keresés

2023. december 16., szombat

Állítsuk meg a cyberbullyingot - 1

 

Forrás: Wikimedia Commons

A cyberbullying, azaz internetes bántalmazás egy komoly jelenség, melyről keveset hallunk, és nem is beszélünk róla eleget. Összeségében bármely digitális technológia használata során elkövetőjévé vagy áldozatává válhatunk. Megtörténhet közösségi médián, üzenetküldő platformokon, játékplatformokon és mobiltelefonokon. Ez ismétlődő viselkedés, amelynek célja a célpontok megijesztése, feldühítése vagy megszégyenítése. 

Ezekre példák:

  • hazugságok terjesztése vagy kínos fényképek vagy videók közzététele valakiről a közösségi médiában
  • bántó, sértő vagy fenyegető üzenetek, képek vagy videók üzenetküldő platformokon keresztül történő küldése
  • valakinek megszemélyesítése és aljas üzenetek küldése másoknak az ő nevében vagy hamis fiókokon keresztül
Forrás: Wikimedia Commons

A szemtől szembeni zaklatás és az internetes zaklatás gyakran egymás mellett is megtörténhet. Az internetes zaklatás azonban digitális lábnyomot hagy maga után – ez a rekord hasznosnak bizonyulhat, és bizonyítékot szolgáltathat a visszaélések megállításához.

Azért érdemes foglalkozni a cyberbullying témájával, mert manapság az internet- és a digitális eszközök használata a mindennapjaink részévé vált, és feladatunk tenni az emberi agresszió, vagy ilyen fajta „stresszlevezetés” elfajulása ellen. A gyermekek egyre korábban kapnak a családtagjaiktól iPhone-t, tabletet és hasonlókat a kezükbe úgy, hogy a szüleik mit sem sejtenek arról, hogy a gyermek mit néz és mit alkot, miközben az internetet használja. Viszont a cyberbullyingnak kortól függetlenül részesévé lehet válni, ezért jó lenne öntudatosnak lenni, és elkerülni ennek a folyamatnak a terjesztését. Ha úgy érezzük, hogy tehetetlenek vagyunk, akkor már azzal is sokra megyünk, ha megtanuljuk magunkat megvédeni, vagy esetleg tisztában vagyunk a jogainkkal és tudjuk, hogy mi az, amit már érdemes jogi útra terelni.
Éppen ezért ennek a tartalomszolgáltatásnak a célközönsége ugyanúgy a szülő, ahogy a gyermeke is, illetve nemtől és kortól bárki, aki úgy érzi, hogy érintett a témával kapcsolatban. Véleményem szerint Magyarországon erről még informatika órán se beszélnek eleget (bár tanára válogatja) ezért mindenképp hiánypótló lenne. Az X és az Y generációnak pedig esélye se volt arra, hogy az iskolában tanuljon erről, mivel ilyenkor még kialakulóban volt a jelenség és az ehhez való hozzáállás. Felzárkózni azonban sose késő.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése