keresés

2021. február 20., szombat

Miért is fontos Elliot Page Twitteres coming outja?


Elliot Page, korábbi nevén Ellen Page, színész és aktivista, 2020. december elején coming outolt Twitteren és Instagramon, mint transznemű. A színészt a Juno-ban nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték 2008-ban, ezen kívül olyan ismertebb filmekben tűnt fel jelentősebb szerepben, mint az Eredet, a Cukorfalat, az X-Men filmek, illetve az utóbbi néhány év egyik legfelkapottabb sorozatában a Netflixes Az Esernyő Akadémiában is főszerepet játszik.

Kicsoda Elliot Page?

Page az elmúlt években kissé visszahúzódott a hollywoodi filmek világától, és különböző programok keretében az aktivizmusát helyezte a fókuszba. Ennek két legfontosabb eredménye lett a Valami van a vízben című általa rendezett dokumentumfilm, melyben az úgynevezett környezeti rasszizmus hatásait, okait és lehetséges megoldásait vizsgálja szülőföldjén, a kanadai Új-Skócia tartományban, illetve a Gaycation című doku-sorozat, amelyben műsorvezető társával, Ian Daniellel, olyan jelentősebb politikai személyiségekkel vitatkozott a melegek jogairól, mint a jelenlegi brazil miniszterelnök Jair Bolsonaro, aki szerint a melegek azért melegek, mert gyermekkorukban nem verték meg őket elégszer és, aki szívesebben látná a fiát holtan, mint melegként, vagy éppen Texas szenátora, Ted Cruz, aki 2016-ban a republikánus párt második befutója volt Donald Trump mögött.

A coming out

Page coming outjában is hangsúlyozta, hogy az LGBTQ-közösség tagjai, kiváltképpen a transzneműek mekkora életveszélyben élnek, felmérések alapján kijelenthető, hogy körülbelül 40%-uk kísérelt/kísérel meg öngyilkosságot életük során. Azonban a kutatások és felmérések azt is kimutatták, hogy a közösség tagjainak több, mint 80%-át érinti pozitívan, ha a hírességek körében reprezentálva látják magukat. Ezért lett rendkívül fontos ("divatos") az utóbbi időben, hogy az újonnan megjelenő hollywoodi filmekben, illetve sorozatokban rendszeresen találkozhatunk például meleg karakterekkel (bár a "rendszeresen" a statisztikák szerint mindössze körülbelül 10%-ot jelent). A fiktív karaktereknél is fontosabbak azonban a valós történetek, ezért is vált olyan fontossá Elliot Page személye, hiszen esetében nem egy forgatókönyvről van szó, hanem egy valós emberi lényről, akire a transz és nem-bináris identitású fiatalok felnézhetnek, és példaképre találhatnak benne. Valahányszor egy prominens színész, vagy egyéb híresség előáll titkaival az segít széles körben normalizálni a dolgot és olyanokhoz is eljuttatni a megértést elősegítő információt, akik amúgy nem különösebben követik a friss kutatások eredményeit, vagy éppen az emberi jogok formálódását.

Ben Shapiro új iránya

Elliot Page coming outjának leghangosabb kritikusa, Ben Shapiro konzervatív amerikai politikai elemző és médiás személyiség 2021. január elején jelentette be, hogy saját filmes stúdiójának elindításával szeretné picit lelassítani, vagy legalábbis megnehezíteni a jelenleg felfelé ívelő baloldali ügyekkel és érdekekkel foglalkozó műsorok sikerét. Shapiro első komolyabb szakmabeli felkaroltja Gina Carano lett, aki leginkább a nagysikerű, A Mandalóri című Star Wars-sorozat miatt vált híressé. Gina Carano Instagramon és Twitteren történő megnyilvánulásai többször botránnyal végződtek, gyakran összeesküvés-elméleteket osztott meg a koronavírus megfékezését elősegítő maszkhordással és az Egyesült Államok elnökválasztásával kapcsolatban, míg végül a Disney szerződést nem bontott vele 2021. február közepén, mikor Carano egy posztjában azt fejtegette, hogy republikánusnak lenni jelenleg ugyanolyan nehéz, mint a holokauszt idején zsidónak. Gina Carano új filmjének producere Ben Shapiro lesz, aki szerint nem szabad hagyni, hogy az "autoriter baloldali Hollywood" olyan tehetségektől foszthassa meg a világot, mint Carano.


Források, linkek:

Ben Shapiro to fund Gina Carano film after her firing for Holocaust comments

Ben Shapiro Throws Tantrum Over Elliot Page Trans Announcement

Ben Shapiro launches entertainment business that he says won't 'promote Leftist causes' 

'The Mandalorian' Star Gina Carano Fired Amid Social Media Controversy

Fans are calling for 'The Mandalorian' star Gina Carano's removal over anti-mask and voter fraud tweets 

Actress Ellen Page Declares She is a Man Named Elliot

Elliot Page Could Be The First Transgender Movie Star 

Comedian's death underscores high suicide rate among transgender people

National Survey on LGBTQ Youth Mental Health 2020 

Where We Are on TV 2019-2020

Elliot Page came out as transgender. Here's what that means for young trans people. 

Why Elliot Page’s coming out is so important for the film industry

A look at offensive comments by Brazil candidate Bolsonaro 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése