keresés

2018. december 7., péntek

A MEK és a Gutenberg Project

Te is a 21. század gyermeke vagy. Azaz el se tudod képzelni azt, hogy milyen volt akkor, amikor nem volt a közeledben az okostelefonod, táblagéped, miegymás, amikor valamit hirtelen el kellett olvasni. És –horribile dictu– el kellett menni a legközelebbi könyvtárba, hogy kikölcsönözz egy téged érdeklő művet… Persze most tekintsünk el attól, hogy az igazi könyvtár remek közösségi tér. Elmenni oda jó dolog. De bizony sokszor az ember idő szűkében van, és akad olyan helyzet, amelyet gyorsan kell orvosolni. A Könyvtári Intézet állásfoglalása szerint manapság az információkeresésben nélkülözhetetlenné váltak az elektronikus dokumentumok és a nap bármely órájában otthonról is elérhető adatbázisok, amelyekben teljes szövegre lehet keresni. A távoli elérésű, elektronikus forrásanyagok jelentősen megkönnyítik a tanulást, a művelődést, az információszerzést. 
Itt lép be a képbe a Magyar Elektronikus Könyvtár, közkedvelt nevén a MEK, az OSZK szolgáltatása. Nyilván ma sem lehet mindent a net segítségével megoldani, de az olvasó helyzete kényelmi szempontból sokat javult.


Re(MEK) kezdeményezés

Röviden a MEK történetéről. Már a 90-es évek közepén elhatározta néhány lelkes magyar könyvtáros, hogy szükség lenne egy könyvtárra a neten. Sok-sok fejlesztgetés, brain-storming és workshop után nagyjából létrejött az, amit ma ezen a néven ismerünk és használunk. A kezdetekben a könyvtár állománya csak pár ezres nagyságrendű volt, de a használók száma meredeken emelkedett. Látszott, hogy ez milyen jó kezdeményezés. Ekkor még egy közhasznú egyesület szervezte a munkát, birkózott meg a kihívásokkal. De aztán az OSZK adott otthont a projektnek, a munkálatok gyorsan haladtak; saját szerveren új, fejlettebb rendszert hoztak létre.
Fokozatosan kialakult a gyűjtőkör is: magyar nyelvű vagy magyar, illetve közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak leginkább helyet a MEK virtuális gyűjteményében. Elsősorban szöveges dokumentumokra gondoljunk, de találhatunk itt térképeket, kottákat, elektronikus folyóiratokat vagy könyvtári szempontból érdekes információforrásokat is. Az elmúlt évek alatt a MEK a magyar internet egyik legismertebb szolgáltatásává vált. 
Hogy hol férsz hozzá a keresett dokumentumokhoz? Például itt: www.mek.oszk.hu (könyvjellegű dokumentumok), itt: www.epa.hu (időszaki kiadványok) vagy akár itt: http://keptar.oszk.hu/ (képeket tartalmazó különgyűjtemény).
Az EPA a magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványok elektronikus nyilvántartásával és archiválásával foglalkozik. 2003-ban hozták létre, állománya azóta is folyamatosan gyarapodik.
A Digitális Képarchívum a MEK egyes kiadványaiban található képek, illusztrációk válogatott halmaza. Jelentősége az, hogy az illusztrációk jobb minőségben önállóan is kereshetővé válnak.

Bizonyára kevesen tudják, hogy a MEK a Facebookon is jelen van 2010 óta. Érdekes az, hogy az egyes bejegyzésekben a szerkesztők igyekeznek összehangolni az elektronikus könyvtár különböző funkcióit. A Digitális Képarchívumban található képek a szerzőkről és műveik egy bejegyzésben érhetőek el. Jelenleg az oldal több mint 7000 követővel rendelkezik, a tetszési indexe pedig 4,6 (bár ez utóbbi 11 ember véleményét tükrözi, ez valljuk be, elég kevés). 

SEHR GUT-enberg

Bármennyire is büszkék vagyunk azonban erre a mi MEK-ünkre és az általa biztosított szolgáltatásokra, nem ez a világ legrégebbi digitális könyvtára. Már a 70-es években elindult egy európai közösségi projekt, mely digitális formában gyűjtötte a kulturális javakat. Ez volt a Gutenberg Project.
Számtalan kiadvány található a www.gutenberg.org oldalán. Az oldal szerkesztői igyekeznek biztosítani a lehető legszabadabb hozzáférést, minden elérhető információt a dokumentumokkal kapcsolatban. Csak jogtiszta, közkincsnek minősülő vagy felajánlott tartalmakat gyűjtenek, elkerülve így az esetleges jogi vitákat. Hiszen a felmerülő esetleges jogdíjakat egy ilyen oldal nem tudná kifizetni…

Jogi kisokos
Hogy mikor minősül valamilyen szellemi alkotás közkincsnek?
Nagyon egyszerűen négy dolog határozhatja meg, hogy a szellemi termék közkincsnek minősül-e. 

1. A szerzője közkincsnek minősíti, vagyis lemond mindenféle, a felhasználás után járó esetleges szerzői jogdíjról, így az alkotás bárki számára szabadon hozzáférhetővé válik. 
2. A szerző halálát követő január elseje óta eltelt 70 év.
3. Ismeretlen a szerző. Az alkotó és az esetleg a szerzői jogokra jogosult családtagok ismeretlenek.
4. Van olyan speciális eset, amikor a mű, illetve alkotója nem rendelkezik szerzői joggal. 
(forrás: www.papirontul.hu)

Bár a Gutenberg Project oldala angol nyelvű, nem ördöngösség eligazodni rajta. Első ránézésre is hatalmas nagy adatbázisról van szó, több tízezres nagyságrendről beszélünk (egész pontosan 57940 dokumentum)! Lehet magyar nyelvű könyveket is keresni, aktuálisan 206-ot találtam. Ezeket vagy letölthetjük, vagy megnézhetjük könyvészeti adataikat. Egy szempontból azonban a magyar „okos” olvasó számára jobb ez az oldal, mint a MEK virtuális könyvtára. Itt ugyanis lehetőség van arra, hogy a magyar nyelvű műveket több formátumban töltsük le. Akik elektronikus könyvet használnak, biztosan örülnek annak, hogy a műveket akár ePUB - fájlként is letölthetik.
A Gutenberg Project természetesen szintén jelen van a legnagyobb közösségi oldalon. Magyar képviselője a PGHungarianTeam. Az oldal névjegye szerint: Egy csapat, amely azért jött létre, hogy megmentsen régi magyar könyveket az internetes kor számára. Oldalukon linkeket találunk, amelyek a www.gutenberg.org oldalára küldik az olvasót. Nem is kell már keresgélni, hiszen rögtön arra az oldalra érkezünk, ahol le lehet tölteni egy magyar nyelvű művet.

A jövő?

MEK vagy Gutenberg Project? Talán túl egyszerű így feltenni ezt a kérdést. De mindenesetre elmondható, hogy míg a MEK napról-napra fejlődik, a feltöltött magyar nyelvű művek száma bővül, addig például a projekt oldalán még mindig viszonylag kevés a magyar vonatkozású mű. Ráadásul a csoport saját bejegyzése alapján az európai Gutenberg-oldal egyre hanyatlik, ezért ők a kanadai szerveren dolgoznak, mert az legalább tudja kezelni a magyar karakterkészletet. Ez azért elég sokatmondó… Tehát van még miben fejlődni. Remélhetőleg apránként bővül majd a nemzetközi könyvtár a magyar irodalomból válogatott művekkel is. 
Vélhetően a jövőben is felbukkannak a legnagyobb hazai e-gyűjteményben a Gutenbergbe küldött könyvek. A MEK virtuális polcain egyébként közel 4000 elektronikus könyv található, melyek közül 3600 magyar nyelvű. Vélhetően tehát megőrzi vezető szerepét a MEK, mint a magyar könyvek legnagyobb szolgáltatója.

Szerző: Málnainé Banó Edina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése