keresés

2021. február 23., kedd

Disney: Cenzúra az álomgyárban

 

Jim Henson klasszikus bábsorozata a "Muppet Show" február 26-án elérhető lesz a Disney+ kínálatában, azonban a nézőket figyelmeztetik, hogy bizonyos embereket érzékenyen érinthetnek a látottak. A figyelmeztetés szerint "a program negatívan ábrázolhat és/vagy kihasználhat bizonyos embereket és kultúrákat". A Disney érvelése szerint, ahelyett, hogy törölnék ezeket a tartalmakat, inkább felhívják a figyelmet azok káros hatásaira, egy toleránsabb és befogadóbb jövő érdekében. Hasonló esemény történt tavaly, amikor a "Pán Péter", az "Aladdin", "A Dzsungel Könyve", a "Dumbo" és más mesék előtt tettek ki ilyen figyelmeztetéseket. A Disney meséinek és filmjeinek ilyen fokú cenzúrázása nem most kezdődött, de komoly aggályokat felvet, hogy a múltat lehet-e mostani értékrendünkből így megítélni, valamint szükségünk van egy vállalat külső beleszólására, amikor szórakozásunkról döntünk.
A Muppet Show kontextusba helyezése

A Walt Disney érvelése szerint a műsor előtt megjelenő figyelmeztetés egyáltalán nem minősül cenzúrának, csupán a látott tartalmak kontextusba helyezéséről van szó, hogy jobban megértsék egy-egy szimbólum vagy karakter kinézete mit jelentett az adott korban. Olyan epizódokról van szó, mint amikor a híres country énekes Johnny Cash egy konföderációs zászló előtt énekel, vagy amelyben amerikai őslakosokat, közel-keletieket és más kultúrájú embereket rossz színben tüntet fel a műsor. Ugyanakkor az érvelés gyenge pontja, hogy két epizód viszont teljesen törölve lett a műsorból, amelyben vendégszereplő volt Brooke Shields és Chris Langham. A jobboldali média, köztük vezető politikusok nemtetszésüknek adtak hangot a változtatások miatt,  azzal vádolva a Disneyt, hogy támadást intéztek az amerikai kultúra ellen, arról viszont elfeledkeznek, hogy ezen mesékben lévő jelképek bizonyos közösségeknek az amerikai történelem sötét múltjára emlékeztetik őket, amelyektől szeretnének végleg búcsút inteni.


Lényeges, hogy a most felnövő fiatalság valóban tisztában legyen történelmével és amennyiben a vállalat itt megáll, annak pozitív hatásai lehetnek, azonban a teljes cenzúra bevezetése sem ismeretlen a Disney-től, ami viszont aggodalomra adhat okot.

Precedensek a Disney-nél

Könnyű lenne kijelenteni, hogy a Disney cenzúrázza a régi klasszikusokat, azonban ennél bonyolultabb a helyzet. Először is a Disney+ nem tette elérhetetlenné őket, csupán úgy nehezítette meg a fiatalabb nézők számára a hozzáférését, hogy szigorították a Disney+ account regisztrálását, így remélve, hogy szülői felügyelet alatt marad a mesékhez való hozzáférés.


Lehet sorolni a példákat, amikor a Disney utólag cenzúrázott bizonyos tartalmakat, amelyek a kor kulturális normái számára már elavultnak, egyenesen károsnak számítanak. Ilyen volt, amikor az "Aladdin"-ból egy egész dalt írtak át, az "Oroszlánkirályból" kivágtak egy rejtett írást, amely szexuális tartalmú, vagy a "Kis hableány" házassági jelenetében az Ericet és Ursulát összeadó pap furcsán izgatott állapotban van, ez a jelenet is törölve lett. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy amióta létezik a vállalat, az utólagos cenzúra is létezett és néha igazolt volt, ilyen eset volt az 1933-ban bemutatott "Három Kismalac", amely még akadémiai díjat is elnyert, ugyanakkor a mesében szereplő farkas karaktere erősen antiszemita töltetű. A mesét 1948-ban meg is változtatták.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése