keresés

2023. december 11., hétfő

A LibraryThing és más olvasás követő alkalmazások

Mik az olvasás követő alkalmazások?

Olyan digitális eszközök, amelyek az olvasás élményt hivatottak segíteni.

Az alkalmazások hivatottak:
  • az olvasás menetének, az éppen olvasott, a már olvasott és a még nem olvasott könyvek listájának számontartására,
  • új, az általunk kedvelt témájú könyvek keresésére,
  • személyre szabott ajánlás megtekintésére,
  • akár olvasási célok kitűzésére is.

Ezek az alkalmazások készítenek statisztikát is, amelyek részletessége az adott alkalmazástól függ.

Ezeknek a felületeknek van egy közösségi oldalú vonása is. Melynek résztvevői specifikus, olvasás központú közösséget alkotnak, ezek a személyek általában hobbiból olvasnak. Így a könyvek alatt megjelenik az olvasók által adott értékelés, esetenként szöveges vélemény és könyvajánlás.

Az adatbázisaikat más könyvtáraknak, az Amazonnak a katalógusából és/vagy a felhasználóik segítségével alakítják és állítják fel. A könyvek leírása tartalmazza a szerzőt, címet, borítót, fülszöveget, oldalszámot, esetleg listázza a különböző kiadóktól származó, formátumú és nyelvű változatait.

Több ilyen alkalmazás is létezik, ezekből csak hármat mutatnék be ebben a cikkben.

LibraryThing

A LibraryThing-et 2005 augusztusában alapította Tim Spalding, valamint egyetemi és bibliofil barátai.

A 2020-tól ingyenes alkalmazás számítógépen és telefonon is elérhető. Könyveket, zenéket és filmeket is számontarthatunk a felületén. Több formátumban, különböző kiadóktól származó dokumentumokat is tartalmaz.

Világszerte 2200 könyvtár, a Library of Congress és Amazon oldalak katalógusaihoz van elérhetősége, onnan szerzi az adatokat a dokumentumok oldalon történő megjelenítéshez.

Az oldal felülete több nyelven is elérhető, például német, francia és esperanto nyelveken. 

Bejelentkezés nélkül is lehet benne keresni, viszont egyéb funkciók bejelentkezéssel érhetők csak el. Ilyen a havi gráf az általunk elolvasottnak jelölt könyvekről.

Közösségi oldali szerepet is ellát. Képesek vagyunk mások könyvtárainak megtekintésére, sajátunkhoz hasonló könyvtárak megtekintésére és olvasmányok ajánlására. Valamint megjegyzéseket, értékeléseket, ajánlásokat is hagyhatunk a könyvek alatt.

Az oldalhoz kapcsolódó TinyCat egy saját online katalógus készítésére szolgál, amelyet mások is meglátogathatnak. Ezt a szolgáltatást például iskoláknak, kisebb könyvtáraknak, közösségi szervezeteknek ajánlják.

Goodreads

A Goodreads-et 2007 januárjában alapította Otis Chandler és Elizabeth Khuri.

Az Amazon felvásárolta 2013-ban így hozzáfér az Amazon könyvtárához. Az Amazon és a Goodreads felhasználók linkelése lehetőséget ad az előbbi felületen vásárolt könyvek rögtöni felvételére a Goodreads könyvtárba. Az Amazonnal fennálló kapcsolata miatt Kindle formátumban is követhető az olvasás menete az e-könyvek és a könyvek mellett.

Bejelentkezés nélkül is lehet benne keresni. Egyéb funkciók, mint a könyvajánló, barátokkal való könyvtár összehasonlítás és könyv ajánlás, jegyzetek és kiemelések megosztása, olvasási célok megadása, könyvek értékelése és hozzászólások, valamint az olvasási gráf – amely az olvasott oldalak számát és könyveket továbbá az újraolvasott könyveket veszi számításba- bejelentkezéssel érhetők csak el.

Ezeken kívül a felhasználók híreket olvashatnak, újdonságokról tájékozódhatnak, giveaway-ben és az évente megrendezett Choice Avards szavazáson is részt vehetnek.

Az alkalmazás számítógépen és telefonon is elérhető.

The StoryGraph

A StoryGraph-t 2019-ben alapította Nadia Odunayo és Rob Frelow.

Önálló alkalmazás, amelyet sokan a Goodreads versenytársának tekintenek. A felhasználók adnak hozzá könyveket és azoknak különböző formátumait, valamint különböző nyelvű kiadások is felkerülhetnek így a katalógusukba. Az új könyvek importálása ISBN szám segítségével történik, ez a folyamat körülbelül egy napot vesz igénybe.

Bejelentkezés nélkül is lehet keresni az oldalon. Bejelentkezést követően a felhasználók képesek megtekinteni más felhasználók listáját és követni őket, kérdőív alapú könyvajánlásban részt venni, közös olvasás létesíteni barátokkal, valamint értékelést hagyni. Továbbá hasonló könyveket és a könyvek beszerzési helyeit.

Az alkalmazás többféle gráfot készít több szempont alapján: hónapokra bontott olvasott oldalak és könyvek száma, legtöbbet olvasott szerzők, az olvasott könyvek nyelve, témák, hangulat, formátumok -nyomtatott, elektronikus, hangoskönyvek-, fikció vagy nem fikció, átlag értékelés és az olvasás hosszúsága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése