keresés

2022. március 22., kedd

Truecrime


A True Crime, mint online közösség

A TrueCrime fandom egy olyan online közösség, amely megtörtént bűnesetekkel (gyilkosságok, eltűnések, máig megoldatlan esetek) , bünözőkkel, sorozatgyilkosokkal foglalkozik. Besorolható azok, az internetet korát megelőző jelenségek közé, amelyek később az online térben kaptak nagyobb figyelmet. A közösség feltűnően megerősödött az olyan weboldalaknak köszönhetően, melyek lehetővé teszi a bűnesetekhez kapcsolódó anyagok könnyebb közzétételét. Az egyik legjelentősebb ilyen oldal volt a Tumblr. A True Crime sok, más szubkultúrákhoz hasonló jellemzővel rendelkezik. Ez legfőképp a különböző, "rajongók" által készített, a fandom tárgyához kapcsolódó alkotások ( képek, írások) készítésében mutatkozik meg. Ez a jelenség viszont meg is osztja a véleményeket, mivel gyakran összekapcsolódik bűnözők, főként sorozatgyilkosok idealizálásával és az irántuk való rajongással. A nagy közösségen belül is létrejöttek kisebbek, amelyek egyes bünözőkre vagy esetekre fókuszálnak.

A Truecrime szubkultúra a TikTok felületén is egyre nagyobb teret nyer, így bizonyos ügyek felkapottá válnak, és lehetőséget kapnak a velük kapcsolatos elméletek megjelenéséhez. A közösségi médiában legfelkapottabb eset az ifnfluencer Gabby Petito eltűnése volt 2021-ben, mely milliós nézettségeket generált. Azok az  opportunisták is megtalálták a vele kapcsolatos hashtageket, akik csak clickbaitként használták őket. A közösségi médiában Gabby Petitoról megjelenő tartalmak empátiát, azonosulást ébresztettek az emberekben akik az így létrejött paraszociális kapcsolat miatt érzelmileg beleélték magukat a történtekbe.


Lehet ezt morbid kíváncsiságnak tartani, de mégis erdekli a közönséget. A vonzó, fiatal influencer, az eltűnt Gabby Petito, felkeltette a közönség kíváncsiságát és megmutatta a hálózati kommunikáció erejét. A TikTok, Az instagram és a Twitter felhasználói is bekapcsolódtak a "nyomozásba" (lelkesedve, hogy amatőr nyomozót játszhatnak), végignezték Gabby posztjait a közösségi médiában, jelek után kutatva a rejtély megoldásához. 

A közönség figyelme és kíváncsisága egyre nőtt. A #gabbypetito hashtag millós nézettséget eredményezett. Emellett új, az eset által inspirált Instagram és TikTok fiókok jöttek létre, hogy nyomonkövessék a friss híreket.  Emelett nem-hivatalos információk áradata indult meg a TikTok videókban. Habár állítólag segíteni akartak, ezen videók nagyrésze csak clickbaitnek használták az ügyet, így tele voltak alátámasztatlan elméletekkel, ezzel lerombolva az ügy dokumentációját a közösségi médiában. Az eset "rajongói" sokat foglalkoztak az eltűnt lány és párja viharos kapcsolatával, miközben várták a legújabb fejleményeket. Később megtalálták Gabby holttestét, akit vőlegénye gyilkolhatott meg. Ezek után a #justiceforGabbyPetito hashtag lett egyre felkapottabb a TikTokon. A lány barátja nem sokkal ezután eltűnt, majd az ő testére is hamarosan rábukkantak. 

A True Crime, mint műfaj

A True Crime egy olyan műfaj, amely könyveket, sorozatokat, filmeket, podcasteket, blogokat stb. foglal magába.  Ezek nézése/olvasása lehetővé teszi, hogy biztonságos körülmenyek között éljen át a befogadó negatív érzelmeket. A műfaj azonban a legszörnyűbb bűncselekmények csak egy kis százalékát fedi le. Előfordulhat, hogy átcsúszik az áldozatok hibáztatásába, vagy olyan viselkedésformákat állít be veszélyként , melyek nem jelentenek valódi kockázatot. A műfaj hathat az általa feldolgozott ügyekre és a közönségre, aki fogyasztja.A true crime munkákat gyakran azzal vádolják, hogy érzéketlenek az áldozatokkal és családjukkal szemben és sokszor egyfajta "trash" ( igénytelen, szemét) szubkultúrának tartják.

Minden alappal rendelkezik, ami a jó történetvezetéshez szükséges: érdekes szereplők, feszültség érzése, amely a legtöbb esteben a rejtély megoldásával feloldódik. A műfaj rendelkezik még egy nagyon vonzó jellemzővel: a katarzissal. Mikor a való életben olyan érzelmeket tapasztalunk meg, mint a szomorúság vagy a düh, sokkal komolyabban érint minket és negatív hatással van ránk. Ezeknek az érzéseknek az átélése egy biztonságos, általunk választott környezetben akár terápiás hatású is lehet. A  narratíva kijelöl egy egy utat a történéseknek, és az agyunk kitölti a hiányzó részeket. A legtöbb ilyen esetben ( mint pl a Gabby Petito ügy) adott egy érdekes történet feszültséggel, és konfliktusokkal a jó és rossz között. Ez lehetőséget teremt az emberi természet sötét oldalának felfedezésére, de megfelelő pszichológiai távolságból. A történetek a való élet kicsinyített másai, így - habár nem mindig happy end-del, de - véget érnek. 

Eltűnt emberekről, gyilkosságról és árulásról hallani félelmetes. A félelemtől emelkedik az adrenalin szint, amely arra iányítja  a figyelmünket, hogy biztonságban legyünk. Viszont ami valódi veszélyhezetekben működik, nem működik a közösségi médiában is, ahol a virtuális valóságosnak érződik.

A nők- médiumtól függetlenül -  jobban érdeklődnek a true crime iránt, mint a férfiak. Ennek egyik oka lehet, hogy a nők nagyobb valószínűséggel félnek attól, hogy áldozattá válnak. Ebből következik, hogy a nők ösztönösen jobban figyelnek a potenciális veszélyekre, amelyek előfordulnak a különböző bűnesetekben. Az emberek felfedezések útján tanulnak, ezért, hogy  jobban beleláthassanak a különböző emberi viselkedésekbe és motivációkba. Ha valaki sebezhetőnek érzi magát, a true crime történetek nem csak tanulságosak, hanem akár túlélési stratégiák forrását is jelenthetik.

True Crime témájú blogok, weboldalak

1. Dying Words

Egy weboldal és blog, amit Garry Rodgers nyugdíjas kanadai gyilkossági nyomozó működtet. A Dying Words fő jellemzője a rengeteg kutatómunka minden bejegyzés mögött, amelynek terjedelme sokszor akár az 5000 szó hosszúságot  is elérheti. 

2. Sword and Scale

A Sword and Scale egy népszerű true crime podcast, amelyhez ez a weboldal is tartozik. Tele van különféle bűnesetekkel a gyilkosságtól a szexuális jellegű bűncselekményekig. Az oldal célja, hogy az olvasók minél mélyebben láthassanak bele a legbizarrabb bűnesetekbe. A podcasthoz írt kísérő cikkekkel együtt a blogbejegyzéseket is időrendben írják, emellett  az esetekhez kapcsolódó anyagokkal is kiégészítik.

3. The Line-Up

Ez a weboldal főként furcsa és horrorisztikus bűnesetekkel foglalkozik. Az oldalon találhatók könyvajánlók, podcast sorozat, és egy heti hírlevél naprakész információkkal . Emellett még film- és tv show ajánlások is megjelennek az oldalon. Célja hogy az olvasók figyelmét bizonyos bizzar és megoldatlan ügyek felé fordítsa, emellett paranormális jelenségekkel is foglalkozik.

4. Jim Fisher True Crime 

Jim Fisher egy krimiíró, aki jelentős tudással rendelkezik a bűnügyi nyomozással, joggal, rendőri eljárásssal és más hasonló témákkal kapcsolatban. Ez a blog a bűnügyek széles rétegével foglalkozik, viszont ha szükséges specifikusabb témákba is mélyebben belemerül. A legtöbb bejegyzés valódi bűnügyeket dolgoz fel, gyakran a tárgyalásokon elhangzott információkkal együtt. A posztok másik csoportja idézeteket tartalmaz kriminológusoktól, íroktól, pszichológusoktól stb. 

5. Murder Map – London

A Murder Map-London egy olyan blog, amelynek célja hogy minden  gyilkossági esetet feltérképezzen, ami Londonban történt. A bűncselekmény lehet gyilkosság, gondatlanságból elövetett emberölés vagy önvédelem is, de mindegyik esetet jelentik, feltöltik és frissítik  a bűncselekmény elkövetésétől az ítélet megszületéséig. Az oldal  kereshető adatbázisként is működik, amely felhasználható kutatásokhoz.  Ezek mellett naponta frissül, hogy naprakész legyen a jelentett hűncselkmények és tárgyalások jelenlegi állásával.

Források

https://www.online-paralegal-degree.org/lists/5-great-websites-for-true-crime-enthusiasts/

https://en.wikipedia.org/wiki/True_crime

https://www.fielding.edu/gabby-petito-true-crime-rubbernecking-on-social-media/

https://rightasrain.uwmedicine.org/life/leisure/true-crime

https://knowyourmeme.com/memes/subcultures/true-crime-community


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése