keresés

2021. február 26., péntek

A digitális lábnyom és ami mögötte van


Mi is az a digital footprint és hogyan jövünk mi, felhasználók a képbe? Egy blogbejegyzés összefoglalóját olvashatjátok, amely rámutat a digitális lábnyomra való odafigyelés rendkívüli fontosságára, illetve rávilágít néhány fontos tényezőre ezzel kapcsolatosan...

    forrás: digitalconversation.com


Digital footprint azaz a digitális lábnyom

A digitális lábnyom a mi internetes szokásaink megfigyeléséből keletkezik: az általunk létrehozott tartalmakból, felkeresett weboldalakból illetve az online folytatott kommunikációból másokkal. A sütiken keresztül születnek nyomaink; legyenek azok publikusak (pl.: webes felületek látogatása) vagy akár privátok (pl.: e-mail üzenetek megírása, küldése, stb), beleértve az online vásárlsainkat is. 
Két fő típusa van: az aktív és a passzív. Előbbi az általunk szándékosan létrehozott nyomokat tartalmazza, mint például blog bejegyzések, utóbbi pedig a rejtett jeleinkre vonatkozik, amelyet különféle appok használatától a profil elemzéseken át több, nem szándékos megtekintés hoz létre (reklámok, stb).


Miért kell ezekre odafigyelnünk?

Maga a digitális lábnyom nem pusztál a személyes adataink követése/rögzítése miatt kellene, hogy foglalkoztasson bennünket, hanem mérete szempontjából is jelentősége van illetve érdemes odafigyelnünk arra is, hogy lábnyomaink milyen fényben tűntetnek fel bennünket a világhálón. Fontos tudnunk, hogy különféle internetes csalások áldozatai lehetünk ezek által amelyek nem csupán anyagi, hanem erkölcsi károkat is okozhatnak számunkra. 


Hogyan kerül felhasználásra digitális lábnyomunk? 

    forrás: pixabay.com

Munkahelyünk elvesztését okozhatja az illgális, helytelen internethasználat, vagy a publikus bejegyzéseink, megosztásaink által akár el is eshetünk egy-egy általunk áhított pozíciótól már az interjú előtt. A vállalatok jórésze nézi meg egy-egy adott pozícióra jelenkezőit a közösségi oldalakon és alkot előzetes képet rólunk aszerint, hogy miket osztunk meg mielőtt bármilyen lehetőséggel megkeresnek bennünket. Azt hiszem azzal mindnyájan tisztában vagyunk miféle tartalmak lehetnek elriasztóak de ha mégsem, érdemes átolvasni az eredeti cikket, amelyet Natalie Reyes készített és a "What is a digital footprint?" címet viseli. 
Nem csupán egy jónak ígérkező pozíciótól eshetünk el az internet nem megfelelő használatával, hanem saját meglévő állásunk is rámehet amennyiben nem tartjuk be azon szabályokat amelyeket cégünk állított fel számunkra; például bizalmas információ kiszivárogtatása, vagy akár munkáltatónk ócsárolása is beletartozhat ebbe a körbe.


Zárszó és ajánlás

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket javaslom a teljes tartalmat az eredeti oldalon végigolvasni. Találhatunk tippeket benne arra, hogyan tudjuk mi magunk saját digitális lábnyomunkat megnézni, email használati tanácsokkal lát el bennünket az író, beszél a személyes beállításokról illetve a pozitív hatásairól is ezen nyomoknak.


Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése