keresés

2022. március 31., csütörtök

Eltűnhetnek a kriptódevizát használó cégek Nagy Britanniában




2021.Március 31-től regisztrálniuk kell a pénzügyi felügyeletnél (Financial Conduct Authority, FCA) azoknak a cégeknek, melyek kriptopénz szolgáltatásokat nyújtanak.
A felügyelet feladata a digitális eszközökkel foglalkozó cégek ellenőrzése, a pénzmosás megakadályozása.

A kriptodevizák azért is olyan népszerűek mert kereskedelmük nem annyira szabályozott emiatt előfordulhat hogy illegális tevékenységeket, terrorista megmozdulásokat finanszíroznak általa.
Ettől függeletlenül azonban a legtöbb kriptós befektető olyan átlagember aki jó befektetésnek tartja a kriptodevizákat amely független a régi bankrendszertől.




2021.-ben az FCA meghosszabbította a regisztrációs határidőt,hogy az olyan cégek akik ideiglenes nyilvántartásban szerepelnek folytathassák a kereskedést amíg megszerzik a teljes körű engedélyt.
Azok a cégek akik nem feleltek meg az ellenőrzésnek, visszavonták a kérelmüket.


Az Egyesült Királyság háttérbe szorulhat


Sokan panaszkodtak arra,hogy a hatóság lassan hagyta jóvá kérelmeket, vagy nem reagált. Eddig 33 kriptotársaság kérelmét hagyták jóvá,de a cégek 80%-a vagy visszavonta a kérelmét vagy elutasították őket. Az elutasított cégek fellebbezhetnek a döntés ellen akár bírósági úton is.
A jóváhagyott cégek olyan minősítést kapnak ami kulcsfontosságú a vállalatok között.
Az Egyesült Királyság jelenlegi szabályozási iránya miatt fennáll a veszélye, hogy az ország lemarad az Egyesült Államok mögött. Joe Biden múlt héten írta alá az végrehajtási rendeletet ami a digitális valuták felügyeletével kapcsolatos kormányzati koordinációra szólít fel.
Az Európai Unió pedig leszavaztak egy olyan javaslatot, amely gyakorlatilag betiltotta volna a bitcoin bányászatát az Unióban. Az Egyesült Királyság a kockázatot hangsúlyozza míg máshol a lehetőséget látják a kriptocégekben amelyek ha kiesnek a brit piacról továbbra is népszerűek maradnak más országokban. A Brexit után nem tenne jót az Egyesült Királyságnak ha eltűnnének ezek a cégek mivel globális vezető szerepet szeretne betölteni a pénzügyi innovációk területén.
Ha nem mennek át az ellenőrzésen olyan cégeknek kellene beszüntetni kriptotevékenységüket Nagy-Britanniában és offshore-ba költözni, mint a Revolut,és a Copper.



A PayPalt és a Coinbaset ez nem érinti mert ők tengerentúli leányvállalatokon keresztül értékesítenek kriptoszolgáltatásokat Nagy-Britanniában. Az Egyesült Királyságban sok, szankciókkal sújtott orosz oligarcha tartja a vagyonát ezért nekik nehezebb lesz a jövőben a kriptodevizák használata.

Az elemzők szerint nem alkalmasak a kriptók erre a célra mert sokkal pontosabban lekövethetők a tranzakciók mint a banki rendszerben.
Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján a vagyonos oroszok nem a kriptódevizákhoz fordultak.

Forrás: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése