keresés

2018. december 6., csütörtök

Az internet ősatyja:Tim Berners-Lee


Az internet fejlesztésében számos személy segédkezett, de köztük is kiemelkedik Sir Timothy John Barners-Lee, aki az első pillanatoktól napjainkig figyelemmel követi és segíti a web fejlesztését és az átlagember mindennapjaira is kiható internet használati kérdésekkel is foglalkozik.
Nélküle ma teljesen másképp létezne a világháló.


Élete

Sir Timothy John Barners-Lee 1955-ben született Angliában. Szülei szintén számítástechnikával foglalkoztak és közre működtek a Ferranti Mark 1 az első kereskedelembe bocsátott számítógépen. 



https://hips.hearstapps.com/esquireuk.cdnds.net/16/42/3200x3789/gallery-1476707676-tim-berners-lee.jpg?resize=768:*Barners-Lee tanulmányait Angliában végezte jeles diplomáját a Queen’s Collage-ban szerezte 1976-ban.
Ezután mérnökként dolgozott távközlési cégeknek Angliában.
1980-tól a CERN-ben folytatta munkáját, mint független vállalkozó. Három évig közre működött a valós idejű távoli adathozzáférés (RPC) projektben. Az itt szerzett tapasztalatokat pedig később felhasználta a hypertext (HTML) megalkotásakor, amit szintén a CERN-ben alkotott meg 1989-ben, amivel képes volt csatlakozni az internet fejlesztéséhez.
Így sikerült létrehoznia az első weboldalt 1991 augusztus 6.-án a “Wold Wide Web”-et (szintén a CERN-ben).
1994-ben megalapította saját cégét a W3C-t, amivel az internet minőségének javítását akarták támogatni mindezt jogdíjmentes újításokkal, hogy a hétköznapi emberek számára is elérhető legyen.
2001-ben Southampton egyetemen tanári karába is belépett, hogy az egyetemen dolgozhasson a szemantikus web létrehozásán.


Főbb Fejlesztései

HTML/Hypertext

Jelölőnyelv amelyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki.
Az állományt három részből áll: dokumentum típus defínició, “head” (fej) és “body” (test).
A fej a technikai és dokumentációs adatokat tartalmazza, amiket a felhasználó nem lát. A test pedig a tényleges mindenki által látható tartalmat.
Ma már a továbbfejlesztett verzióját a HTML5-öt használják.
Az első weboldal is ezzel a jelölőnyelvvel készült (lásd. fönti kép)

HTTP
Információátviteli protokoll egy egyezmény, vagy szabvány, amely leírja, hogy a hálózat résztvevői miképp tudnak egymással kommunikálni.
A HTTP egy kérdés-válasz alapon működő szabvány a felhasználó és szerver között. Előnye, hogy a szervernek nem kell nyilvántartania felhasználói információkat az egyes kérések kiszolgálása között.
Ezt látjuk az URL előtt is mint https://.
2015 végén megjelent HTTP/2.0 a mai napig is használt protokoll.

Szemantikus Web
„A szemantikus web egy közös keretet biztosít az adatok határok nélküli megosztására és újrahasznosítására az alkalmazások, intézmények és közösségek között ...” (W3C általi meghatározása)
Vagyis a szemantikus web adat elemeket használ fel és kapcsol össze weboldalak helyett. Ez nem helyettesíti a keresőmotorokat, hanem egy teljesen más rendszerezési elvet képvisel. Katalóguscédulák helyett “katalógus-dobozokat” használ fel, amiket feltöltésre váró üres cédulákkal van tele.
Sok kritika éri, hogy egyáltalán megvalósítható-e a teljes internetre kiterjesztve.


Jelenkori munkássága


https://amp.businessinsider.com/images/5ab3bbffab8f35741c8b4710-750-563.jpg
Tim Barners-Lee és cége ma is fontos szerepet tölt be az informatika tudományban. 2004-ben Erzsébet királynő lovaggá ütötte a világháló fejlesztéséért tett munkájáért ezzel együtt megközelítőleg ötvenöt díjat tudhat magáénak.
Többek között kiáll a “Net Neutrality” vagyis az internetadó bármiféle bevezetése ellen, ami rendszeresen felmerülő téma leginkább az USA-ban.
 Illetve az emberek személyes jogaiért és az internetes diszkrimináció ellen.
Az évek során ő lett az egyik legfontosabb képviselője a biztonságos és mindenki számára egyenlően elérhető internetnek.
2009-ben meg alapította ezért a World Wide Web Foundation-t ( Web Alapítványt). Az alapítvány célja, hogy bárhol és bármikor elérhetővé váljon az internet így lehetőséget adva az embereknek informálódni, tanulni. Egy másik szervezet, (A Megfizethető Internetért) amiben szintén vezető szerepet tölt be már elfogadtatta az ENSZ-szel a tervet miszerint sehol ne legyen az 1 GB internet drágább mint az ott élők keresetének 2%-a.
Emellet szeretné elérni, hogy az internetet kevesebb óriás platform uralja, amik teret engednek a visszaéléseknek, álhírek terjedésének és csalásoknak.

Források:
Tim Berners-Lee TED-Talk
Szemantikus Webről bővebben
HTML
A világ első weboldala
Tim Berners-Lee élete


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése