keresés

2021. február 23., kedd

Amit az e-könyv-olvasókról tudni kell

A technológia fejlődés következtében olyan technikai eszközök születtek, amik megváltoztatták az addigi életünket, megrengették a világunkat, és ezáltal jövőnkről alkotott képet is átalakították. Az e-book-olvasó is egy ilyen találmány, ami manapság már megszokott készülék, és számos ember használja a földön. Ki és mikor találta fel? Mit kell róla tudnunk?


Mi is az e-könyv?


Az e-könyv, másnéven e-book az elektronikus formában létrehozott és terjesztett szöveget és olykor képet tartalmazó EPUB, MOBI vagy PDF fájl, amely digitális megfelelője a nyomtatott könyvnek. Használatához megfelelő elektronikai eszközre, e-könyv-olvasóra van szükség.

 

Az e-könyv-olvasók története


Az e-könyv-olvasók rövid, áttekintő történetében 
Enciclopedia Mecánica
először Bob Brown írót kell megemlíteni. Az 
ő fejében fogalmazódott meg elsőnek 1930-ban, 
elképzelt találmányának “Readies”-nek az ölete,
de nem valósította meg, így csak egy elgondolás
maradt.
Az első tényleges elődjének egy spanyol tanárnő,
Ángela Ruiz Robles által 1949-ben készített
készüléket nevezhetünk, Enciclopedia Mecánica.
Ez a találmány nem működött elektronikusan,
Rocket eBook
de tartalmazott hangfelvételeket, olvasólámpát,
számológépet és nagyítót is.
Az e-könyvek igazi feltalálójának az amerikai
Michael S. Hart-ot tekinthetjük. Ő alkotta meg
a Gutenberg Project-et 1971-ben, melynek
célja írásos művek digitális megőrzése volt.
A legelső e-könyv-olvasó készülékek 1998-ban
jelentek meg: az egyik kedvelt készülék az 
LCD-kijelzős Rocket Ebook volt, ami akár
egyszerre 10 könyvet is tudott tárolni, valamint
a SoftBook, amely pedig 1500-100 000 oldalt
raktározott.
 Amazon Kindle
A mai napig közismert, népszerű gyártók a 2000-es
évek elején vitték piacra a saját eReaderjeiket,
amelyek hatalmassikert arattak: ilyen volt például
a Sony által gyártott Sony Librie és Sony Reader, 
továbbá a Barnes and Noble Nook eBook olvasója.
Jelenleg az egyik legnépszerűbb, Amazon által
kibocsátott Kindle eReadernek is ekkor, 2007-ben
jelent megelső változata.


Az e-könyv-olvasók funkciói


Az e-könyv-olvasók az olvasás lehetőségein kívül számos funkcióval rendelkeznek, mint például fényerő beállítása, szemkímélő fény alkalmazása, szótár, Clipping. A szemkímélő fény nagyon hasznos opció, hiszen a szemünk egészsége fontos. Az az e-book olvasók által használt fény a sötétben láthatóvá teszi a szöveget úgy, hogy ne kelljen erős lámpát használni az olvasáshoz, illetve napfényben is kiválóan olvashatók az e-könyvek. A szótár, idegen nyelvű könyvek olvasása közben lehet praktikus számunkra, mert megkönnyítheti a szöveg értelmezését. Nincs más dolgunk, csak rányomni ismeretlen szóra, kifejezésre, amit az eszköz lefordít saját nyelvünkre, vagy körülírja a szó jelentését. Persze csak akkor, ha támogatja a rendszer. Sok ember szeret megjelölni könyvekben fontosnak tartott gondolatokat, mondatokat, idézeteket, erre tökéletes megoldást jelent a Clipping, aminek a segítségével a mondatok kijelölésével el lehet azt menteni egy különálló dokumentumba a számunkra lényegesnek tartott információkat, szövegrészeket, ahol azt később meg lehet tekinteni.


Az elektronikus könyvek vásárlása, letöltése



Az e-könyvek általában több formátumban elérhetőek, amelyek készüléktől függnek. A leggyakrabban használt formátum a PDF, illetve az EPUB és a MOBI. Az EPUB nemzetközi e-könyv-szabvány, lehetővé teszi a betűméretek modifikálását, különböző méretű képernyő alkalmazását, ezért megfelelő megoldás kis képernyőn való olvasásra is. Két változatban létezik. A MOBI Magyarországon elterjedt Kindle készülékek szabványformátuma. Ezek az eszközök szintén e-inkes, szemkímélő technológiát alkalmaznak, mint az EPUB. A PDF számítógépekre és laptopokra optimalizált formátum. Korlátozottan e-könyv-olvasók is képesek megnyitni.
Az e-könyv-olvasókra szánt könyveket online lehet megvásárolni könyvesboltok oldalán. A különböző formátumú elektronikus könyveket át lehet konvertálni internetes oldalak segítségével, mint például a  Epubor Ultimate, Auto Kindle eBook Converter, Epubsoft EBook Converter, Hamster eBook Converter. Egy adott könyv elektronikus formátumú letöltése azonban sokszor olcsóbb és környezetkímélőbb is, mint egy papír alapú könyv beszerzése. Az online vásárláson kívül léteznek elektronikus könyvtárak is, amelyekből akár ingyen is lehetséges könyveket letölteni.

             E-könyv segédlet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése