keresés

2022. március 5., szombat

Az okostelefonok piacának az éllovasa: az Apple

A telefongyártó cégek közül az Apple kiemelkedő teljesítményt ért el a piackereskedést illetően: már több mint háromezer milliárd dollár részvényértéket tett ki a telefonos vállalat összbevétele idén év elején. Ez a pozitív változás az Apple elsődleges és legkeresettebb terméke, az Iphone iránti kereslet folyamatos növekedéséhez és az értékesítések számának gyarapodásához vezetett. A cég nyeresége így már meg is haladta a kétezer milliárd dollárt.



Az Apple piaci alakulása részletesebb számadatok tükrében

Az Apple mint kereskedelmi és IT-vállalat jelenleg virágzik, pénzügyi helyzete rózsás. Még a tavalyi évhez képest is jelentős, ugyanakkor váratlan növekvő tendenciát mutat a cég árbevétele (124 milliárd dollár) és nettó profitja (34,6 milliárd dollár). 

A Canalys cikkei említést tesznek arról, hogy a múlt évben az Apple világviszonylatban az okostelefonok eladásából származó bevételek 22%-át alkotta. 

Területi szempontból - a tavalyi évhez viszonyítva - a legszembetűnőbb emelkedés Kínában üti fel a fejét, ahol az Apple-re vonatkozó eladások 25,8 milliárd dollárra rúgnak. Egyre inkább megugrik az iPhone 13-as széria (9%-kal) és a Mac-ek (25%-kal) értékesítésének a száma, valamint a szolgáltatásokat illetően is hasonló mértékű javulás (19,51 milliárd dollár) tapasztalható. Az okostelefonos készülékek közül kivételt képez az iPad, amelynek az üzleti forgalma nagyfokú csökkenést (14%-os) produkál.


A telefonos vállalat jelenlegi törekvése: újabb termékek és szolgáltatások bevezetése

Említésre méltó, hogy az Apple már forgalomba hozta az AirTag nevű digitális készüléket. Ez a csodaeszköz figyelemmel kíséri az emberek szokásait, viselkedését és mozgását. Manapság a telefonos vállalat az egyének védekezési módszereinek a kialakításán fáradozik. 

Óriási újdonság, hogy az iPhone-okból az ügyfelekkel lebonyolítandó tranzakciókra alkalmas bankkártyaolvasók lesznek. 

Azonban kellemetlen hír, hogy az összehajtható iPhone-ok csak megkésve kerülnek piaci forgalomba: Ming-Chi Kuo szerint kb 2023-ra, a DSCC adatai alapján pedig 2025-re. Az Apple késlekedni fog a digitális azonosító bevezetésével is. 

Ugyanakkor megnyugtató, hogy az Apple a teljes képernyővel rendelkező összehajtható notebookok eladásával kísérletezik. Ezek az eszközök nagy valószínűség szerint 2026-ra vagy 2027-re fogják meghódítani a piacot.
 
A
mesterséges intelligenciára való tekintettel az Apple a zenére szakosodott cégek felvásárlásával szélesítené az Apple Music nevű ingyenes zenekészítő szolgáltatásának a palettáját. 

Újabb fejlemény még, hogy mostanában az Apple a watchOS 8.4 segítségével frissítené az okosóráit. A vállalat az Apple Watch-ok viselésével edzésre buzdítaná a felhasználókat

A legizgalmasabb változást a magas teljesítménnyel bíró rendszerchippel felszerelendő első kiterjesztett valóság szemüveg jelenti. Ming-Chi Kuo elárulta, hogy a szemüveget már idén forgalomba hozhatják. 

A Bloomberg írására hivatkozva 2022 nyarára lépne működésbe az Apple Carkey funkció, így a digitális slusszkulcsot is bevezetné a cég. Ezen kívül több mobil-, WLAN- és Bluetooth chipet kíván elkészíteni 2023-ra, amelyeket a saját birtokába venne     


Vélekedések az Apple jövőjével kapcsolatban

Tim Cook pozitívan ítélte meg az Apple jövőjét. Erről a The Wall Street Journal-nak számolt be. A vállalat abban bízik, hogy a következő üzleti időszakban fokozatos emelkedés jelentkezik a költségvetést illetően, és szép lassan meg fog szűnni az első szezonban felbukkanó alkatrészhiány

Az Apple fejlődését vizsgáló IT-szakértők azt remélik, hogy a vállalat az autóipar területén is átütő sikereket fog elérni

Mark Gurman közleménye szerint az Apple befektetése egy önműködő autóra irányulna, amely leghamarabb 2025-ben érkezne a piacra. Ebben az esetben a kaliforniai Cupertino-ban székelő cégnek irányító szerepet kell vállalnia az elektromos-autó ágazatban, és együtt kell működnie az Apple-lel. 

A szakértők úgy vélték, hogy az Apple egy vásárlási tranzakciókat nyomon követő fizetős weboldal létrehozására, és ezáltal egy kis jutalék megszerzésére törekszik. 

A Dél-Koreában működő telekommunikációs hatóság közölte a telefonos vállalat terveit, miszerint a dél-koreai lakosok az Apple Store-on belül több fizetős honlapot is szabadon használhatnak. 

Néhány Egyesült Államokbeli ügyész azt állította, hogy a versenyhelyzetet leküzdő Apple egyre több hasznot húz az Apple Store felállításából és az appterjesztésből

Mindent összefoglalva, a sok profitot termelő telefonos vállalatra sikerekben gazdag jövő vár.


Felhasznált források: 

Újabb rekordnál a világ legértékesebb cége, az Apple (Koi Tamás, Forrás: HWSW, 2022. január 4. 11:16)

Soha nem termelt még annyi pénzt az Apple, mint előző év végén (Koi Tamás, Forrás: HWSW, 2022. január 28. 10:57)

A tavalyi év végén is behúzta az okostelefon-piacot az Apple (Koi Tamás, Forrás: HWSW, 2022. január 19. 13:49)

Egyre veszélyesebbek az Apple-féle nyomkövetős AirTagek? (Forrás: HVG/Tech, 2022. február 16. 10:03)

Bankkártyaolvasót csinál az iPhone-okból az Apple (Koi Tamás, Forrás: HWSW, 2022. január 27. 12:01)

Felkavarná a port a notebookok piacán az Apple (Forrás: HVG/Tech, 2022. február 25. 14:03)

Apple: jövőre jön a digitális azonosító (Gyurkity Péter, Forrás: SG.hu/IT-Tech, 2021. november 26. 13:46)

„Alakváltó zenés” céget vásárolt fel az Apple, izgalmas lesz, mire használja majd 
(Forrás: HVG/Tech, 2022. február 13. 16:03)

Órák kérdése: váratlan frissítést adott ki az Apple (Forrás: HVG/Tech, 2022. február 05. 18:03)

Itt a február, mozogjon egy kicsit – kéri az Apple (Forrás: HVG/Tech, 2022. február 01. 10:03)

Meglepően erős lesz az Apple kiterjesztett valóság szemüvege 
(Berta Sándor, Forrás: SG.hu/IT-Tech, 2021. november 30. 8:53)

Minden autóhoz elérhető lesz az Apple digitális slusszkulcsa (Berta Sándor, Forrás: SG.hu/IT-Tech, 2022. január 25. 10:09)

Még több saját chipet akar fejleszteni az Apple (Berta Sándor, Forrás: SG.hu/IT-Tech, 2021. december 21. 9:41)

Legkorábban 2025-ben jöhet az Apple autója (Berta Sándor, Forrás: SG.hu/IT-Tech, 2021. november 24. 11:36)

Az Apple a külsős fizetési rendszerek után is begyűjti az Apple-adót 
(Harangi László, Forrás: IT Café, 2022.01.19. 12:44)

Az Apple más fizetési rendszereket is engedélyez Dél-Koreában (Harangi László, Forrás: IT Café, 2022.01.13. 13:50)

Elnyomja a versenyt az Apple az USA államai szerint (Harangi László, Forrás: IT Café, 2022.02.01. 12:32)

Képek forrásai:

1.kép forrása
2.kép forrása
3.kép forrása
4.kép forrása
5.kép forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése