keresés

2018. december 4., kedd

OS & Office: Microsoft vs. Open source, Linux




Mióta világ a világ, azaz inkább mióta Bill Gates, Steve JobsLinus Torvalds  IT generációja kifejlesztette a különböző operációs rendszereket, fennáll a "harc", vita,  vélemény, hogy kié a jobb, melyiket szeretik a felhasználók jobban. Erre azt kell mondjam a mai napig sem zárultak le az erről szóló fórum viták. Sem a szakemberek, sem pedig a felhasználók között nincs kiegyezés és talán nem is kell, hogy legyen. Mindenkinek más a jó, kompatibilis, komfortos és ez így van jól.
Valakinek a mindent átfogó "biztonságos" Windows, a szabadon alakítható Linux vagy éppenséggel az igen komplex MacOS-ra esküszik.





Nyitott és zárt rendszer
 
 "Linux nyílt forráskódú, szabadon (és ingyen) terjeszthető, sőt a kódba bárki belenyúlhat és jobbá (vagy rosszabbá) teheti azt. Ha valami tehát „nyitott”, akkor a Linux száz százalékosan az: bárki belepiszkálhat mindenbe, felhasználhat minden elemet, vagy kivehet belőle bármit, ami nem tetszik.
A Windows ennek a szemléletnek pontosan az ellentéte: megvásárolt rendszerünkbe nem nyúlhatunk bele."

Licencelés
 
"Ha vásárolunk (vagy letöltünk, vagy készítünk) egy Linuxot, akkor azt bármennyi gépre feltehetjük a licencek száma korlátlan. A Windows ezzel ellentétben számszerűleg határozza meg, hogy pontosan hány gépre is tehetjük fel: ha több gépre szeretnék telepíteni, mint amennyit vásároltunk ezt már nem tehetjük meg, mivel jogellenes." A MacOs operációs rendszernél EU jogszabályai nem korlátozzák a saját részre megvásárolt szoftver felhasználásának módját, így a nem Mac típusú PC-re való telepítésnek sincs jogi akadálya. Ráadásul a MacOs Snow Leopard 10.6-os kiadásról ingyenesen lehet frissíteni a legfrissebb kiadásra, a 10.13 MacOS Sierra, ami igazán kecsegtető "ingyen ajándék" lehet a felhasználók számára.

Támogatás


A felhasználók gyors, pontos és precíz segítséget kapnak/kaphatnak a cégeg támogatás szolgáltatásai keretein belül vagy közösségi portálokon. A Linuxnál külön közösségek, fórumok alakult ki, ahol készségesen segítenek egymásnak az emberek, bármilyen probléma is merüljön fel. IT szakemberek vagy éppenséggel a linuxhoz igen értő "amatőr" felhasználók a legjobb tippekkel, ötletekkel tudják ellátni a kevésbé hozzáértőket. A Windows, illetve az Apple cégnél  ügyfélszolgálati rendszeren(kapcsolatfelvétel támogatás) keresztül kérhetünk segítséget(ha komolyabb beavatkozás kell, távoli hozzáféréssel a szakemberek át tudják vizsgálni és gépünket, viszont ennek hátránya az, hogy jelen kell lennünk az egész folyamat alatt nem otthagyva a háttérben futva). Ha esetleg ezt a szolgáltatást nem szeretnénk igénybe venni, akkor magunk is kezünkbe vehetjük a dolgokat és magán az oldalaikon kereső platformon beírhatjuk problémáinkat, illetve a jó öreg súg
ó szisztéma is nagy segítséget nyújthat.

Hardvertámogatás

Apple saját ökoszisztémájában létrehozott termékekre ad hardvereket támogatást, ezeknél könnyű a telepítés és a konfiguráció, ha ezen kívülieket használunk, akkor különböző átalakítók szükségesek(a mac gépeknél usb-c típus csatlakoztató van, ami nem kompatibilis az apple-n kívüli gyártmányoknál). Így, ha Apple tartozékaink vannak a MAC gépeinkhez a telepítéseket egyszerűen és gyorsan elvégezhetjük.
Windows 10 a legjobb ebből a szempontból, mivel teljes egészében kiszolgálja az átlagfelhasználót, legyen szó egér, nyomtató telepítése, csatlakoztatók, videó és hangkártyák, kiegészítők terén.
Nehézkesebb a telepítés, ugyan hardvertámogatás majdnem minden eszközzel alkalmas a Linuxnál.

Stabilitás, biztonság

E tekintetben a MacOS  és a Linux a nyerő,  mivel a nagyobb célpont a Windowsra irányul, mely nem éppen kedvező fényt vet rá. Ennek oka azért lehet, mert magának a Microsoft Corporation-nek nagyobb lefedettsége van mind gazdasági(az amerikai piacon felül tudott emelkedni kilépve a nemzetközi színtérre a részvényeivel), mind pedig az egyszerű felhasználók és az üzleti szféra tekintetében(irodai szoftverek, legtöbb multinacionális cég számára kompatibilis szoftvereket készít).
Azonban nem mentik fel az alól a rendszert, hogy a szokványos "kék halál", illetve a sok vírus bekebelezze számítógépünket(biztonsági rés), valamint a nem megfele
lő kezelés(nem igazán biztonságos felhasználó-kezelés). Ebből a szempontból a MacOS igen bonyolult algoritmusok alapján van felépítve, mellyel igencsak megnehezíti a dolgát azoknak, akik be szeretnének törni a rendszerbe(persze ez sem tökéletes és bármikor lehet rajta találni egy nyitott ajtót). Mindig is számukra a felhasználó mindennemű adatainak védelmét szemelőtt tartották, tartják és tartani fogják. A Linux szintén biztonságosnak mondható, stabil és megbízható "társa" lehet az ember számára, viszont mivel még mindig a nagy testvér (Windows) árnyékában rejtőzik, ennek hatására, még mindig nem igazán tudja elérni a felhasználók kedvét a struktúra alkalmazására. 

Frissítés

A Windows felhasználók kényelme érdekében a frissítéseket automatikusan elvégzik az arra felkészült PC-ken. A folyamat maga a háttérben, zárt rendszeren keresztül megy le(nem nyúlhatunk bele, mi már csak a kész listát kapjuk meg, mit, mikor és hogyan frissítettek). Ugyanúgy, mint a Windowsnál a MacOS frissítések központi rendszerüzenet alapján lehet megújítani, amivel vagy élünk vagy nem. A mostani 10.13 High Sierra a legújabb MacOs frissítése. Sajnos, a felhasználók szerint, nem igazán lett a legjobb, mivel bizonyos gépeken vagy bizonyos alkalmazásokkal nem működik jól együtt, ezért sokan nem frissítettek rá. A linux userek azon az állásponton állnak: “Ha nem romlott el, ne javítsd meg”. Ezt azzal magyarázzák, ha hiba merült fel vagy egyes funkciók rendellenesen működnek, akkor érdemes a mostani 18.1-es verziójára telepíteni, de ha csak azért szeretné valaki frissíteni, hogy a legújabb fusson annak nincs nagyon értelme, ha jól működik az előzővel is. A frissítése nagyon egyszerű és különböző instrukciók alapján bármelyik kezdő zöldfülű el tudja végezni.

Árak 
  
A Linux teljes mértékben ingyenes. A Windowsnál a teljes operációs csomagot meg kell venni, vagy a laptopot vásárlásakor az ár már alapból magában foglalja. Különböző szoftver csomagjait, alkalmazásait ha jogtisztán szeretnék beszerezni, némiképp kedvező áron megvásárolhatjuk(freedos va gy egyéb alkalmazások feltöltése nélkül vesszük meg a gépünket). A MacOS leginkább a "luxus" kategóriába tartozik, ugyanis, hogyha szeretnék ezen operációs rendszer áldásos, kifinomult, felhasználóbarát alkalmazásaihoz hozzájutni, eléggé mélyen bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Azonban, ha ez valakinek nem számít, valamint megteheti, igazán nem fogja csalódás érni a szolgáltatásait és a rendszerét illetően sem. 


Források:
hvg.hu/tudomany/20081102_windows_vs_linux
apple.com/macos/what-is/
gnu.hu/gpl
techkalauz.hu/mac-vs-windows/
opensource.com/resources/linux
informatics-tech.com/linux-vs-mac-vs-windows-unbiased-comparison
phoenix_art.webmuvek.hu
pcworld.hu/szoftver/a-linux-legnagyobb-gondja
vpnmentor.com/blog/vpn-protokoll-oesszehasonlitas-pptp-vs-l2tp-vs-openvpn-vs-sstp-vs-ikev2/
pcworld.hu/pcwmaster/linux-tevhitek-ne-felj-a-pingvintol
golnet.hu/windows-linux-android-vagy-macos-operacios-rendszer
support.apple.com
linuxmint.hu/hir/2017/01/frissites-a-181-es-verziora

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése