keresés

2022. március 20., vasárnap

Egyre komolyabb chiphiányban szenved az egész világ

A koronavírus-járvány eredményeként óriási méreteket ölt a chiphiány már a 2022-es év eleje óta. Mindez a látványos termeléscsökkenésnek, valamint a gyárak és a beszállítói üzemek gyenge kapacitásának tudható be. Néhány vállalatvezető és miniszter még vitatja a válság gyors megszűnését. A többség szerint évekig kell várni az imént említett globális méretű probléma végleges megoldására. 


Néhány konkrét jóslat a chiphiány megszűnéséről

Chuck Robbins abban bízott, hogy az egész világot érintő krízis leghamarabb az idei év elejére fog enyhülni. Viszont Tom Caulfield szerint a válság csak jövőre érhet véget. Pat Gelsinger is hasonló helyzetjelentést adott. Kijelentette, hogy a 2021-es évhez viszonyítva megugrott a chipek iránti kereslet. Ő sem túl bizakodó, mivel szerinte nem működik kellőképpen a leszállítás. Úgy gondolta, hogy mindenképpen be kell ruházni a gyárfejlesztésbe és növelni kell a termelésre vonatkozó teljesítményt. Ezen kívül új üzemek és munkahelyek létesítése is nélkülözhetetlen. Ellenben, a Roland Berger nevű vállalat a több évig tartó chiphiányra számított. Michael Alexander azt állította, hogy a kereslet és a kínálat között egyre nagyobb eltérés mutatkozik. Kétségét fejezte ki a krízishelyzet javulását illetően. Thomas Kirschtein szerint a chipdizájn-filozófia hosszú távú módosítására van szükség a félvezetőipar teljesítménybővítésének az érdekében.


Az orosz-ukrán háború és a chiphiány

Az Rtl.hu közleménye szerint a Fehér Ház figyelmeztetést adott ki az amerikai chipgyártók részére az ukrajnai orosz invázió által előidézett fokozódó alapanyaghiánnyal kapcsolatban. A nemzetbiztonsági tanács szóvivője úgy vélte, hogy a chipkészítő vállalatok számára lényeges feladat a más helyekről történő nyersanyagbeszerzés. Az idei év elején a félvezetőgyártóknak már sikerült gyarapítaniuk a neongáz készleteket, amelyeknek a költsége ismét emelkedhet. 

A Cryoin Engineering nevű vállalat üzletfejlesztési menedzsere úgy ítélte meg, hogy újra meg tudják valósítani a neongázok szállítását március végéig. Alapanyaghiány esetén pedig az ukrán nyersolaj-előállítókat fogják felkeresni. Ezen kívül a neongáz export lebonyolításának a mikéntjét érintő aggodalmát fejezte ki a Wired-nek. Teljesen jogos a félelem, mivel az Ukrajnából menekülni kívánó lakosoknak köszönhetően túlzsúfoltak a határátkelők.


Felhasznált források:

Évekig elhúzódhat a chiphiány (Berta Sándor, Forrás: SG.hu/IT-Tech, 2021. december 24. 1:27)
Még nagyobb chiphiány jöhet a háború miatt (Forrás: HVG/Tech, 2022. február 26. 21:15)

Képek forrásai:

1. kép forrása
2. kép forrása
3. kép forrása




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése