keresés

2023. december 15., péntek

Utazzunk okosan! - Tájékozódás a térképes alkalmazásokkal

A Sarkcsillag meghatározásáról az iránytűn át, egészen az okostelefonunkig. A navigáció mindig jelen volt az ember életében, azonban ezt a GPS technológián alapuló geolokáció jelentősen egyszerűbbé tette. Ma már térképes navigációs alkalmazások segítik a tájékozódást, melyek egyszerűen letölthetők és elérhetők okostelefonon keresztül. Legyen szó mindennapi ingázásról vagy kirándulásról, a térképes applikációk naprakész információkkal szolgálnak használóiknak. Az alkalmazások fejlődésével egyre több funkció elérhető, sok applikáció a kiterjesztett valóság elemeit is felhasználja, szélesebb körű tájékoztatást biztosítva. 

Természetesen többféle közlekedési lehetőség is van, ennek megfelelően több alkalmazás áll rendelkezésre a használók igényeinek megfelelően. Melyek a leghasznosabb alkalmazások és ezek milyen funkciókkal rendelkeznek? Ebbe kíván betekintést nyújtani a bejegyzés.

 

 BudapestGO: Budapest és környéke zsebünkben

 

A BudapestGO egy olyan alkalmazás, amely minden tömegközlekedési eszközre kiterjed, nyomon követhető benne az összes vonat, busz, trolibusz, metró, HÉV, MOL Bubi, sőt hajójárat is. A nevével ellentétben nem csak Budapest közlekedéséről tájékoztat, más városok megállóit, menetrendjeit is képes mutatni. Térképén megtekinthető az összes járat aktuális helyzete, friss információkkal kiegészítve. Nem csak a hozzánk közel lévő területeket tudjuk megnézni, bárhol ellenőrizhető a megállóhelyek menetrendje. Az applikáció jelzi a késéseket, útlezárásokat, járatok kimaradását, baleseteket, karbantartásokat és a kerülőutakat. Földrajzi helyzetünk meghatározásával képes jelenlegi helyzet alapján kiszámolni a köztünk és a megálló között lévő távolságot, illetve útvonalat tervezni. Útvonaltervezésnél beállítható a kívánt indulási vagy érkezési időpont, emellett az is, hogy a legjobb útvonalat, a legkevesebb átszállást, vagy a legkevesebb sétát vegye figyelembe tervezéskor. Az útvonaltervezés egyéni beállításánál még azt is lehet szűrni, hogy milyen eszközzel szeretnénk utazni, milyen gyors a gyaloglásunk tempója, sőt, hogy számolja bele az értékesítési ponton való jegyvásárlás idejét is. A használók kedvenc, gyakran használt járataikat el is tudják menteni, kérhetnek azok működéséről értesítéseket. Az applikáción keresztül jegy és bérlet vásárolható, az ellenőrnek QR kódot kell bemutatni ellenőrzésnél, közlekedési eszközre való felszálláskor beolvasni a kihelyezett kódot az adott járművön. Mindemellett jelzi a térkép az ivókutakat, nyilvános WC-ket, látványosságokat, BKK értékesítési pontokat és MOL Bubi gyűjtőállomásokat.

 

 

Google Maps: tengernyi lehetőség világszerte 

 

A Google Maps az egyik leggyakrabban használt térképes applikáció, ez nem meglepő, hiszen bárhol alkalmazható, naprakész és sokoldalú. Tematikusan bármilyen térségben lehet keresni például éttermeket, kávézókat, programokat, élelmiszerboltokat, hoteleket, táborhelyeket, benzinkutakat, bankokat, parkokat, múzeumokat. A kiterjesztett valóság tökéletes megtestesítője: minden egyes helyszínt meg lehet tekinteni fotós útvonallal, gömbpanorámával, mintha mi sétálnánk az utcákon. A megadott helyeket a közösség formázza megosztott képekkel, véleményekkel, szavazatokkal, látogatottság mértékének megadásával, kérdésekkel és válaszokkal, nyitvatartási időkkel, elérhetőségekkel, árkategóriákkal, hasonló helyszínek ajánlásával. Így átfogó tájékoztatást kaphat a használó bármilyen területről, otthona kényelmében is. A Google Maps által is biztosított az útvonaltervezés funkció. A térkép feltünteti a legjobb utat, emellett kategorizálja a  gyalog, tömegközlekedéssel, autóval, kerékpárral, repülővel végzett közlekedést, ezeknek idejét kiszámítja. Megjeleníti az ideális tömegközlekedési járatokat, információt ad az utakról. Be lehet állítani hogy azonnal vagy később szeretnénk indulni, vagy hogy mikor szeretnénk megérkezni. Egy úticél helyett többet is meg lehet adni, annak megfelelően tervezi az utat az alkalmazás. Elérhető a helymegosztás szolgáltatás is, mely által nyomon követhetjük szeretteinket, továbbá saját aktuális helyzetünket mutathatjuk.

 

 

MÁV applikáció: iparkodó vasúti utazástervező

 

 

A MÁV mobilos applikációja által megtekinthető az ország összes vonatának helyzete. Az applikáció térképén belül egy adott vonatjáratot kiválasztva megjelenik a vonat típusa, állomásai, késései és az aktuális helyzete. Ez az alkalmazás is lehetőséget ad útvonaltervezésre, leginkább csak a vonatok tekintetében. Használható jegyek és bérletek vásárlására és bemutatására, az érvényes jegyek mellett meg lehet tekinteni a lejártakat is. Egyéb funkcióként szerepel riasztás beállítása, és a MÁV híreinek megtekintése. Lehetséges az alkalmazáson keresztül értékelni az utazás minőségét. Hátránya, hogy nem mindig mutatja az aktuális helyzetnek megfelelő információkat.

 

 

MOL Bubi applikáció: közösségi tekerés a környezetért 

 

A MOL Bubi elnevezésű közbringa-szolgáltatás robbanásszerű népszerűségnek örvend az utóbbi időben. Egyre többen alkalmazzák tömegközlekedéssel kombinálva, illetve magában is a kerékpáros közlekedést. A budapesti közösségi kerékpáros hálózat nemzetközi tekintetben is elismert szolgáltatás, amelynek használata teljes mértékben az alkalmazására támaszkodik. Térképen az összes budapesti MOL Bubi gyűjtőhely megtekinthető. Adott gyűjtőállomást kiválasztva ellenőrizhető az állomáson elérhető dokkolóállomások száma, ezen kívül az összes ott lévő kerékpár azonosító száma. Használatához regisztráció és a fiók aktiválása szükséges, amihez meg kell adni személyes adatokat. Ezután már fel is lehet venni a kerékpárt az app QR-kód-olvasójával. A kerékpárt okoslakattal lehet lezárni, szintén az applikáción keresztül. Használat után bármelyik gyűjtőállomásra visszavihető a kerékpár, a rendelkezésre álló állomásokat alkalmazáson keresztül lehet ellenőrizni. 

 

 

 Waze: a közúti közlekedés királya

 

 

A Waze az autóval közlekedő emberek segítésére hivatott. Az applikációban meg lehet adni az otthon és a munkahely helyszínét, amely alapul szolgál a későbbiekben. Családtagok és barátok bevonásával elérhetővé válik a hozzájuk való navigálás. Az okostelefonon használt naptár alkalmazást bele lehet vonni a tervezésbe, ha engedélyezzük a naptár adatainak megosztását. Mint minden jó térképes alkalmazás, a Waze is tartalmaz utazástervező funkciót. Itt is lehetséges igényeknek megfelelő keresés, például étterem, parkoló, benzinkút keresése. Indulás előtt ellenőrizni lehet általa az aktuális forgalmat, így kiderül, hogy merre érdemes tervezni utunkat. A beállításoknál meg lehet adni a járművünk típusát, a preferált üzemanyagot, rendelkezésünkre álló matricáinkat, engedélyeinket, a kerülendő útvonalakat. Mindemellett még alapértelmezett zenelejátszót is ki lehet választani az applikáción belül. Utazás közben érkeznek értesítések és figyelmeztetések kamerákról, rendőrökről, torlódásokról, úton folyó munkákról, veszélyekről, lezárásokról és a használók üzeneteiről és segítségkéréséről. Többek között azért is kiváló alkalmazás, mert  segítséget nyújthatnak egymásnak a rászoruló felhasználók. Az alkalmazás méri a sebességet és figyelmeztetést küld a fényszóró használatáról. Nem csak a saját sebességünket tudjuk megnézni, más felhasználók sebessége ugyanúgy nyomon követhető. Jelentéseket bárki írhat, jelezhet az alkalmazáson keresztül, ennek köszönhetően naprakész és jól használható eszköze a közúti közlekedésnek. 

 

 

Természetjáró: túratervezés egyszerűen

 


A túrázás kedvelőinek egy különleges alkalmazás áll rendelkezésre, amely egy helyen gyűjti össze az összes túrázással kapcsolatos információt, útvonalat, magazint, könyvet és eseményt. A Természetjáró alkalmazás letöltése után egyből kiválaszthatjuk a kívánt térképstílust, megismerkedhetünk a túravezető és nyomvonalrögzítés funkcióval és a hangos navigációval. A kezdőlapon megannyi adat található ajánlott és népszerű utakról, szállásokról, kihívásokról. A térképet megnyitva különböző térképrétegek tárulnak a használó elé: be- és ki lehet kapcsolni a webkamerákat, hasznos helyszínek mutatását, aktuális információkat, tevékenységi rétegeket. A Google Maps-hez hasonló részletességű térképpel rendelkezik, de középpontban a kiránduláshoz szükséges pontok vannak. Magától értetődő, hogy útvonaltervezésre alkalmas, a tervezett utakat le is lehet tölteni. Amennyiben valaki komolyan veszi a túrázást, a közösség aktív tagjaként részt vehet különböző kihívásokban az alkalmazáson keresztül. 

 

 

Egyértelműen ezeken kívül még számos kitűnő térképes alkalmazás létezik, hasonlóan kiváló funkciókkal. Ahogy fejlődik a technológia, úgy fejlődnek az okostelefonon használható applikációk is. Az utazás mellett az élet számos más területén is hasznosak lehetnek ezek az alkalmazások. A jövőben valószínűleg hasonló és még jobb minőségű térképes programok fognak létrejönni, feltételezhetően nagy hangsúlyt fektetve a kiterjesztett valóságra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése