keresés

2022. március 26., szombat

Elkészült a Meta History: Museum of War

 

Az ukrán háború egyik váratlan hozadéka lett a kriptovaluta forgalom megélénkülése és az NFT-k előtérbe kerülése az ország életében. Az elmúlt hónapban összegyűlt adományok egy meghatározó része is kriptopénzben érkezett az ország támogatására. A kormány ezen felbuzdulva, gondos előkészítés után úgy döntött saját NFT kollekciót dob a digitális műkincspiacra. Az információközvetítő szerepet betöltő művek a háború valós híreit, eseményeit ábrázolják a képzőművészek szemén keresztül.

Előzmények

Mykhailo Fedorov ukrán-miniszterelnök helyettes március eleji Twitter posztja után Ukrajna digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettese, Alex Bornyakov adott közzé további információkat a készülő digitális műkincsekről. Bornyakov azt ígérte, hogy a kollekció olyan lesz, mint egy múzeum, ami a képein keresztül mutatja be az orosz-ukrán háború történésit.

A blokkláncon tárolt, online piactereken értékesített nem helyettesíthető tokeneket, röviden az NFT-ket általában a legtöbb kritika a megkérdőjelezhető hasznosságuk és értékük miatt szokta érni, mert sokan nehezen látják az alkotást ezek a látszólag egyszerű, sokszor „buta” képek mögött. Egyértelműen az értéket képviselő NFT-k táborát képviselni azonban a szóban forgó ukrán kollekció, és rávilágít arra, hogyan válthat egy ilyen online térben létező digitális mű meghatározóvá egy ország életében.

Bornyakov elmondta, hogy az eddigi kriptoadományokból befolyt összegeket nem a média támogatására, vagy fegyverek vásárlására fordították, hanem a katonáik számára vettek belőre olyan felszereléseket,
mint például sisak, golyóállómellény, gyógyszer stb. Az alábbi Twitter poszt jól szemlélteti, hogy mi mindenre fordították a befolyt összegeket.

Az NFT kibocsájtás mellett továbbra is lehet adományozni kriptovalutában az országnak. Az ukrán állam által kiadott online műtárgyak megvásárlásából befolyt több mint 65 millió dollár - a további támogatásokkal párhuzamosan - az ország és a katonaság védelmét szolgálja.


Digitális háború

Bornyakov elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a hamis és félrevezető információs hullámokat megfékezzék és megállítsák. Ukrajna digitális diplomáciájának köszönhetően sikerült olyan eredményeket elérni, amivel teljesen lefegyverezték az orosz közösségi médiát, ugyanis olyan megállapodásokat tudtak létrehozni, ami visszaszorítja, vagy blokkolja az orosz állami finanszírozású hírcsatornák megjelenését a közösségi média oldalain. Nem véletlen, hogy az NFT kollekció darabjai is mind egy-egy megbízható hírforrásból származó háborús tényt jelenít meg számunkra.


A kollekció

Ukrajna korábban azt írta, hogy a minőségi, és szépen megtervezett munkák kiadásához időre lesz szükségük. Érdemes volt várni, az igényesen elkészített, felhasználóbarát honlap március 25-én megnyílt, a digitális kollekció piacra került és mindenki számára elérhető. Ahogy azt ígérték, egy digitális múzeumként funkcionál, ezért is kapta a Meta History: Museum of War, vagyis a Metatörténelem: Háború Múzeuma nevet a gyűjtemény.


Mykhailo Fedorov, aki a egyben a digitális átalakulásért felelős miniszter is, legújabb Twitter posztjában így fogalmaz:

„Amíg Oroszország a tankjaival pusztítja az országunkat, addig mi a forradalmi blokklánc technológiára támaszkodva megalkottuk a @Meta_History_UA NFT-Múzeum kollekciót. Ez egy olyan tér, ami háborús emlékeket gyűjt és tárol. Nem utolsó sorban egy olyan tér, ami arra hivatott, hogy az ukrán identitást és szabadságot ünnepelje.”

Az NFT kollekció szándéka az ukrán kormány esetében kettős. Először is információközvetítő szerepet akar betölteni, másodszor pedig az NFT-k eladásából befolyt összeget az állam a katonaság támogatására fogja fordítani.


A digitális sorozat jelenleg 54 alkotásból áll, a háború első három napjának az eseményeit dolgozza fel. Ezek a grafikus képek valós hírközlések képernyőképeivel vannak kombinálva, ami egy-egy aznapi háborús történést támaszt alá. A cél, hogy megőrizzék a valós történések emlékét és a tényeket ábrázoló képekkel a megbízható, hiteles információt terjesszék. Az alkotások ukrán és nemzetközi művészek egyéni megközelítését gyűjti egy csokorba és kapcsolja össze az adott ténnyel.

Magyar vonatkozás

Két NFT is dolgoz fel Magyarországgal kapcsolatos híreket. A két hír egymással kapcsolatban van, egymást követő eseményt jelenítenek meg.
Az első NFT azt a hírt közli, hogy a Magyarország az egyetlen uniós állam, aki ellenzi Oroszország kizárását a bankok közötti nemzetközi kommunikációs rendszerből, a SWIFT-ből, aminek élesítése igazi "pénzügyi atombombának" számít az oroszok ellen.
Majd az ezt követő NFT azt a hírt dolgozza fel, ami a fenti állítást megcáfolja és a Twitter bejegyzés közli, hogy megerősítették a hírt, hogy Magyarország mégsem blokkolja az oroszok elleni szankciókat.


A sikertelen airdrop következménye

Ukrajna az NFT kollekció bejelentése előtt az airdrop néven ismert, kriptopénz jutalmat ígért azoknak, akik kriptovaluta adománnyal támogatják Ukrajnát, de ez a jutalom végül elmaradt, amikor a kormány bejelentette, hogy törli az airdrop akcióját. Az urkán kriptovaluta kibocsájtását sok bonyodalom és kérdőjel vette körül, például csalók hivatalos urkán airdropnak állítottak be egy WORLD kriptovaluta airdropot. Többek között ez a kavarodás volt az, ami arra késztette az ukrán kormányt, hogy az eltörlés mellett döntsenek, és végül egy alaposan kidolgozott művészi és társadalmi értéket is képviselő NFT kollekciót hozzanak létre.

Forrás:
Adi Robertson: Ukraine is selling a timeline of the Russian invasion as NFTs. theverge.com, 2022.03.25.

Kép forrás:
The first NFT museum was launched in Ukraine

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése