keresés

2022. március 8., kedd

Az első Amazon által felszerelt Whole Foods


A Whole Foods és az Amazon

Az Amazon eddigi élelmiszerüzleteinek sorát (Amazon Go, Amazon Fresh) mostantól szélesíti a Whole Foods. 
2022 február 23-án megnyílt az első Amazon által felszerelt, Just Walk Out technológiájú Whole Foods üzlet Wasington DC Glover Park negyedében. 
Később a 2022-es év folyamán várható egy második ilyen üzlet is Californiában Los Angeles városában. 


Korábban is léteztek már Amazon Go és Amazon Fresh üzletek, ám ez az első Amazon által átalakított Whole Foods, mióta 2017-ben az Amazon megvette az üzletláncot. A cég tulajdonosváltása óta, eddig az egyetlen lényeges változását az Amazon kedvezmények, és az Amazon Prime tagok részére való, ingyen házhozszállítás jelentette.


Miért lehet jó egy ilyen üzlet?

Az Amazon előző üzleteivel megegyezően, a most átalakított Washingtoni bolt is a Just Walk Out technológiát alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a bolt dolgozói csak árufeltöltéssel, takarítással és a vevők útbaigazításával foglalkoznak, kasszásokra nincs szükség. A technológia célja, hogy a vásárlás leegyszerűsödjön. A vevő szimplán bemegy, megpakolja kosarát a kívánt termékekkel, és egy kiléptető kapun át távozik, bármiféle sorbaállás nélkül.


Just Walk Out technológia

Amazon One, tenyérszkenner

A boltba való belépéshez vagy az Amazon alkalmazáson belüli QR kódot kell leolvasni, vagy az Amazon One technológiával a vásárló tenyerét szkennelik be.
Bent, kamerák sora figyeli a vásárlásunk, milyen termékeket veszünk le, miket teszünk vissza. A polcokban érzékelők találhatók, amelyek szintén azt hivatottak megmondani, mit vett el a vásárló.
Egy deep learning program megfigyeli vételeinket és vásárlói profilt alakít a szokásainkból.
Az Amazon fiók össze van kötve a vevő bankszámlájával, így távozáskor az áruk összértékét levonja a rendszer, az Amazon mobil applikációján keresztül, pedig megkapjuk a vásárlásról készült számlát, valamint láthatjuk mennyi időt töltöttünk el a boltban. Ezen a mobil appon keresztül elérhető opció a termék visszavitelére is. A refound gomb megnyomásával, kapunk egy vonalkódot, amelyet bármely Whole Foods boltban be lehet mutatni, hogy visszaválthassuk a nemkívánt terméket.


Az Amzon üzletek árnyoldala

Ezek a boltok sajnos csak Amazon tagoknak elérhetők hiszen a vásárláshoz is egy amazon fiókra van szükség. Tehát például a Washingtoni üzlet, amelyben 20 éven keresztül bárki vásárolhatott most nem minden környékbelinek elérhető. 
A figyelmetlenebb vásárlók is problémát okozhatnak. A boltban figyelni kell arra, hogy a nemkellő terméket oda tegyük vissza, ahonnan elvettük, mivel ez esetlegesen zavart okazhat a rendszerben.
Továbbá vannak olyan emberek, akik tartanak attól, hogy minden lépésüket kamera figyeli. Ez lehetővé teszi azt is, hogy a jövőben a megfigyelt offline vásárlásaink által is személyreszabott reklámokat kaphatunk.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése