keresés

2022. március 8., kedd

Művészeti közösség a weben


Napjainkban egyre nagyobb teret kap online a művészet is. Egyre gyakoribb, hogy művészek széles rétege osztja meg munkáit a közösségi médiába a teljesen kezdőktől a professzionális alkotókig. Ez különösen a digitális grafika egyre nagyobb jelentőségének is köszönhető. Az internet nagy segítségére van azoknak, akik fejlődni szeretnének, és azoknak, akik szeretnék alkotásaikat az internet népe elé tárni,  így nagyobb ismertséget szerezni, esetleg ezzel kapcsolatos munkát kapni. Tapasztalatból tudom, hogy ez nem könnyű, hiszen ezek megosztásakor egyensúlyban kell lennie a közönség és a művész elképzeléseinek, valamint sokszor komoly szervező munkát igényel, hogy a legjobb helyen és időben tegyünk  közzé egy-egy bejegyzést. Emelett nagy segítség is az online tér, hiszen lehetőséget biztosít az önképzésre szinte bármely művészeti ágban, akár teljesen ingyen. A továbbiakban csak a képzőművészetekkel kapcsolatos weboldalakkal és az ezekhez kapcsolható közösségekkel foglalkozom, mivel én  magam is ebben vagyok érdekelt. 

Deviantart

A deviantART egy nemzetközi, internetes művészeti publikációs helyként, ismeretségi hálózatként és webshopként egyszerre működő honlap, az egyik legnagyobb online alkotóközösség. 2000. augusztus 7-én indította útjára Scott Jarkoff, Angelo Sotira, Matthew Stepens és még sokan mások. Tulajdonosa a deviantART, Inc.

Mint publikációs hely, azt tűzte ki célul, hogy lehetőséget biztosítson bármilyen művésznek, legyen az fotós, festő, vagy akár író, hogy bemutathassa és megvitathassa a munkáit.

A honlap jelenleg is aktív, számos különböző formáját kínálja a közlésnek úgy, mint, fénykép, komputerrel generált digitális művészet (air brushing, 3d-s munkák, vagy fotómanipuláció), hagyományos festészet, irodalom, illetőleg kezdeményként létező vizuális művészeti, iparművészeti vagy hobby jellegű ágak (pl. webképregények, alkalmazásokra, programokra gyártott skin-ek és weblaptervek vagy videojátékok karakter-modelljei). A site számos letölthető forrásanyaggal is szolgál, amelyek változatos megkötésekkel felhasználhatók további munkákban. Ezek is végtelenül sokszínűek: a különböző oktatóanyagoktól és segédletektől kezdve, a „nyers” forrásfájlokon át a stock- fotográfiákig.

Emellett, ahogyan más közösségi oldalakon, úgy a deviantArton is csoportokat és miniközösségeket alkothatnak a felhasználók, ezek több-kevesebb rendszerességgel pályázatokat, alkotói versenyeket vagy tombolaszerű játékokat és sorsolásokat írnak ki. Az oldalnak van nyilvános és privát üzenetküldő (chat rendszere), alkalmat nyújt egyszerűbb blogbejegyzések írására és rendszerezésére; és még számos online lehetőséget nyújt ezen kívül. Továbbá időnként szerveznek személyes találkozókat is.Online webshopnak a deviantArt print-szolgáltatása miatt tekinthető. Ez digitális nyomtatóval készült, professzionális minőségű reprodukciókat jelent az oldalon közzétett azon alkotásokról, melyeket készítőik erre méltónak tartanak.

Az oldalhoz kapcsolódó márkanevek kis- és nagybetűknek egyedi használata jelzi annak deviánsságát, speciális arculatát, amit a fenntartók más módokon is igyekszenek kimutatni, így például saját szleng alkotása által.

dA – gyakori rövidítése a honlap címének, előfordul még a devART, és dART, megjelölés is.

Deviant – a deviantArt felhasználója

Deviation – a fő galériarendszerbe feltöltött munkák megnevezése, attól kezdve és addig, míg a feltöltő-alkotó megtartja ebben az állapotában.

dAmn – a deviantART Messaging Network, valós idejű chatrendszer.

Maga a deviantArt használata, és regisztrációja díjtalan, de előfizetés fejében különböző extra szolgáltatásokat kínál. A jelenlegi kinézetet, a funkciók egy részét és a logót 2014 végén fejlesztették ki. A kéretlen újítások utólagosan nem kis ellenérzést és gúnyt váltottak ki a felhasználók egy jelentős részéből. Számos, dA felhasználók készítette gúnyrajz kritizálja pl. az új logót. A régi logó emlékére csoportot is szerveztek felhasználók. Néhány felhasználó azt is felvetette, hogy a logo a platzkart.ru oldaláról való plágium lenne.

Artstation

A 2014-ben indult ArtStation mára vezető online platform vizuális művészetekkel foglalkozóknak, akik itt oszthatják meg portfóliójukat. Több, mint 1 millió felhasználója van és több, mint 300000 napi látogatottsággal rendelkezik. Más közösségi oldalak, mint például az Instagram, szintén népszerűek a művészek körében, viszont  hátrányuk, hogy nagyon különböző érdeklődésű közönség látogatja őket, akik nem kifejezetten művészeti alkotásokat keresnek. Emiatt ezek az oldalak nem igazán közönségspecifikusak, főleg ha a művész kifejezetten az alkotásaira kiváncsi közönséget akarja megcélozni.

Az ArtStation ezzel szemben közönség-specifikus platform, ahol kapcsolatba kerülhet a művész a közönségével, akik így elköteleződhetnek munkája iránt. Az oldal lehetővé teszi nagy felbontású képek, videók, rövid klipek, Marmoset és Sketchfab 3D modellek, 360 fokos panorámák és még sok más típusú fájl közzétételét. Lehetőséget biztosít a digitális és nyomtatott alkotások eladására. Emellett saját weboldal készítésére is lehetőséget ad és a portfólió analitikája is nyomon követhető.

Pinterest

A Pinterest egy olyan vizuális felfedezőrendszer, ahol rengeteg témához találhatunk ötleteket. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók témák szerint rendezetten fényképeket osszanak meg egymással. Az amerikai weboldalt a Cold Brew Labs, egy Palo Altóban lévő 16 fős csapat üzemelteti. Havi 12 millió látogatója van és kimondottan népszerű a nők körében. A pineket  97 százalékban nők osztják. Az oldal felhasználói elköteleződése 2-300%-kal erősebb, mint a Twitter volt ebben a korában. A pinek 80%-a re-pin, azaz megosztás.
A Pinterestet 2009 decemberében kezdték programozni, és az oldal béta verziója 2010 márciusában indult el. 2011. augusztus 16-án a Time magazin szerint Pinterest rajta volt az „2011 50 legjobb weboldala” listán. 

A Pinterest hasonlít a korábbi közösségi könyvjelző szolgáltatásra, David Galbraith 2005-ös Wists projektjére. A cégnek van mobil weboldala is. 2011 decemberében bejutott a top 10 közösség oldal közé. 2012 januárjában több forgalmat generált a kereskedőknek, mint a LinkedIn, a YouTube és a Google+ együtt. Szintén 2012 januárjában a TechCrunch 2011 legjobb új start-upjának nevezte. 2012 januárjában elérte a 11,7 milliós egyedi felhasználói számot egy hónap alatt, ami a történelem leggyorsabb növekedése.

A Pinterest több milliárd pinje közül mindig találhatunk olyat, ami megihlet, így a legtöbb művész az online térben innen keres referenciát, ötletet alkotásaihoz. A Pinteresten rengeteg tutorial  is található. A nekünk tetsző pineket téma szerint általunk létrehozott táblákra menthetjük, így a rendszerezett ötletek később is könnyen megtalálhatók. . A pinek olyan könyvjelzők, amelyekkel a felhasználók elmenthetik a Pinteresten talált kedvenc tartalmaikat, vagy létrehozásukkal saját ötleteiket is megoszthatják a többi felhasználóval. A pinek lehetnek képek, videók vagy termékek. A saját képfolyamban olyan pinek, emberek és vállalkozások találhatók, amelyek a legutóbbi tevékenységeink alapján az érdeklődési körünkbe tartoznak, valamint amelyek az általunk követett emberektől és táblákról származnak.

Bubblehouse

A Bubblehause egy új közösségi média platform művészeknek, amely létrejöttekor az  instagram hiányosságait volt hivatott pótolni és így egy "művész-barát" felületet létrehozni. Az app 2021 ben jelent meg előszö IOS-n, majd Androidon. Sokféle posztolási modullal rendelkezik, ezek közül több más weboldalakon nem elérhető: lehetővé teszi például a munkafolyamat bemutatasát. Emellett lehetőséget biztosít NFT-k létrehozására és vásárlásara. Az alkalmazás mint megosztó felület még nem olyan elterjedt, de mint NFT piactér kiemelkedő.                

                       

Mit szabad és mit nem?

Mint minden közösségben , úgy itt is vannak megosztó kérdések, viták és akár a közösség nagyrésze által (nem mindig megérdemelten) elítélt cselekedetek, stílusok, módszerek.  Könnyen előfordulhat, hogy valaki ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos támadások miatt kénytelen az adott felületet vagy akár az egész  közösséget elhagyni. 

tracing

A tracing kifejezést talán "kopírozásként" lehetne magyarra fordítani. Ez azt jelenti, hogy az alkotó valamilyen referenciát, fényképet vagy rosszabb esetben más művészek alkotásait másolja le egy átlátszó papíron vagy digitális rétegen keresztül. Ezt a módszert persze a közösség nagyrésze elítéli, főként ha az átmásolt kép nem a másoló tulajdona, még lopásnak is számít. Sajnos sokszor azokat a művészeket is támadják, akik jogszerűen és megfelelően használják ezt az egyébként hasznos módszert.

referenciahasználat

A referencia legfőb forrása manapság a Pinterest, 3D modell vagy saját fotó. Sokan alaptalanul ezt is "csalásnak" tartják.

art theft

Más munkájának ellopása és azt saját alkotásként való posztolása, eladása. Ezt elkerülendő vízjelell ellátott, kis felbontású képeket a legcélszerűbb megosztani a közösségi médiában. Gyakran  a Twitterhez köthetőek az ezzel kapcsolatos botrányok, és sok ilyen csalóval  külön YouTube videók is foglalkoznak. 

repost 

Nem "illegális" de engedélyhez kötött. Szintén mások  alkotásának a posztolása, de fel kell tüntetni az eredeti alkotót, bár sokan egyeltalán nem engedélyezik. Ez érthető is: főként instagramon sok fiókot lehet találni, ami repostolt képekkel szerez követőket, de ebből az eredeti alkotó nem biztos hogy részesül (akkor sem ha meg van jelölve).

nft

Az egyik legmegosztóbb kérdés az elmúlt időszakban: sokan a pénzkereseti lehetőség miatt lelkesednek érte, többen viszont támadják. Szerintük igazi művészek csak fizikai formában adnak el műveket, így az ilyennel foglalkozók elég sok negatív visszajelzést kapnak. Az alkotások eladásának hagyományosabb formája, ha a művész printként, matricaként, könyvjelzőként vagy más termékként adja el akár digitális formában létrejött műveit is, így ez a legelfogadottabb a közösségben.



Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/DeviantART

https://help.pinterest.com/hu/guide/all-about-pinterest

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pinterest

https://www.printondemandworld.com/artstation/

https://www.artstation.com/about




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése