keresés

2022. március 15., kedd

Meghalt a Facebook, éljen a Meta!

 A Facebookon eddig két különböző dolgot érthettünk, egyrészt a közösségi oldalt, másrészt a Facebook különböző vállalkozásait összefogó mára már Meta néven működő vállalatot. A cég Meta néven egy újszerű virtuális valóságot fejleszt, amely Zuckerberg reményei szerint néhány éven belül teljesen megváltoztatja ahogyan az internetet használjuk. A metaverzumra rácsatlakozva a felhasználó egy avatár formájában, egy valódi világnak megfelelő, különböző szolgáltatásokat nyújtó helyre léphet be.

A névváltás lehetséges okai

A metaverzum egyesek szerint csak a techóriások marketingfogása, ugyanis mindegyik cég számára valami olyasmit jelent, amiben véletlenül pont ők járnak az élen. Mark Zuckerberg Metája a virtuális valóságra, illetve a közösségi élmények integrálására helyezi a hangsúlyt. A VR-szemüvegeket gyártó Oculus és a legnagyobb közösségi oldalak a Meta-hoz tartoznak, ezért a metaverzum csak a jelenlegi ökoszisztémáik összekötését és kiterjesztését jelentheti.

A névváltás oka lehet még a cég botrányokkal teli időszaka (károsnak nyilvánított tartalmak ellen nem lépett fel eléggé). A Facebook név már nem cseng olyan jól mint régen, a Meta viszont a jövőt jelentheti. A jövőkutatással foglalkozó FutureToday Institute munkatársa szerint a metaverzum lehet a következő nagy dobás. A jővőkutatók szerint 2030-ra már olyannyira elterjedt lesz a metaverzum, hogy az emberek jelentős része abba becsatlakozva éli majd az életét. A hologramok, virtuális és kiterjesztett valóságok azonban még csak hangzatos, de nem realisztikus koncepciók.

A Meta jövő

A Meta egy jövedelmező befektetés, ami eddig jól teljesít. 2021 decemberében tárta ki a kapuit (amerikaik és kanadaik előtt) és két hónap leforgása alatt megtízszerezte a felhasználóibázisát. A jóslat miszerint önként és dalolva 2030-ra az emberiség nagy része felcsatlakozik a Mátrixra azonban még meredeknek tűnhet. Az időzítés azonban tökéletes a metaverzum bejelentéséhez. Az emberek egyre inkább hozzászoktak ahhoz, hogy a valóságtól elzárva, négy fal között éljék az életüket. Az emberiség hol karanténban van, vagy éppen onnan szabadul. A metaverzum egy olyan hely lehet, ahol a valósággal ellentétben lehet majd eseményeken részt venni, kommunikálni,  dolgozni.


forrás:

Lesznek, akik az egészéletüket a metaverzumban élik majd le – jósolja a szakértő, hvg.hu

Flachner Balázs: Mégis miaz a metaverzum, amibe hirtelen szerelmes lett az összes milliárdostech-óriáscég?, Telex

Nagyon pörög az új Facebook,már 300 ezren regisztráltak, hvg.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése