keresés

2022. március 11., péntek

Beújít a YouTube a 2022-es évben

A GSMArena észrevételezte, hogy az idei évben lényeges változás fog bekövetkezni az óriási népszerűségnek örvendő videólejátszó program életében: megújul a YouTube teljes képernyővel rendelkező mobilos platformja. Újabb funkciók fognak beépülni: a videók böngészése és közzététele mellett az érzelmek kinyilvánítására (like/dislike), valamint különböző feliratok hozzáadására is lehetőség nyílik. Ezek a fejlesztések egy felhasználóbarát felület létrejöttét célozzák, amely az egyszerűbb és rugalmasabb alkalmazáskezelésben fog megtestesülni.


A YouTube által kezdeményezett újabb funkciók és törekvések

A 2022-es év egyik jelentős fejleménye, hogy frissülni fog az
Android és IOS rendszer alatt működő Youtube applikáció. Ennek eredményeként gördülékenyebben zajlik majd a videók teljes képernyős megosztásaKiderült, hogy így a videónézés is egyre zökkenőmentesebbé válik. 

A YouTube egy másik lényeges újdonsága abban rejlik, hogy a kezdőlapon található videók kattintás és hang nélkül is elindíthatók, valamint megnézhetők. A tartalmak közötti tetszőleges válogatás révén mellőzhetőek a kattintásvadász portálok

Említésreméltó az is, hogy a YouTube-os viedókhoz kapcsolódó kommentárok már időbélyegek használatával is megtekinthetők, illetve listázhatók a mobilos alkalmazásban. 

Nem mellékes tény a YouTube és a TikTok közötti rivalizálás sem: a YouTube újabb funkciók átvételével kívánja utánozni a TikTokot, ami az élő videós közvetítésnél válik nyilvánvalóvá. Neal Mohan jóslatai szerint a későbbiekben egy kis kör fog szerepelni a felhasználó profilképe mellett, alatta a Live felirat fog megjelenni a csatorna élő követítése esetén. 

A
YouTube meg kívánja 
akadályozni a hamis és álinformációkat tartalmazó videók terjesztését. A videómegosztó portál a koronavírust és az oltást vitató, valamint tagadó hírek közvetítése mellett döntött, végleg el is távolítaná őket. 

Neal Mohan azt állítja, hogy a videónézés korlátozott szabadságára való tekintettel más szigorító intézkedésen is törik a fejüket. Lehetetlenné válna az imént említett videók gombnyomással, hivatkozással és linkek beágyazásával történő megosztása. A másik megoldást pedig egy adott videó hitelességére vonatkozó figyelemfelkeltő tájékoztatás létrehozása jelentené, amelynek kivédését egy reklámblokkoló tenné lehetővé.     


Az orosz-ukrán háború, kontra A YouTube-os videómegosztás jövője

A világszerte több helyen is tevékenykedő tényellenőrző csoportok a YouTube-ot az egyik olyan oldalnak állítják be, amely képes a hamis és az álinformációk komoly terjesztésére. Felszólító levelet intéztek az ügy érdekében a YouTube menedzsere számára, amelyben az áll, hogy tiltsa be a téves hírek közvetítését. A CNN beszámolót adott arról, hogy a tényellenőrző csoportok még nincsenek megelégedve a YouTube-nak a félretájékoztatás ellen tett lépésével. Cristina Tardáguila úgy gondolja, hogy most már muszáj bekeményíteni. Válaszként Elena Hernandez megírta a hiteltelen és téves tartalmak elkerülésének a szükségességét, ami a tényellenőrzés útján valósítható meg.  

Több hasonló megtévesztő videóval és fotóval találkozhatunk az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban is. Már az esemény kezdeti időpontjában meg is jelentek a tényellenőrző platformokon. Az Urban Legends megerősítette azt, hogy a kép- és videó feltöltők meghamisították a felvételeket, így ezek erősen félrevezetőek. Ennek értelmében a rögzített dokumentumok ideje, helyszíne, valamint körülménye sem egyezik meg a valósággal. 

Ilyen módon mutatják be például a panelházak felett található vadászrepülőket, valamint a Kijev szellemének elnevezett MiG-29-es ukrán pilótát (valójában egy számítógépes játékból kivágott képsorokat láthatunk)  is. 

A Reuters közleménye szerint a YouTube a Meta példáját fogja követni: gátat szab annak, hogy az orosz állam tulajdona alatt álló csatornák pénzkeresete hirdetésekből származzon.

Ezek közé tartozik az RT is, amely az ukrán kormányzat határozatának az értelmében örökké elérhetetlenné válik Ukrajnában. Ezzel együtt jó néhány további orosz adást sem engednek közvetíteni, ilyen például a Russia 24, a TASZSZ és a RIA Novosztyi is. Véglegesen megszűntek a Donyecki Népköztársaság Népi Milícia Tájékoztatási és Igazgatási Minisztériumának csatornái is. 

A kelet-ukrajnai lakosokból és oroszszimpatizánsokból felépülő önálló állam vezetője, Ivan Antipov már február első pénteki napján többekkel együtt felfigyelt a blokkolásra. A YouTube nyomtalanul letörölte a platformjáról a Luhanszki Népköztársaság híradását is. Végül a TASZSZ hírügynökség közleményében az szerepel, hogy szintén a YouTube megszüntette a Luhanszki Állami Tévé és Rádió Részvénytársaság és a Luhanszki Népköztársaság Népi Milícia sajtószolgálatának a portálját.


Felhasznált források:

Megújul a YouTube (Forrás: HVG/Tech, 2022. február 07. 09:03)

Radikális lépést fontolgat a YouTube (Forrás: HVG/Tech, 2022. február 18. 17:03)

Megújul a YouTube mobilos applikációja (Molnár Szabina, Forrás: Index-Tech, 2022.02.08. 08:11)

Letiltotta a YouTube az ukrán szakadárok csatornáit (Molnár Szabina, Forrás: Index-Tech, 2022.02.04. 10:28)

Kamuvideók terjednek Kijev szelleméről, a hős ukrán pilótáról (Spenger Dávid, Forrás: Index-Tech, 2022.03.01. 10:20)

Próbálja ki: már kattintás nélkül is lejátszhatók a videók a YouTube kezdőoldalán (Forrás: HVG/Tech, 2022. január 13. 11:33)

„Az egyik legnagyobb álhírterjesztő” – nekimentek a tényellenőrző csoportok a YouTube-nak (Forrás: HVG/Tech, 2022. január 12. 14:03)

Használja a YouTube-ot? Nézzen rá, új szűrő jött a hozzászólásokhoz (Forrás: HVG/Tech, 2021. december 20. 13:28)

A Meta után a YouTube sem hagyja, hogy hirdetésekből keressenek pénzt az orosz állami csatornák (Forrás: HVG/Tech, 2022. február 26. 21:12)

Újabb funkciót vesz át a YouTube a TikToktól, az élő videóknál lehet majd látni (Forrás: HVG/Tech, 2022. február 23. 09:33)

Ezek a kamuvideók és -fotók terjednek az orosz-ukrán háborúról (Forrás: HVG/Tech, 2022. február 24. 20:04)

Csírájában fojtaná el a YouTube a vitatott tartalmak megosztását (Forrás: SG.hu/IT-Tech, 2022. február 20. 10:49)

Képek forrásai:

1.kép forrása
2.kép forrása
3.kép forrása
4.kép forrása
5.kép forrása






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése