keresés

2018. december 9., vasárnap

Ha megosztanád a gondolataidat a nagyvilággal

Mai világunkban, amikor a technika és az internet már teljesen beszőtte az életünket, sokan döntenek úgy, hogy leírják a gondolataikat. Azonban vannak olyanok, akik nem elégednek meg egy tollal és egy füzettel, hanem billentyűzetet ragadnak és keresnek egy platformot, ahol létrehozzák a saját blogjukat. Innentől kezdve pedig azt osztanak meg a nagyvilággal, amit csak szeretnének. Bejegyzésemben a hazai blogoszféráról, a legfőbb tárhelyekről és egy hírolvasó rendszerről, az RSS-ről olvashatsz.



A blogolásról általában

Mint oly sok más dolog, maga a blogolás is az Amerikai Egyesült Államokból származik. Egy blogtörténész, Rebecca Blood kutatott a témában, és arra jutott, hogy ennek az egész mozgalomnak Tim Berners-Lee az elindítója, a weblog elnevezés pedig Jorn Barger fejéből pattant ki még 1997 decemberében. Ennek a műfajnak olyannyira megnőtt a népszerűsége, hogy egy évvel később egy Brigitte Eaton nevű blogger a saját honlapján hozott létre egy weblogkatalógust, ahol mindenki kedvére válogathatott a naplók között.

Hazánkban még 2003-ban a Magyar Nemzet egyik szerzője, Dévényi István ismertette a témát az érdeklődőkkel. Egy, a blogolással foglalkozó szaklap úgy írta le weblog fogalmát, hogy az szó szerint webnaplót jelent. Bővebben ez pedig egy „olyan webhely vagy weboldal, amely rövid, gyakran frissített jegyzeteket tartalmaz. A jegyzetek kronológiai sorrendben olvashatók. Tartalmuk bármi lehet: linkek más webhelyeken található, a szerző által érdekesnek tartott dolgokhoz, rövid beszámoló az olvasmányokról, a szerző személyes életének történései, képek, versek stb. Ami lényeges, az a személyesség, a közvetlenség, a rövid információdarabok időrendben elrendezve. Nevezhetjük egy új mozgalomnak, ami visszahoz valamit az internet kezdeti, eredeti frissességéből és fésületlenségéből.”

Érdekességként megemlíteném, hogy 2002-ben másodszor adták át az Antibloggie névre hallgató díjat az alábbi kategóriákban (a teljesség igénye nélkül): a legdepressziósabb blog, a legbutább név, a legmocskosabb szájú blogger, a legzavaróbb háttérkép, a macskákat legtöbbször említő blog, a legnagyobb hülye és a többi.

Az is mutatja, hogy mennyire komolyan kell venni a blogoszférát, hogy szintén 2002-ben a Berkeley Egyetem újságíró szakán - a világon elsőként - bevezették a tananyagba a blogolás mesterségét. Az erre az órára feliratkozó hallgatók csak akkor kaptak jegyet a félév végén, ha kivették a részüket az évfolyam blogos munkásságából.

Tavaly pedig éppen belefutottam egy olyan felhívásba, amiben az egyik hazai szálloda olyan embert keresett a saját szolgáltatásuk reklámozására, aki egy náluk eltöltött ingyenes pihenésért cserébe a jó hírüket keltette volna egy általa írt blogbejegyzésben. Arról sajnos nincs információm, hogy végül ki nyerte meg ezt a pozíciót, de láthatóan már itt is lehetséges influencerként érvényesülni.

Miről olvasnak szívesen a magyarok?
Egy 2006-ban készült felmérésből az derült ki, hogy Magyarországon négy jól körülhatárolható blogoszféra létezik, melyek közül egyenlően kettőt-kettőt uralnak a nők és a férfiak. Előzőek inkább a pletyka- és a mamablogokat részesítik előnyben, utóbbiak pedig a politikai és a zenével kapcsolatos blogokat.

A Blog.hu vezetője, Barczi Imre szerint a magyarok körében a politika, a tévé, a szex és a kütyük a legnépszerűbb kategóriák. Alternatív hírforrásként főleg a techblogokat fogadja el, és szerinte komolyabb politikai pletykablogok nincsenek a piacon, amit a blogoszféra gyengeségével magyaráz. Személyes véleményem szerint még az utazóblogok és a főzőblogok is nagy népszerűségnek örvendenek napjainkban.

Könyvtári kapcsolatként felhoznám azokat a blogokat, ahol kritikákat osztanak meg az emberek az olvasóikkal az olvasmányaikról. A könyves bloggereknek igen fontos szerepe van, hiszen az ő ajánlásuk által döntik el nagyon sokan kis hazánkban - és világviszonylatban is -, hogy levegyenek-e egy kötetet a polcról vagy sem. Ez miatt nem elhanyagolható a munkájuk, és szerencsére egyre több kiadó is észreveszi bennük a lehetőséget.

A hazai főbb szolgáltatókról

Nem akarok túlzott mélységekig belemenni ebbe a világba, ezért csak arról a négy platformról értekeznék, amiket személyesen is ismerek. Hasonlóságként itt annyit emelnék ki, hogy mindegyik az alapvető funkcióit tekintve ingyenes.

Ez a legnépszerűbb hazai platform azok számára, akik blogolásra adják a fejüket. Az egyik legnagyobb előnye, hogy egy jól megírt bejegyzéssel akár még az Index2-re, vagy akár még magára az Indexre is ki lehet kerülni, aminek az eredménye napi 30-40 ezer olvasó.
Előnye, hogy az oldal könnyen használható, a kezelői felület jól integrált, a widgetek testreszabhatóak, van analitika és beépített komment szekció is, viszont hátránya, hogy a domain nem változtatható és nincs HTML szerkesztő. Mások blogjait is nyomon lehet követni egy saját hírfolyam segítségével. A Blog.hu tökéletes választás lehet azon kezdők számára, akik a hazai közönséget és a magyar felületet részesítik előnyben.

Én ezen a platformon munkálkodok. A választásom főleg a könnyű kezelhetőség és a HTML kódokkal való testreszabhatóság miatt esett erre. A kezdők számára is leginkább ezt a weboldalt ajánlják, mivel egy bejegyzéshez elég annyi, hogy csak begépeljük a szöveget a szerkesztőbe, és már közzé is lehet tenni. Mivel alapvetően egy Google termékről van szó, össze lehet kapcsolni a már meglévő itteni fiókunkkal, ami megkönnyíti a dolgunkat. A widgetek testreszabhatóak, van elérhető HTML szerkesztő, illetve szintén biztosítva van az analitika és a kommentelés is, valamint a domain itt változtatható.

Sokan ezt tartják a legprofibb felületnek, mert a kezdőktől a profikig bárki képes kiigazodni rajta. Könnyen használható, számos téma közül választhatunk. Egyik meglepő lehetőség ezen a platformon, hogy akár még a gyengénlátók számára is akadálymentessé lehet tenni a webnaplókat. A widgetek itt is testreszabhatóak, szintén van HTML szerkesztő, és elérhető az analitika, illetve vannak beépített kommentelési lehetőség is.

Az amerikai fiatalok között nagyon nagy népszerűségnek örvend ez a oldal; talán éppen azért, mert mobiltelefonon is kitűnően működik. Elsősorban nem az írott tartalmat támogatja, hanem a képeket és GIF-fájlokat. A használata nagyon egyszerű, valamint számos megosztási lehetőséget nyújt, viszont hátránya, hogy ez a legkevésbé testreszabható a négy közül. Ellenben van HTML szerkesztő, és engedélyezettek a kommentek is, a domain pedig szintén testreszabható. Akik kezdők vagy csak hobbi szinten szeretnének blogolni, azok számára igen alkalmas.

És ha már a Tumblr.com-nál tartunk, manapság a hírekben eléggé felkapták ezt az oldalt. December elején robbant be a köztudatba az, hogy december 17-én minden olyan tartalmat blokkolni fognak rajta, amit csak felnőtteknek lenne szabad látniuk. Ezzel az a legfőbb céljuk, hogy új platform keresésére sarkalják azokat, akik eddig itt osztották meg a pornográf és nudista dolgaikat. Az ilyen tartalmakat majd egy algoritmus törli ki véglegesen a rendszerből.

Ez egyébként még nem lenne nagy probléma, hiszen én sem azért internetezek, hogy ilyen tartalmakba fussak bele, viszont a The Verge cikke szerint sajnos olyan képek és GIF-ek is beleestek már a tiltott kategóriába, amiknek semmi közük nincsen a felnőtt témákhoz - ilyenek például a cuki kiskutyák vagy a teknősök. Szóval mint annyi mindenben, ebben is van hibalehetőség, de majd kiderül, erre hogyan reagál az oldal.

Mi az az RSS és mire jó?

Az RSS egy mozaikszó, amelynek a feloldása a Really Simple Syndication kifejezés. Tulajdonképpen ez az egyszerű hírmegosztásban nagy segítség. Ennek a hírolvasójával olyan blogokra lehet feliratkozni, amik ezt a feedet használják. Így több blognak a tartalmát láthatjuk egyszerre, egy oldalon, olyan sorrendben, ahogy publikálásra kerültek, tehát mindig a legfrissebb bejegyzések vannak legelöl.

Szinte a legtöbb böngésző - például az Internet Explorer, a Safari és a Firefox - alkalmas RSS olvasónak, illetve még felhőalapú, a böngészők beépülő moduljaiként működő hírolvasókat választhatunk, valamint már a telefonjaikra készített applikációkat is találhatunk erre a célra. Régebben a Google Readert használták a legtöbben, azonban ez 2013 júliusában megszűnt.

Az itt található csatornák olyan bejegyzésekből állnak, melyeknek van címe, dátuma és tartalma, valamint egy hivatkozás, ami a teljes posztra mutat. Az RSS egyik legnagyobb előnye, hogy van lehetőség tartalom szerinti szűrésre, illetve az elemek különböző szempontok szerinti sorba rendezésére. A feliratkozás után előre beállíthatjuk, hogy mely oldalak frissen publikált posztjait szeretnénk megkapni a főoldalon.

A legnagyobb hátránya viszont a korlátozott sebessége. A legtöbb RSS-aggregátor maximum 10 percenként tudja frissíteni a feedeket. A mai világban azonban már olyanokká váltunk, hogy mindent azonnal, "forrón és frissen a kemencéből" akarunk, tehát bosszant minket, ha várakoznunk kell. Az internet használata manapság már a valós idejű információközlésre törekszik (ennek neve "fast web", azaz gyors háló), így az RSS erre önmagában már nem alkalmas.

Felhasznált linkek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése