keresés

2022. március 21., hétfő

Ázsia lesz a drogkartellek új „játszótere”.

     Ázsia piac- és tranzitúttá válik, amelyet a szervezett bűnbandák használnak nagy mennyiségű metamfetamin kereskedelmére. Különösen a Kelet-Ázsiában és Délkelet-Ázsiában gyártott és használt szintetikus kábítószerek mennyisége növekszik gyorsan a régióban tett kábítószer-ellenes erőfeszítések ellenére.

    A mianmari dzsungeltől Hongkong utcáiig a rendőrség Ázsia szerte a metamfetaminnal küzd. A CNN szerint rohamosan nő a kereslet a kristályos metamfetamin (közismertebb nevén jég) és a Yaba tabletták (melyek metamfetamint kevernek koffeinnel) iránt. Nemcsak ott, a dzsungel mélyén, az észak-thaiföldi Chiang Mai tartományban, fegyveres határőrök egysége teljesített szolgálatot, amikor egy kábítószerrel teli barlangba botlottak. A gyógyszertár nagyon nagy. A belsejében több mint 5 millió metamfetamin tabletta – helyi nevén yaba vagy „őrült drog” – és 145 kilogramm kristályos metamfetamin (meth/met) volt nagy nejlonzacskókba zárva.

    A kábítószer-termelés nagy része az Arany Háromszög erdei mélyén zajlik, ahol Thaiföld, Laosz és Mianmar határai találkoznak. A kábítószer-kereskedők könnyen eltitkolják tevékenységüket, és gyorsan lépnek, ha figyelmeztetik őket.

    A kábítószer-csempészek kihasználják a kínai Belt and Road kezdeményezés keretében épített új utakat és infrastruktúrát, az emberáramlást és az illegális árukat a tiltott áruk elrejtésére használják fel. A haszon elérheti a több száz millió dollárt, amelyet fedőcégeken keresztül mosnak ki olyan helyeken, ahol laza felügyelet alatt áll.

Gyártás

    Az ázsiai és csendes-óceáni térségben lefoglalt metamfetamin nagy része Mianmar északi Shan államából származik, ahol a törvénytelenségek tombolnak, és a régió metamfetamingyárává nőtte ki magát.

    Shan államban kedvező a környezet az ópium mák termesztésére, és a törvények itt is lazak. Sok éven át az Arany Háromszögből származik a világ legtöbb heroinja és tiltott ópiuma.

    A hatóságok szerint az Arany Háromszög főnökei, mint például az UWSA, csökkentették a herointermelést, hogy egy új és olcsóbb termékre, a metre összpontosítsanak. A metamfetamin egy szintetikus kábítószer, amelyet vegyi laboratóriumban állítanak elő, és nem kell a termelőtől mákot termeszteni, mint a heroint. A laboratóriumok vászonnal is álcázhatók, és könnyen mozgathatók – amit pipacsmezővel nem lehet megtenni.



Terjesztés

    A metamfetamin előkészítésének befejezése után a következő lépés a szállítás. Az Arany Háromszög korábban a világ egyik legszegényebb és legkevésbé fejlett helye volt, de ez megváltozik a kínai Belt and Road kezdeményezésnek köszönhetően – egy hatalmas infrastruktúra-fejlesztési projektnek, amely segít összekapcsolni a fejlődő gazdaságokat. A pirulákat kevesebb mint 1 dollárért árulják, ami nagyjából egy üveg sör ára Thaiföld egyes részein. A fővárosban, Bangkokban Douglas szerint egy yaba-tabletta körülbelül 1,50 dollárba kerül – ugyanannyiba, mint 20 évvel ezelőtt.Az ár a rekordlefoglalások ellenére rendkívül magas mennyiségű metot mutat. A tisztább metilkristályokat a kikötőkbe szállítják, és gazdagabb piacokra szállítják, mint például Ausztrália, Japán, Új-Zéland és Dél-Korea.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése