keresés

2023. december 15., péntek

Könyvtári trendek, melyek hatással vannak az olvasókra 2023-ban

 


2023-ban az olvasók számítanak arra, hogy ne csak a kölcsönzésből és a dokumentum visszaviteléből álljanak a könyvtári szolgáltatások. Ezért a könyvtárak tudatosan törekednek arra, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsanak, amelyekre a mai olvasóknak szüksége van. Ez innovációt és új lehetőségeket hozott el a könyvtárak számára.

Mivel a technológia terén minden nap jelentős változás történik, az olvasók azt várják a könyvtáraktól, hogy zökkenőmentes, könnyen elérhető lehetőségeket teremtsenek meg számukra. Többek között az Egyesült Királyság számos könyvtára alkalmazkodott a modern olvasók igényeihez, például RFID önkiszolgáló pultok, biztonsági kapuk és mobil alkalmazások állnak a könyvtárak által az olvasók rendelkezésére.

Nem meglepő módon az intelligens hangszórók és a virtuális asszisztensek népszerűségének a növekedése is folytatódott, mivel az olvasók egyre inkább a modern hangfelismerő robotok felé fordultak. A SerpWatch nemrégiben végzett felmérése szerint a Siri a Google Assistant mellett a legnépszerűbb mesterséges intelligencia bot. Világszerte több mint 500 millióan választják az Apple digitális súgóját.

Ezeknek a könyvtárba való bevezetése által a könyvtárak és digitális gyűjtemények is népszerűbbek lesznek, és az olvasók majd a hangjuk segítségével tudják keresni a könyvtári anyagokat és tartalmakat. Ez a látássérült embereknek és a könyvtárosoknak is előnyös lesz, mivel időt fog megtakarítani a használók számára.

Mindemellett a könyvtárak továbbra is innovatív ötletekkel állnak elő a könyvtáraknak a fenntarthatóbbá tételére. A GLL, az Egyesült Királyságban nyilvános könyvtárakat üzemeltető karitatív társadalmi vállalkozás már elismerésben részesült, amiért az első olyan könyvtári hálózat, amely lecserélte a műanyag olvasójegyeket egy biológiailag lebomló alternatív verzióra. Ezzel több, mint nyolc futballpálya értékű műanyagot spórolt meg.

A közelmúltban végzett zöld könyvtári kérdőív kimutatta, hogy az Egyesült Királyságban a könyvtárak 56%-a tett előrelépést a környezetvédelem terén, míg a könyvtárak 27%-a ennek a folyamatnak az elején jár. Az elmúlt évben a CILIP extra erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy előmozdítsa azt a klímatudatos képet, miszerint a könyvtárak a fenntarthatóság központjai, és a közelmúltban elindította a „Zöld Könyvtárakat”, amely összeköti a könyvtárakat olyan vezető szervezetekkel, mint az Arts Council England, a Libraries Connected, és a Julie’s Bicycle.

Az egyik új trend a 2020-as világjárványnak köszönhető, mely gyakorlatba ültette a könyvtárosok és valamennyi olvasói számára az otthoni munkavégzést. Azóta a könyvtárak is fejlődtek mind működés, mind szolgáltatásnyújtás ügyileg. A weboldalakat elkezdték fejleszteni, a szolgáltatásaikat pedig az akkori helyzetre szabták az olvasók és a könyvtár látógatóinak a számára. Ennek utóhatása, hogy a könyvtárak azóta is gyorsan reagálnak a megoldásokkal és a kihívásokkal teli időkre. A vidéki könyvtárak megnyitották kapuikat az általuk kiszolgált közösségek előtt, és arra ösztönözték a látogatókat, hogy a könyvtárat többnek tekintsék, mint egy információs és oktatási központ. Csak egy példa, hogy meleg ételosztásra adott teret a könyvtár, miután a Sussex Council bejelentette, hogy közösségi épületeket, különösen könyvtárakat fog használni a támogatásra szorulók megsegítésére.

Ezeken kívül még számos, meg nem említett trend van hatással a könyvtárakra és az olvasókra. Személy szerint nagyon örülök annak, hogy a könyvtár tekintettel van a digitális trendekre, és ezt gyönyörűen gyakorlatba is ülteti. Ez nem csak hasznos, de hívogató is az olvasók számára. Nem érdemes figyelmen kívül hagyni a klímaváltozást és a természetvédelmet se még akkor se, ha ezt a témát máig sokan elbagatellizálják. Örülök annak, hogy a könyvtár kiáll az értékrend mellett, melyet a dolgozók és az olvasók képviselnek. Nem csak az Egyesült Királyságban, hanem pl. Magyarországon is érzékelhető, hogy a könyvtárak folyamatosan haladnak a korral. Remélem, hogy ez a jövőben se lesz másképp.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése