keresés

2023. december 31., vasárnap

Library Thing és egyéb könyves közösségek, alkalmazások, appok

Választásom azért esett erre a témára, mert mindig szerettem volna ilyen alkalmazásokat használni és tagja lenni könyves kluboknak, közösségeknek, de az élet nem úgy hozta, hogy időm legyen klubba járni vagy a gép előtt ülni huzamosabb ideig, így ha nem is tudok aktív részese vagy felhasználója lenni ezeknek a kezdeményezéseknek, jó volt bepillantást nyerni ezekbe a színterekbe.
 
LibraryThing

Az oldalt Tim Spalding hozta létre 2005-ben a saját és más könyvszerető barátai részére, hogy az otthoni könyvtárukat tudják katalogizálni egy helyen. 2006-ban már az AbeBooks online könyvkereskedés megvásárolta a tulajdonrész 40%-át, de a többségi tulajdon mai napig is Tim kezében van. Ma már egy kisebb csapat gondoskodik az oldalról és a további fejlesztésekről Később amikor az oldalt elkezdték nyilvánossá tenni, a több mint 200 könyvet számláló katalogizálásért a felhasználóknak díjat számítottak fel, ami lehetővé tette további szoftverek fejlesztését tudományos és közkönyvtárak számára. Az egyik ilyen projekt a Syndetics Unbound, a ProQuesttel közös fejlesztés volt, amit ma már több könyvtár használ világszerte. A Syndetics Unbound egy nagyon szimpatikus felhasználó és könyvtárosbarát rendszer, ami több mint 16 opciót kínál egyetlen dokumentumról, a bibliográfiai adatokon túl beleolvashatunk a könyvbe, az író biográfiájáról kaphatunk képet vagy hasonló művekről ajánlást. 2016-ban elkészült a TinyCat, amit kisebb könyvtárak vagy közösségek számára készítettek. A legújabb fejlesztés a Talpa Search, ami egy mesterséges intelligencia alapú könyvkereső, ami még csak kísérleti fázisban van, a Syndeticset használó könyvtárak ingyenesen használhatják az új keresőt és az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak. A könyvtárosok kedvenc kereső kérdésére is jól vizsgázik, amikor a borítója színe alapján kell megtalálni a dokumentumot.

Tim Spalding saját elmondása szerint gyerekkora óta rendszerezte a könyveit és ezzel a projekttel egy álmát valósította meg. Azóta egy világhírű nemzetközi oldallá nőte ki magát, mely több nyelven is elérhető. A legnagyobb fejlesztése az oldalnak, hogy a könyveket nem kell saját magunknak manuálisan bevinni, a rendszer képes több mint 4900 könyvtár katalógusából adatokat átemelni a Z39.50 protokoll segítségével, amely egy információ keresés támogató rendszer, és több integrált könyvtári rendszer része. Legnagyobb előnye, hogy képes a nyelvi akadályokat feloldani azáltal, hogy egy metanyelvet képez. Egy másik nagyszerű és egyedülálló dolog az oldalon egy, a felhasználók által bővíthető wiki rendszer, amely írókról, szereplőkről, díjakról és sok másról szóló adatbázist hoz létre a felhasználók segítségével, amely az API-n keresztül bárkinek ingyenes hozzáférést biztosít. (Egy alap API funkció kapcsolatot hoz létre a számítógépes rendszerek között és lehetővé teszi az adatok hozzáférhetőségét.)

A dokumentumok katalogizálásán túl az oldal egy közösséget szeretne nyújtani az azonos érdeklődésű embereknek, akik szeretnek könyvekről diskurálni, olvasás kihívásokban részt venni. Az egyik ilyen népszerű kezdeményezés az " Olvass el 75 könyvet egy évben "

Azonban, ha valaki nem szeretné megosztani másokkal, hogy milyen érdeklődési köre van és csak szimplán egy saját katalógus készítése miatt látogat el az oldalra, lehetősége van privát módon megtenni azt, így senki más nem láthatja az állományát. Aki közösségre vágyik és szereti megosztani másokkal könyves élményeit, fotóit azok számára a szintén a LibraryThing tulajdonban lévő Litsy nagyobb élményt tud nyújtani.


Litsy

A Litsy egy közösségi oldal, amit Todd Lawton és Jeff LeBlanc 2015-ben iOS-alkalmazásként fejlesztett ki könyvimádóknak, (ami már Android operációs rendszerben is elérhető). A csapat 2010-óta egy online ruházati webáruházat is üzemeltet, az Out of Printet, a termékek fő témája az olvasás, a könyvek, a könyvtár. A cég, minden termék megvásárlása után egy könyvet ajándékoz rászoruló közösségeknek, mint a Books for Africa. A LibraryThing 2018-ban megvásárolta a Litsyt, és a weben is elérhetővé tette. A többi közösségi oldalhoz hasonlóan megoszthatjuk másokkal az életünk egy részét vagy barátokra tehetünk szert, annyi különbséggel, hogy itt a könyveké a főszerep. Könyvborítókról, kedvenc idézetekről készült fotók árasztják el a hírfolyamot, amihez bárki kommentelhet, lájkolhat a tagok közül, szem előtt tartva azt az egyik fő szabályt, hogy ne egymásról alkossunk véleményt, hanem gondolatokról és könyvekről. Készíthetünk olvasmány listát vagy importálhatjuk a már meglévőt, ha a Goodreadsben vagy egyéb könyvkatalogizáló alkalmazásban már létrehoztunk egyet. Az oldal maga egy nagyon barátságos, reklám mentes hely, ahol a felhasználók védelmére is nagy hangsúlyt fektetnek.


Goodreads

A Goodreads a világ egyik legnagyobb könyves közössége, az oldalt Otis Chandler és Elizabeth Khurin hozta létre 2006-ban. Kezdetben mindenféle bevétel nélkül működött, majd 2007-től befektetőktől kapott kisebb összegeket a működésre és fejlesztésre. A nagy áttörést a True Ventures nevű startupokat támogató cég 2 millió dolláros befektetése hozta meg, az akkor már legnépszerűbb könyves közösségi oldalnak. Az oldal használata 2012-től regisztrációhoz kötött lett. 2013-ban a céget felvásárolta az Amazon, ami vegyes érzelmeket váltott ki az akkori felhasználókból, volt aki átpártolt hasonló könyves közösséghez, mint a StoryGraph vagy a Bookriot vagy a LibraryThing. A fiatalabb korosztály mégis jobban kedveli a Goodreads felületét, mint a LibraryThingét, az indokok általában a jobb kinézet és az egyszerűbb kezelhetőség. Az idősebb korosztály vagy aki szakmai szemmel nézi a könyvkatalogizálást az inkább LibraryThing párti.

Ezen az oldalon is lehet katalogizálni a könyveinket vagy nyomon követhetjük, hogy eddig mit olvastunk, olvasunk vagy olvasni szeretnénk és megnézhetjük mások mit olvasnak éppen. Az alkalmazás képes megfigyelni olvasási szokásaink és személyreszabott ajánlásokat közzétenni számunkra. Ha elolvastunk egy könyvet 5 csillagos skálán tudjuk értékelni vagy véleményt írni róla, segítve ezzel mások döntését. Kedvelhetünk hozzászólásokat vagy bekövethetünk tagokat úgy, mint egy közösségi oldalon. Létrehozhatunk vagy csatlakozhatunk különböző témájú csoportokhoz. A legtöbb könyv az Amazon Kindle szolgáltatásában is elérhető. A Kindle nem csak egy e-könyv olvasó eszköz, hanem egy alkalmazás is, amit már bármilyen eszközre le tudunk tölteni. A Kindle Unlimited egy olyan újabb szolgáltatás, ami korlátlan hozzáférést biztosít több mint egy millió dokumentumhoz, az előfizetés lejárta után a letöltött könyveket, hangoskönyveket, magazinokat tovább használhatjuk.


Wattpad

A Wattpad egy olyan ingyenes online felület, ami amatőr vagy már befutott íroknak ad publikálási lehetőséget. Elérhető böngészőből vagy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, így bármikor amikor időnk engedi vagy megihletett állapotba kerülünk, rögzíthetjük gondolataink. Abban az esetben, ha szeretnénk egy bizonyos történetet vagy egy írót követni akkor kérhetünk értesítést amint frissül az általunk bekövetett tartalom, így nem kell megvárnunk a befejezést sem. Az oldal lehetőséget ad arra is, ha szeretnénk anyagilag támogatni a kedvenc írónkat magánszemélyként, például Patreonon keresztül, de a Wattpad csapata is számos ponton támogatja a kezdő vagy tehetséges tartalomgyártókat, képzésekkel versenyekkel, megjelenési felületekkel. A legtöbb dokumentum angol nyelven jelenik meg, de emellett még több mint 50 nyelven íródnak történetek. A tartalmakat, amiket feltöltünk vagy olvasni szeretnénk számos kategóriába tölthetjük fel, vagy kereshetjük. Íróként használhatunk címkéket (tageket), amik hasonló célt szolgálnak, mint a hashtagek, elvezetnek ahhoz a tartalomhoz, amit pontosan keresünk. Kiválasztható, hogy milyen életkórnak ajánlott a történet, ami lehet mindenkinek, felnőtteknek vagy 17+ korhatáros. A megtetszett olvasmányokat menthetjük az olvasási listánkhoz, amit a többi felhasználó is láthat, így azonos érdeklődésű emberek találhatnak egymásra az olvasáson keresztül.

Az oldal fejlesztői Allen Lau és Ivan Yuen 2006-ban rukkolt elő az ötlettel. 2007-ben már 17.000 e-könyvvel tudták bővíteni a Gutenberg projektet. Maga az oldal egy nagyon letisztult, könnyen kezelhető élményt ad. Az írások minőségét tekintve nagyon vegyes a felhozatal, sok tini használja blognak, de akadnak olyan tehetségek is, akiknek a regényéből már filmes adaptáció is készült. A Wattpad Studio egy olyan ága lett ennek a multifunkcionális platformnak, amely segíti összekötni a kiemelkedő írókat a kiadókkal vagy filmes producerekkel. A legnagyobb népszerűséget Ázsiában érte el, ahol 2021-ben megvásárolta a Naver, egy dél-koreai internetes portál, a Wattpad székhelye és alkalmazottai továbbra is változatlanok maradtak.


Bookopolis

A Bookopolis egy szórakoztató online könyves közösség gyerekeknek 7-től 12 éves korig. Az alkalmazás kitalálója Kari Ness Riedel kétgyermekes anya, aki fiai által kapott inspirációt az oldal létrehozásához. A gyerekek egy biztonságos helyen tudják használni az online teret, ahol értékeléseket, véleményeket tudnak írni az elolvasott könyvekről, tapasztalatot cserélni, kulturáltan vitatkozni. Ajánlásokat kaphatnak új könyvekről az ő érdeklődési körüknek megfelelően vagy kereshetnek a BookBottal, ami egy mesterséges intelligenciára épülő könyvkereső, ami elérhető az oldalon egy kis robot formájában. Virtuális könyvespolcot rendezhetnek be. Osztálytársakkal vagy tanárokkal együtt csinálhatnak különböző kihívásokat. Lényegében ugyanaz, mint a többi könyves közösségi oldal, csak gyerekeknek, amiből nem csak ők, de a tanárok és a szülők is profitálhatnak. Sajnos magyarországi megfelelőjéről nincs tudomásom, de hiánypótló lenne a sok kevésbé építő jellegű közösségi oldala között.


Little Free Library („Take a book. Share a book”)

Egy nonprofit szervezet, melynek székhelye St. Paul, Minesota. Céljuk a közösségépítés a könyveken keresztül, hogy minden ember számára adott legyen a lehetőség és hozzáférjen tértől és időtől függetlenül. A program keretén belül több mint 175.000 kis könyvcsere hely létesült és több mint 30.000.000 könyvet osztottak meg egymással a használók világszerte. Pár éve hazánkban is kialakult egy trend, hogy a feleslegessé vált vagy megunt könyveket különböző közösségi helyekre helyezik ki. Többek között buszmegállókba, parkokba, játszóterekre, vagy régi használaton kívüli telefonfülkékbe kerülnek. Azonban ezek között kevés a valóban olvasásra érdemes könyv. A Little Free Library küldetését négy pontban fogalmazza meg: 1. A hét minden napján 0-24 hozzáférés a könyvekhez. 2. Támogatja azokat az önkénteseket, akik a közösségek számára szeretnének létrehozni egy könyves állományt. 3. A nagyobb igényű vagy rosszul ellátott településeknek ingyenesen biztosít minden feltételt a kis könyvtár megnyitásához. 4. A „Read in Color” programon keresztül különböző elfogadást, megértést elősegítő könyvek kihelyezése. 5. Együttműködik a helyi közösségekkel, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást tudják nyújtani.

A weboldalon vásárolhatunk könyveket vagy akár egy egész kis könyvesszekrényt, amennyiben mi magunk szeretnénk létrehozni a közösségünk számára egy könyvmegosztót. Az alkalmazásként is elérhető felületen megtalálhatjuk a hozzánk vagy lakóhelyünkhöz legközelebb lévő könyves helyet, írhatunk véleményt, vagy bejelenthetünk ezen keresztül változásokat is. Az szervezet önkéntesei minden segítséget megadnak, ha valaki arra vállalkozna, hogy saját maga készíti el a kis könyvtárát. Az oldalon pontos leírást kaphatunk méretekkel, képekkel illusztrálva, ha kiválasztottuk, hogy milyen stílusban szeretnénk alkotni. Magyarországon két ilyen hivatalos közösségi könyvmegosztó működik. Az egyik Diósdon, „Library of Green Elephant” néven, a másik Budapesten, „Gyerekkönyvtár/ Kid’s Library néven.


Bookcrossing

A Bookcrossing küldetése, hogy összekösse az embereket a könyveken keresztül. Használata ingyenes, csak regisztrációhoz kötött. Jelmondata, hogy ne légy ’shelf’ish a könyveddel. Olvasd és engedd el. Napjainkban a fenntarthatóság a mindennapi életünk részévé vált, aminek az egyik fő célja, hogy az emberek kevesebb dolgot, használati tárgyat halmozzanak fel, inkább osszuk meg, ezáltal mindenki jobban jár, a pénztárcánk és a Föld is. Akár egy ruhát vagy autót, a könyveket is tovább adhatjuk és használhatjuk, olvashatjuk többen. A birtoklás már idejemúlt, a kölcsönzés az új jövő. Ahogy sok könyves közösség és applikáció így ez is Amerikában és Németországban a legnépszerűbb. Az első lépés, hogy regisztrálni kell az elhagyni vagy továbbadni kívánt könyvet, ami kap egy kódot (BCID). A speciális letölthető, kinyomtatható címkét be kell ragasztani a könyvbe, ezáltal tudják az új használók jelenteni, ha megtalálták a könyvet, így nyomon követhetjük merre utazik tovább. Van olyan könyv amelyik csak helyben cserél gazdát kis közösségekben, de akad olyan is amelyik kontinenseken utazik keresztül. Két különböző módon tudjuk útjára indítani a továbbadni kívánt könyvet. Az egyik módja, hogy közvetlenül odaadjuk valakinek, ismerősnek vagy ismeretlennek. A másik, hogy otthagyjuk egy helyen, ahol a következő olvasó rátalálhat. A helyet megjelölhetjük pontosan, vagy csak megközelítőleg. Magyarországon az utolsó találat Siófokon az Aranyparton történt, egy német nyelvű könyv talált új olvasóra.


Moly

A legnagyobb magyar könyves közösség Nagy Bence által megálmodott és létrehozott Moly.hu, a hazai könyves oldalak közül a legnépszerűbb. Az oldalt 2008-ban kezdte üzemeltetni, de közösségi jellege egy évvel később alakult ki. Bence műszaki menedzsernek tanult és tipográfusként, szakújságíróként dolgozott. Az alapkoncepció az volt, hogy új olvasmány ötleteket lehessen meríteni valahonnan, az eddigi baráti ajánlásokon kívül. Ahogyan más olvasói oldalakon, itt is lehet olvasmánylistát összeállítani, katalogizálni saját könyveinket, kihívásokat véghez vinni, értékeléseket írni, barátkozni, közösséget építeni. Nagyon sok és elsőre átláthatatlan funkciók sokasága érhető el az oldalon, ami egy kezdő molyolónak nem biztos, hogy elnyeri a tetszését, mindemelett az oldal dizájnja sem a legmegnyerőbb. Azonban, ha ezeken sikerül túllépnünk egy nagyon hasznos és sokoldalú magyar könyves közösség tagjai lehetünk, amit a könyvtárak is előszeretettel használnak. Akár olvasóként, akár könyvtárosként segít a könyvekről gyors információhoz jutni, tartalomról, árakról, akár könyvtári lelőhelyekről is. Könyvvásárlás előtt is érdemes véleményeket olvasni, ami segíthet a megfelelő döntés kialakításában.

Ahhoz, hogy teljeskörűen tudjuk használni az oldalt regisztrálnunk kell, ha pedig pro tagságra vágyunk, ami egyéb kényelmi szolgáltatásokkal jár, előfizetési lehetőségek közül választhatunk. A Molybazárban egyéves, féléves vagy havi protagság közül válogathatunk. A tagok száma a nemzetközi könyves közösségi oldalakhoz képest elenyésző 368.489 taggal, de ez a szám megközelítőleg megfelel Jász-Nagykun-Szolnok vármegye összlakosságának, ami nem is olyan rossz arány.

Nagy-Ottinger Virág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése