keresés

2018. december 7., péntek

A Wikipédia története


“A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett online világenciklopédia, amelyet a floridai központú nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemeltet, szerkesztését pedig önkéntes közösség végzi. Wikipédia





A Wikipédia neve a wiki és az enciklopédia szavakból ered. 
A wiki egy olyan program, amelynek számos különböző megvalósítása létezik. Segítségével egész weboldalak is működtethetők és hagyományos fórumok is, a látogatók tapasztalatainak, véleményeinek megjelenítésére. Kitalálója, Ward Cunningham szerint „a legegyszerűbb online adatbázis”; gyakran használják csoportos munkavégzés támogatására, közösségépítésre /pl. Wikipédia online lexikon/. Érdekesség, hogy a név maga a hawaii wiki wiki kifejezésből ered, ami „fürgét” vagy „nagyon gyorsat” jelent / a  Wiki egy gyakori maori és új-zélandi keresztnév is/.


A Wikipédia elődei



Összegyűjteni a világ minden tudását egy fedél alá, az ősidőkből fakad, és ez visszavezethető egészen az Alexandriai könyvtárig. De a  széles körben terjesztett enciklopédia gondolata csak a 18. században fogalmazódott meg. Denis Diderot (1713-1784) - l. Encyclopédie
Átugorva a 19 - 20. századra, amikor még science fictionnek számított H.G. Well Világagy című esszégyűjteménye, amelyben egy világenciklopédia tervét tárja elénk, melyhez a számítógép termináljain keresztül férhetnénk hozzá. Asimov írásaiban is találunk erre példát: Alapítvány-sorozat
1989-ben megjelent az első „multimédiás enciklopédia” a Compton's Multimedia Encyclopedia, melyet CD-ROM-on adtak ki. Ezen enciklopédiák sikerére alapozva kezdte el a Microsoft fejleszteni és kiadni 93-tól a Microsoft Encartát /bejegyzések össze voltak kötve egymásra mutató hiperlinkekkel/.
Európa nagy egyetemi könyvtárai tanúskodnak az elmúlt ezer év monumentális enciklopédikus vállalkozásairól. Európa leggyakrabban használt enciklopédiái az angol területen az Encyclopædia Britannica, spanyolon az Enciclopedia Universal Illustrada, németen a Meyer's Konversationslexikon és a Brockhaus, míg Magyarországon a Révai nagy lexikona.

 

A Wikipédia alapítása

 

Jimmy Wales Larry Sanger

 

Az ötlet

2000 márciusában Jimmy Wales pénzügyi kereskedő megalkotta a Nupediát, egy ingyenes online enciklopédiát. Szakértőként közreműködött Larry Sanger, aki a főszerkesztő volt. Egy évvel később a Nupedia még mindig csupán 13 cikket kínált.
2001. jan.2-án San Diegóban, Sanger egy vacsorán Ben Kovitzcal, egy programozóval beszélgetett,  aki /akkoriban „Ward Cunningham wikijén” dolgozott/ elmagyarázta a wiki koncepcióját Sangernek. Sanger felismerte, hogy a wiki nagyszerű formátum lehet a nyitottabb, rugalmasabb enciklopédia megteremtéséhez, és  rávette Walest, hogy üzemeljenek be egy wikit a Nupediához. Így a Nupedia fellendítésére Wales és Sanger elindította a Wikipediát. Bizakodtak, hogy a Wikipédia, ahol bárki elindíthat vagy módosíthat bejegyzéseket, gyorsan új cikkeket eredményezhet, amiket később szakértők véglegesítenek a Nupedia számára. Ám amikor látták, hogy milyen lelkes a fogadtatása a mindenki által szabadon fordítható enciklopédia ötletének (első év végére több mint 20 000 cikk volt, több mint 18 nyelven), Wales és Sanger gyorsan fő projektjükké tették a Wikipédiát. /Az angol Wikipédia 2001. jan. 15. óta folyamatosan működik. A magyar változat 2001. szept. 5- én indult./
Érdekesség, hogy a Galaxis útikalauz stopposoknak c. regényben már az 1970-es évek végén megjelent a wiki alapötlete, a szócikkek szabad szerkeszthetősége - a Galaxisról szóló útikönyvet ugyanis számtalan utazó írhatja és módosíthatja. (A Föld bolygóról például az alábbi szócikk olvasható benne: „Jobbára ártalmatlan.”)

Az elindulás

A Nupedia kiegészítése egy wiki formátumú web szolgáltatással megkapva a „Wikipédia” nevet 2001. jan. 15-én (a „Wikipédia Napon”) elindult saját címén, a wikipedia.com-on. A sávszélességet és a szervert Wales biztosította, és az első szerkesztés is  állítólag az ő tesztbejegyzése volt /a legrégebbi fennmaradt cikk, mint az az angol Wikipédián látható/
A projekt akkor ért el először nagy számú felhasználót, miután több alkalommal említették informatikai hírportálokon és más forrásokból is folyamatosan áramlottak a felhasználók /elsősorban a Google-ról, amely egyedül naponta több száz új látogatót terelt az oldalra/.
A projekt 2001. februárjában átlépte az 1000 cikket, szeptemberben a 10 000-et. A működés első évében 20 000 szócikk készült, 2002. augusztusra már elérte a 40 000-et. A növekedés üteme a kezdettől többé-kevésbé állandónak bizonyult.

Nemzetközi elterjedés

Igen hamar több nyelvűvé vált, pár hónappal az angol változat indulása után:
2001: német, katalán, holland, héber, olasz, magyar, lengyel …
2002: szlovén, cseh, koreai, török, görög …
2003: szerb, litván, román, magyar, arab, hindi, szlovák…
2004: kurd, ukrán, urdu, klingon, …
2005: örmény, nápolyi, waray-waray…
2011-re már több, mint 270 különböző nyelvű kiadás van.

 

Magyar Wikipédia logók /2003-2016/

 





2001. május és szeptember között egy magyar változat honlapját is létrehozták, ez azonban nem volt sikeres ekkor még. A mai magyar Wikipédia 2003. július 8-án Gervai Péter kezdeményezésére tiszta lappal elindult újra. Sokkal sikeresebb lett, 2011-re már 190 ezer szócikket tartalmaz. 

 

Jellemzők, irányelvek

 

Alapvető jellemvonásai:

A Wikipédia elsődlegesen enciklopédia, vagy célja azzá válni; a Wikipédia egy wiki, és így bárki által szerkeszthető; a Wikipédia nyílt tartalmú, és a Creative Commons Nevezd meg! Így add tovább! 3.0 szabályai vonatkoznak rá.
A Wikipédia résztvevői általában elfogadnak és tiszteletben tartanak néhány alapszabályt, amelyek lehetővé teszik a projekt zökkenőmentes és termékeny működését:
A résztvevők sokféle vallási és politikai meggyőződésére és eltérő kulturális hátterére való tekintettel a Wikipédia célja az, hogy a szócikkek tartalma minél elfogulatlanabb legyen, tiszteletben tartva és bemutatva az összes főbb létező véleményt. A semleges nézőpont szócikk ezt részletezi.


Létezik néhány alapszabály a szócikkek elnevezéséről, lásd az elnevezési szokásokat.
A szerkesztők vitalapokon beszélhetik meg esetleges nézeteltéréseiket, hogy egy bizonyos szócikket hogyan is kellene átszerkeszteni. Lásd a vitalapokról és a szerkesztési irányelvekről szóló cikkeket. => Kocsmafal
A Wikipédia-közösség legnagyobb népszerűségnek örvendő szabálya: „Ha a szabályok miatt kényelmetlenül érzed magad és elveszik a kedved a Wikipédiában való részvételtől, akkor ne foglalkozz velük, és folytasd úgy, ahogy megszoktad.”
A Wikipédia szerkesztői a wikikett szellemében dolgoznak. Tiszteld a többi wikipédistát, ha más a véleményed, akkor is. Civilizáltan viselkedj, kerüld a személyeskedést, az elhamarkodott általánosításokat. Jóhiszemű légy,  nyitott, barátságos és befogadó.
A Wikipédiát világszerte több ezer önkéntes írja, akik úgy döntöttek, tudásuk egy részét közkinccsé teszik, e résztvevők a wikipédisták. A kezdetek óta jelentősen megnőtt a résztvevők száma, köztük a jól képzett közreműködőké is. A szó igazi értelmében vett főszerkesztő nincs. Összességében a szerkesztők körülbelül fele 30 év alatti. A koruknak megfelelően sokan egyetemisták vagy nemrég fejezték be az egyetemet. A szerkesztők 55%-a szingli, és 90%-a férfi, 9%-a nő és 1% egyéb.

Statisztikák: szócikkek száma, mélység


Statisztikai céllal elsősorban a szócikkek száma szerint szokták összevetni a wikipédiákat (e téren a magyar Wikipédia 2013-ban a 22. helyen állt). Bevezették az ún. „mélység” fogalmát, amely a szócikkek számán túlmenően az egyes wikipédiák aktivitásáról is valamiféle hozzávetőleges képet ad.
A 10 000 fölötti szócikkszámú wikipédiákat összevetve, 2010. július 31‑i adatok alapján az angolnál ez az érték 528 (mind közül a legmagasabb), a malájnál 374, a hébernél 209, az arabnál 194, a spanyolnál 190 … a magyarnál pedig 79 – ezzel a 14. helyen áll, a nagyobb szócikkszámúak közül megelőzve a portugál (77), az olasz (75), a kínai (72), a japán (49), a finn (39), a svéd (35), az ukrán (31), a holland (30), a norvég (24), a katalán (18) és a lengyel (12) Wikipédiát. A 10 000-nél több szócikkű wikipédiák mezőnyét a piemontei (3), az ido (2), a cebuano és a gudzsaráti (1), végül a waray, az aromán és a haiti (0) zárja.

Kritizált vonatkozások


Pontosság és minőség
Szexizmus
Szisztematikus elfogultság és egyenetlen lefedettség
Nem szívesen látott újoncok
Nem szívesen látott szakértők
A cikkek témájának jelentősége

 

A Wikipédia a kultúrában 

A Wikipédiáról nevezték el a 2008-ban felfedezett 274301 Wikipedia kisbolygót.
2014. október 22-én a lengyelországi Słubice városban, a Frankfurt téren avatták fel az első Wikipédia-emlékművet.

Folyamatos növekedés

A Wikipédia magában foglalja a különböző nyelvi változatait is, köztük a magyar Wikipédiát. Az angol változat 2015. novemberében elérte az 5 milliós szócikkszámot; ez a világ legnagyobb enciklopédikus műve. A 303 különböző nyelvű változatban összesen (az angollal együtt) több mint 48 millió szócikk olvasható és szerkeszthető, és több mint 77 millió felhasználó szerkeszti őket világszerte. Az internet tíz népszerű szolgáltatása közül az Index-olvasók a Wikipédiát 2010-ben a harmadik leginkább pótolhatatlannak választották (a Google-t és a YouTube-ot követően).

Szerző: Szarkáné Dobai Ildikó

Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése