mint NFT mű létrehozásakor nem az esztétikai és művészi érték került előtérbe, hanem a szimbolika. A cél egy egyértelmű jelkép létrehozása volt, így esett a választás a kék-sárga ukrán zászlóra.


Felébredt csalók

Az adományozási mozgalomban sajnos a kiberbűnözők is meglátták a lehetőségeket. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy az online adakozás egyre több olyan fórum megalakulását is magával hozta, akik a „Segítse Ukrajnát” címen, jellemzően Bitcoin és Ethereum kriptovaluta-adománygyűjtést hirdetnek, és próbálnak pénzt kicsalni a jóhiszemű felhasználókból. Ezek a bűnözők mindent megtesznek azért, hogy hitelességüket biztosítsák, például hivatalos adománygyűjtő szervek nevei alatt küldenek e-maileket. Egyik ilyen ál adománygyűjtő oldal a UkraineGlobalAid.com. Ha valaki adakozni szeretne, akkor mindenképpen ügyeljen arra, hogy csak az ukrán kormány által közzétett hivatalos címekre küldjenek adományt.


forrás:
Jonathan Ponciano: Crypto Donations To Ukraine Top $52 Million. forbes.com, 2022.03.02.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése