keresés

2021. február 19., péntek

Ausztrália vs Facebook

"Az amerikai technológiai óriás közölte, hogy az ausztrál kiadóknak ezentúl tilos bármilyen tartalmat megosztaniuk vagy közzétenniük oldalain, ezzel egy időben pedig az ausztrál közönség a nemzetközi hírpiacról származó tartalmat sem érheti el és oszthatja meg."


Hogyan jutottak el idáig?

Az egész vita decemberben kezdődött, amikor az ausztrál parlament bevezetett egy törvényt, mely rákényszeríti a médiapiacot (elsősorban Facebook és Google), hogy fizessenek az ausztrál sajtó által kreált hírekért. A facebook kiadott egy közleményt, amelyben kijelentették, hogy az eddigi rendszer megfelelő volt mindkét fél számára (mind a Facebooknak, mind a platformukat használó kiadóknak), ezért bár "nehéz szívvel", de a hírtartalmak beszüntetése mellett voksoltak az ausztrál oldalakon. A Google kijelentette, hogy amennyiben a törvényt elfogadják, kivonja a keresőmotorját az országból. Azonban az ausztrál kormány nem reagál "fenyegetésekre", ergo saját maguk döntik el, hogy mi a megfelelő és igazságos döntés számukra.

Miért lett ebből igazán nagy hír?

Míg bármelyik országban nagy felfordulást okozna, ha a Facebook és Google kivonná magát a forgalomból az adott helyen, az igazán nagy felháborodást, ahogy a Facebook bojkottálta az ausztrál oldalakat. Mivel nem "csak" hírekkel foglalkozó oldalakat tiltottak/blokkoltak, hanem a koronavírussal, jótékonysággal, meteorológiával és politikával kapcsolatosakat is. Legmeglepőbb a rákos gyerekekkel foglalkozó oldal letiltása volt, amelyre Greg Hunt is reagált, a helyzet megoldását követelte. Ez a szituáció megoldódott, jópár oldal visszaállításra került.

A reakció

A világ többi része, köztük Az Egyesült Királyság, Kanada, Németország és az Usa is megszólta a Facebook radikális lépéseit, véleményük szerint az erejét akarta megmutatni a közösségi oldal, hogy monopolit élvez az országgal szemben. Rhode Island demokratikus kongresszusi képviselje szerint ez azt mutatja, hogy a vállalat nem kompatibilis a demokráciával. Több újságíró is megszólta a Facebookot, például a Német Újságírók Szövetsége szerint az országoknak szigorítaniuk kellene a Facebook erejét. Lokális konfliktusnak indult, világi probléma lett belőle.


Felhasznált források:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése