keresés

2021. február 16., kedd

E-könyvet vagy hagyományos könyvet érdemesebb vásárolni?


Sokan mondják, hogy a hagyományos könyveket lassan fel fogják váltani az e-könyvek, így nem lesz jövője a papír alapú könyveknek, viszont ez nincs így, hiszen a könyv illatára, tapintására, birtoklására és tárgyi mivoltára mindig szükségük lesz az olvasóknak. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy az e-könyvek viszonylag elég drágák. Vajon miért ilyen magas az áruk? 



Miért olyan drágák az e-könyvek?

Az e-könyvek majdnem annyiba kerülnek, mint a hagyományos könyvek, mivel Európában 27% áfa terheli. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése többször adott be törvénymódosító javaslatot a Pénzügyminisztériumnak azzal, hogy csökkenjen az elektronikus könyv áfája, legutolsó alkalommal idén márciusban került erre sor, viszont választ azóta sem kaptak. A MKKE igazgatója, Dr. Gál Katalin elmondta, hogy az e-könyv nem szorította ki a papír alapú könyveket, a piaci részesedése is mindössze csak két százalék. Európában az olvasók nagy része a könyveket szereti gyűjteni, birtokolni, a saját polcain látni, kézbe venni. Az e-könyvekhez e-book-olvasó készülék szükséges, de akár telefonon, táblagépen, számítógépen is olvashatók a könyvek, viszont az utóbb felsorolt készülékek megterhelőek lehetnek a  szemeknek. Elmondható, hogy a magyarok többsége nem rendelkezik e-olvasóval. Dr. Gál Katalint szerint érdemes lenne egy hasonló könyvtörvényt bevezetni, mint ami a németeknél van. Ez megoldás lehetne arra nézve is, hogy bizonyos társadalmi csoportok, a diákok és a pedagógusok számára a könyvek kedvezményesen áron megvásárolhatók legyenek.


Ingyen letölthető könyvek


Az interneten számos torrentoldal van, ahol PDF-formátumban elérhetők és letölthetők a könyvek. Ezenkívül léteznek Facebook-csoportok, zárt körű klubok, ahol szintén ingyen megszerezhetők bizonyos olvasmányok. Úgy működnek a csoportok, hogy a tagok feltöltenek műveket, amiket mások olvashatnak, viszonzásul ők is olvashatják a mások által feltöltött könyveket.
Elektronikusan más módon is olvashatunk műveket ingyen anélkül, hogy illegális volna, például a DIA (Digitális Irodalmi Akadémia), vagy a MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár) oldalán.
Lassan már minden könyv e-book formában is elérhető. Az egyetem diákjai számára lehetővé teszik, hogy ingyenesen hozzáférhessenek a szakkönyvekhez, például a Szaktárs (Szakkiadók Társulása) adatbázis portálon. Ezenkívül vannak fizetős fórumok, mint a MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás), ahol előfizetés ellenében tudományos szakirodalomhoz juthatunk hozzá.


E-könyvet vagy hagyományos könyvet érdemesebb venni?


Az e-könyvek és a hagyományos könyvek mellett is egyaránt szólnak érvek.
A könyv megfogható, tapintható, van egy kultusza, viszont sok helyet foglalnak, illetve drágábbak, mint az elektronikus változatok. Az e-bookok könnyűek, környezetbarátok, akár több száz könyv elfér rajtuk, viszont a hosszú üzemidő dacára energiát igényelnek, ráadásul egy teljesen más érzést indukálnak, mint a hagyományos könyvek.
Összességében elmondható, hogy az e-könyv és a hagyományos könyv is egyaránt lehet megfelelő választás, attól függően, hogy kinek mi a szimpatikusabb, hiszen mindkettő az olvasást szolgálja.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése