keresés

2018. december 4., kedd

A dokumentum megosztás története, jelene

A dokumentum megosztás egy idős a internettel, eleinte külön szerveken tárolva azokat, amelyeket külön klienssel lehetett elérni. A ‘90es évek első felében ez kizárólag szöveges dokumentumokra korlátozott, de ahogy a háztartásokban is elérhetővé vált az internet elérés, a felhasználói igények is nőni kezdtek.

Az egyik első fájlmegosztásra alkalmas kapcsolat 1966-ban jött létre három michigani egyetem között, a Merit Network, mely lehetővé tette távoli adatok elérését, fájlok elérését, valamint nyomtatást is. 

Az internet elterjedésével sorra jelentek a dokumentum megosztásra alkalmas programok. 1999-ben lépett színre a Napster, mely egy új korszakot indított el a fáljmegosztás történetében. A Napster mp3 fájlok megosztására volt alkalmas és nagyon hamar elterjedt, viszont fejlesztések hiánya és jogi problémák miatt nem maradt fent sokáig, azonban sorra jelentek meg utána a hasonló alkalmazások. A KaZaA létrejöttével a fájlmegosztás egyre egyszerűbb lesz, azonban felvetődnek a problémái is, például a szerzői jogok, valamint vírusok mentén is.

A letöltések terént forradalmi újításnak számít a BitTorrent, mely a fájl feldarabolása révén akarta csökkenteni a szerverek terhelését és ezzel hatalmas mértékben emelte meg a letöltés sebességét. Érdekesség, hogy a feldarabolás ötlete a fájlok titkosítása miatt merült fel, ez az ötlet azonban hamar megbukott, azonban a torrent fájlokkal való letöltése a mai napig töretlen népszerűségnek örvend.

Jelen

Manapság számtalan lehetőség áll a felhasználó számára a megosztására, vagy akár tárolására is. Ilyen például a Google Drive, mely elsősorban okos üzleti döntések, felvásárlások és a felhasználói kényelem miatt terjedt el, hiszen egyszerűbb több funkciót elérni egyetlen profillal és ezt a Google minden téren sikeresen használta ki, a Google+ kivételével. A Drive előnye, hogy a dokumentum nem lesz teljesen publikus, amennyiben a felhasználó nem állítja be, valamint nem csak megosztásra, hanem dokumentumok létrehozására is alkalmas. Hasonló célokat szolgál a Dropbox nevű program, bár itt a fáljok tárolásán van a hangsúly. Hátránya a Drive-hoz képest, hogy itt 15 helyett csupán 2GB tárhely elérhető ingyenesen.

Érdemes megemlíteni a Megauploadot, mely egy letöltő oldal volt 2005 és 2012 között és bár az oldal legálisan működött, a nagy százalékú illegálisan megosztott fájlok miatt szüntették meg, a szerzői jogok pedig a mai napig is a dokumentummegosztás legnagyobb problematikája.


Források:
sg.hu/.../a-fajlcsere-fejlodese
mediakutato.hu/.../internetes_kommunikacio_tortenete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése